Gesponsord

Een gezonde en duurzame lunchcultuur? Zo doe je dat!

Vitaliteit, mentaal welzijn en duurzame inzetbaarheid staan hoog op de agenda bij HR-professionals. Daar draagt gezond en duurzaam eten op het werk veel aan bij, stelt het Voedingscentrum. En jij hebt een kans om hierin het verschil te maken. Waarom HR een sleutelrol speelt in gezond eten op kantoor.

Een gezonde en duurzame lunchcultuur? Zo doe je dat!

“Vitaliteit is meer dan een fruitmand op maandag", zegt Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. Het gaat volgens haar om een werkomgeving met een goede werk-privé-balans, ruimte voor ontwikkeling, een plek waarin mensen zich goed voelen, en waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn. “Heb je als HR wel eens met die blik naar jullie eet- en drinkaanbod gekeken? Welke gerechten serveren jullie? ", zo vraagt Velema zich af. “Wat jouw medewerkers eten, beïnvloedt hun gezondheid. Door het aanbod gezonder en duurzamer te maken, draag je direct bij aan het welzijn van medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat mensen gesteund wíllen worden in het maken van gezondere keuzes. Het zorgt er dus ook voor dat je als werkgever aantrekkelijk bent.”

Duurzaam werkgeverschap: ook voor de planeet

Naast gezondheid speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in het werkgeverschap. “Werknemers verwachten dat hun werkgever rekening houdt met mens én milieu, zeker de nieuwe generatie. Door bijvoorbeeld meer plantaardige opties aan te bieden, vaker te kiezen voor topkeurmerken en voedselverspilling tegen te gaan, laat je zien dat je organisatie bewust bezig is met duurzaamheid. Geen woorden, maar daden", zegt Velema.

Toolbox voor een gezonde en duurzame eetomgeving

Het Voedingscentrum helpt organisaties met een praktische toolbox om te werken aan een gezonde en duurzame eetomgeving. In deze toolbox vind je onder andere:

  • De Checklist Richtlijn Eetomgevingen. Hiermee zie je eenvoudig hoe gezond en duurzaam het huidige aanbod is, en waar verbeterpunten liggen.
  • Twee korte webtrainingen van 15 minuten. Daarin ontdek je hoe je keuzes die goed zijn voor mens én planeet onweerstaanbaar maakt.
  • Een handige broodjesbouwer en maaltijdsoepbouwer.
  • Hulpmiddelen, zoals een seizoenskalender en de ‘Kies Ik Gezond?’-app.

Moet jouw organisatie binnenkort een opnieuw de catering aanbesteden? Dan biedt het Voedingscentrum ook een richtlijn voor aanbestedingscriteria voor gezonde, duurzame catering.

Door het aanbod gezonder en duurzamer te maken, draag je direct bij aan het welzijn van medewerkers, stelt het Voedingscentrum
Door het aanbod gezonder en duurzamer te maken, draag je direct bij aan het welzijn van medewerkers, stelt het Voedingscentrum

Hoe voer je het gesprek met de cateringmanager?

Laat zien dat een gezonde lunchcultuur past bij de doelen van de organisatie: vitaliteit, duurzame inzetbaarheid en aantrekkelijk werkgeverschap, zo adviseert het Voedingscentrum. “Als HR-professional ben je niet de cateraar, maar wél verantwoordelijk voor het welzijn van medewerkers. Vaak staat de cateringmanager open voor een gezonde werkomgeving. Maar het kan zijn dat je weerstand ervaart. Vraag naar hun ervaringen en ideeën. Zo ontstaat een gelijkwaardig gesprek, waarin je geen dingen oplegt, maar waarin je juist samenwerkt. Gebruik de Checklist Richtlijn Eetomgevingen als neutraal startpunt. En erken de expertise van de lunchverzorger of cateraar.“

Velema somt wat punten op die je kunt bespreken, bijvoorbeeld:

  • Welke gezonde opties zijn nu populair?
  • Welke duurzame keuzes kunnen we toevoegen?
  • Kunnen we plantaardige opties aantrekkelijker presenteren?
  • Hoe kunnen we samen voedselverspilling tegengaan?
  • Kunnen we meer producten met topkeurmerken serveren?
  • Wat zijn de ervaringen met seizoensproducten?
  • Kunnen we aanbiedingen en acties gezond en duurzaam maken?

“Voorkom dat het voelt als een grote, ingrijpende verandering. Start met een pilot of een paar aanpassingen, en meet het effect. Organiseer bijvoorbeeld een ‘groene lunchweek’ waarin elke dag een plantaardige optie centraal staat. Deel de positieve reacties van medewerkers. En vier samen de successen", zo luidt haar advies.

Het eten op de werkvloer is geen bijzaak, vindt het Voedingscentrum. Je laat ermee zien wat je als organisatie belangrijk vindt.
Het eten op de werkvloer is geen bijzaak, vindt het Voedingscentrum. Je laat ermee zien wat je als organisatie belangrijk vindt.

Weerstand bij de medewerkers? Zo voorkom je die

"Verandering roept soms weerstand op, zeker als het gaat om eten. Mensen zijn gehecht aan hun gewoonten”, zegt Velema. “Laat zien dat het niet gaat om verbieden, maar om verleiden tot gezondere en duurzamere keuzes. Dat doe je door cateringmedewerkers en werknemers te betrekken bij het proces. Je cateringmanager kan bijvoorbeeld een proeverij organiseren van nieuwe lunchopties. En om input en feedback vragen. Zo kunnen jullie die opties toevoegen aan het aanbod, zonder gelijk het ongezonde aanbod te verwijderen. Dan ontstaat er eerder draagvlak en enthousiasme.”

HR als aanjager van verandering

Het eten op de werkvloer is geen bijzaak, vindt het Voedingscentrum. “Je laat ermee zien wat je als organisatie belangrijk vindt. HR-professionals spelen hierin een sleutelrol. Maak van je kantoor een plek waar vitaliteit, duurzaamheid en werkgeverschap samenkomen. Zo is een gezonde lunch geen doel op zich. Het is een middel om te bouwen aan een organisatie waarin mensen zich goed voelen. En dat begint bij personeelszaken.”

Dit artikel is gesponsord door het Voedingscentrum.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.