Alles over Leiderschap

De veranderende rol van HR

De veranderende rol van HR

Veranderingen gaan sneller en sneller. Dit vraagt een andere manier van samenwerken, organisatie-inrichting, leiderschap en gedrag, schrijft Diane Dros.

Coach Jamilon Mulders temidden van de selectie tijdens de finale tussen Nederland en Argentinie op het WK hockey. ANP WILLEM VERNES

Leer van het leiderschap van hockeycoach Jamilon Mülders

Hockeycoach Jamilon Mülders leidde de Nederlandse hockeydames in negen maanden naar WK-goud in de zomer van 2022. Hoe doe je dat? En wat kunnen bedrijven en HR-teams hiervan leren?

Medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Hoe trek je mensen aan in een krappe arbeidsmarkt en hoe zorg je ervoor dat ze blijven? Zeker nu veel bedrijven hybride werken, is medewerkers aan je binden een uitdaging geworden. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe geeft tips.

4 onmisbare ingrediënten voor een snelle en duurzame groei 

4 onmisbare ingrediënten voor een snelle en duurzame groei

Wat als je maar 1 minuut en 1 euro te investeren hebt in Human Capital? En als je toch klinkende resultaten wilt behalen? Waar liggen dan je prioriteiten? Nee, je hoeft daar nu niet over na te denken. De antwoorden staan in dit artikel.

Leiderschap is niet meer top-down, hiërarchisch en met veel macht.

'HR moet zich de hamvraag durven stellen: waar ben ik van?'

Leiderschap is niet meer top-down, hiërarchisch en met veel macht. Leiders moeten medewerkers coachen en faciliteren. Omdat medewerkers steeds vaker in ecosystemen waarde toevoegen aan de keten. HR, door directies nog altijd ondergewaardeerd, moet...

Duurzaam ondernemen neemt toe door vrouwenquotum

Duurzaam ondernemen neemt toe door vrouwenquotum

Duurzaam ondernemen is nog lang geen gemeengoed in Nederland. Slechts 15,4 procent van het Nederlands bedrijfsleven is nu duurzaam. Toch is dat een stijging ten opzichte van een jaar geleden. De grootste winst wordt geboekt dankzij het vrouwenquotum.

Trends 2022: 'Soft skills zijn nu belangrijker dan ooit'

Trends 2022: 'Soft skills zijn nu belangrijker dan ooit'

Voor een manager zijn de soft skills vaak belangrijker dan de officiële functie-eisen. Altijd al, maar zeker in tijden van corona en hybride werken, zegt Martin van der Groep, directeur van Boertien Vergouwen Overduin. "Werken op afstand gaat...

Foto: Nathan Dumlao | Unsplash

The Glory Days of management are over

Er bestaat geen leidinggevende op de wereld die in alle denkbare situaties waarin leiderschap geboden is, de juiste competenties heeft, schrijft Jeroen Busscher. Het wordt tijd om onszelf anders te gaan organiseren. De rol van manager kan als...

Pacelle van Goethem. Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Overtuigingsexpert Van Goethem: ‘Je hoeft geen Obama te zijn om...

“Overtuigen is in het Nederlands een werkwoord, maar het is geen activiteit”, zegt overtuigingsexpert Pacelle van Goethem. “Voor overtuigen geldt hetzelfde als voor verliefd worden: je doet er zeker zelf toe, maar de ander bepaalt je succes.”

Leiderschap: wat is het en hoe krijg je het?

Leiderschap: wat is het en hoe krijg je het?

Goede leiders kunnen voor een organisatie het verschil maken tussen succes of faillissement. Maar wat is leiderschap? Kun je het leren? En wat is de rol van HR?