'We weten veel over ziekte, veel minder over gezondheid'

Bedrijven kunnen een belangrijke rol kunnen spelen in het voorkomen dat werknemers ziek worden, zegt expert in de preventieve gezondheidszorg Rosanne Warmerdam. Vluchtige projecten, vindt ze maar niets. "Dit moet in de structuur van bedrijven worden verankerd."

'We weten veel over ziekte, veel minder over gezondheid'

“Met wat aanpassingen in de sportkantine gaan we de oorlog niet winnen.” Warmerdam herinnert zich dat dit nog niet zo lang geleden werd gezegd. “Maar je ziet nu dat het besef doordringt dat al die kleine dingen samen wel het verschil kunnen maken.” Warmerdam spreekt over dit onderwerp tijdens de Week van Duurzame Inzetbaarheid.

Wanneer ben je gezond?

“Medici zijn gefocust op het oplossen van ziekte. De medische wetenschap is minder bezig met de vraag: wanneer ben je gezond en wat is gezondheid?” Dat is volgens haar nodig vanwege de voorziene sterke stijging van de kosten van de gezondheidszorg. “Tussen nu en twintig jaar verdubbelen deze kosten, blijkt uit berekeningen van de rijksoverheid. Zijn we bereid dat als maatschappij te betalen? We moeten een oplossing hiervoor vinden. Ik ben er van overtuigd dat de focus verlegd moet worden van levensverwachting naar het aantal jaren in goede gezondheid. De leeftijd waarop mannen nu gemiddeld hun eerste chronische aandoening krijgen, ligt op bijna 41 jaar, voor vrouwen is dat zelfs 38 jaar. In Nederland!”

Veel kennis

Inmiddels is er volgens haar veel kennis over het ontstaan van ziekten. “De kans om gezond oud te worden wordt voor 20 procent bepaald door genetische aanleg en voor 80 procent door leefstijl en leefomgeving.” Daar concludeert ze uit dat 'de gezonde keuze, weer de makkelijke keuze' moeten worden. “Daarvoor hebben we het veld, dus ook de werkgever, nodig. Want plekken waar mensen veel tijd doorbrengen, zoals op hun werk, daar kun je het verschil maken.”

Lees ook: HR-instrumenten: voorbeelden van vijf experts

Duurzame InzetbaarheidWie is Rosanne Warmerdam?

Warmerdam (30) is expert in de preventieve gezondheidszorg. Ze studeerde biomedische wetenschappen en is medeoprichter van The Pando Network, dat zich tot doel stelt ecosystemen te creëren die gezonde keuzes stimuleren. Daarnaast is ze mede-eigenaar van het bedrijf HealthBlocks, dat het mogelijk maakt voor mensen om hun gezondheid beter te meten en persoonlijk advies en begeleiding van een arts te krijgen over hun leefstijl. Daarbij houdt HealthBlocks zich bezig met het op een verantwoorde manier verkrijgen en verwerken van voorspellende data over de gezondheid van mensen. Dat doet het bedrijf onder meer door middel van blockchaintechnologie.

Warmerdam erkent dat werkgevers begrippen als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit steeds vaker omarmen, maar er is volgens haar 'nog wel veel vrijblijvendheid'. Terwijl Amerikaans onderzoek bij topwerkgevers volgens haar laat zien dat investeren in gelukkige en gezonde werknemers loont. “Zij wisselen minder snel van werkgever.”

Gezonde werkomgeving

“Zelf ben ik er groot voorstander van als bedrijven hun structuur zo aanpassen dat werknemers er gezond kunnen werken. Dan heb je het over gezond voedsel, voldoende bewegen, maar ook over een veilige werkomgeving zonder al te veel stress.”

“Voor een gemeente in de Duin & Bollenstreek zijn mijn collega’s en ik bezig preventieve gezondheidszorg op te zetten. Deze voorbeelden uit de praktijk zal ik meenemen in mijn keynote, zodat HR er zijn voordeel mee kan doen.

Onderdeel van de collectie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is het tot hun pensioen inzetbaar houden van mensen op de arbeidsmarkt, door ze te ondersteunen in hun welzijn, zowel op mentaal als fysiek vlak.

Martijn van der Kooij

Martijn van der Kooij

Voormalig hoofdredacteur PW.

Martijn van der Kooij (1974) was van februari 2019 tot januari 2022 was hij hoofdredacteur van PW., het online platform en magazine over personeel & werk van uitgeverij Vakmedianet. Daarnaast voerde hij de hoofdredactie over HRbase en overduurzameinzetbaarheid.nl en is algemeen hoofdredacteur van Flexmarkt en O&O.

Van der Kooij heeft meerdere boeken op zijn naam staan (onder meer een biografie van Mark Rutte, een roman en een reisverhalenboek) en woonde van februari 2017 tot en met februari 2019 eerst in Libanon en daarna in Turkije. Hij was daarvoor twee jaar lang een van de makers van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Van 2008 tot en met 2012 was hij bij Sdu Uitgevers hoofdredacteur van eerst Re.public, een weekblad en online voor ambtenaren, en daarna van SConline (de redactionele opvolger van De Staatsourant). Bij BNR Nieuwsradio was Van der Kooij zo’n acht jaar te horen als politiek analist.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?