Boekrecensie van 'Hoe goed werkt Nederland?' - spanning in de polder

Spanning in de polder door afnemende macht van vakbonden, het achterblijven van contractlonen bij de arbeidsproductiviteit, opkomst van de platformeconomie - het komt allemaal aan bod in 'Hoe goed werkt Nederland'.

Boekrecensie van 'Hoe goed werkt Nederland?' - spanning in de polder

De auteurs van Hoe goed werkt Nederland? – prof. dr. Maarten Keune, dr. Wike Been en dr. Frank Tros - zijn alle drie arbeidsrechtgeleerden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij bekijken de thema’s uiteraard vanuit hun eigen specialisme. Zo scharen zij de zzp’er voor het gemak ook onder de ‘kwetsbare groepen’ werkenden, met als argument dat die niet of nauwelijks een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft en vaak geen pensioen opbouwt.

Maar afgezien daarvan maken de auteurs in Hoe goed werkt Nederland? wel degelijk een vertaalslag naar de praktijk. De opkomst platformwerk wordt zelfs gezien als aanleiding om na te denken over een modernere grondslag van het arbeidsrecht; minder baanzekerheid en meer werkzekerheid, het in staat stellen van werkende om zo goed mogelijk in zijn of haar inkomen te voorzien.

Achterblijvende lonen

De auteurs stellen dat de inkomensongelijkheid steeds verder toeneemt. Zij zien zelfs dat de hoger opgeleide tweeverdieners de lager opgeleiden op de arbeidsmarkt verdringen. In dit kader wijzen zij ook op de polarisatie-these; de neerwaartse druk op middelbaar geschoolde werkgelegenheid, waardoor de baankansen van lager opgeleiden ook afnemen. Cao’s zijn volgens hen hét middel om aan die loonongelijkheid in verschillende sectoren te verminderen, maar op basis van een eigen analyse van de cao’s in de metaalindustrie, het grootwinkelbedrijf, banken en het onderwijs stellen zij vast dat dit in de praktijk helaas niet gebeurt.

De schrijvers zien de achterblijvende loonstijging als een zorgelijke ontwikkeling. Zo wordt aangetoond dat de contractuele lonen ver achterblijven bij de stijging van de productiviteit. Een dringend advies aan de partijen in de cao-onderhandelingen is om hier meer oog voor te hebben.

Generationele ongelijkheden

Tegelijkertijd waarschuwen de auteurs voor aantasting van de traditionele arbeidsmarktverhoudingen door een verschuiving van de machtsbalans tussen sociale partners. Het is duidelijk dat de positie van de vakbonden verzwakt door de afkalvende ledenaantallen. Daarnaast brengt de vergrijzing binnen de bonden nog een gevaar met zich mee. Steeds minder jongeren sluiten zich aan bij een vakbond – het CBS telde in 2016 slechts 66.000 leden jonger dan 25 jaar, vijftien jaar daarvoor waren dat er nog 111.000.

Het risico ontstaat dat de vakbonden zich vooral inspannen voor de belangen van oudere werknemers. In hoeverre krijgt de behoefte van de jongere generatie - betere toegang tot de arbeidsmarkt, meer zekerheid in contracten en een hoger minimumjeugdloon - prioriteit in de cao-onderhandelingen?

Dus ook op ‘het terrein van de collectieve arbeidsverhoudingen liggen er leeftijds- en generatie gerelateerde uitdagingen’, stellen de auteurs.

Diepgang in het debat

Doel van het boek is inzicht verschaffen in de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De schrijvers willen ‘diepgang geven aan het debat’ over richting van de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Inzicht verschaffen doet het boek zeker, inclusief de effecten van actuele wet- en regelgeving (bijvoorbeeld de Wet arbeidsmarkt in balans). Beschreven trends worden uitgebreid onderbouwd met feiten en cijfers (deels CBS, deels uit onderzoek van AIAS-HSI, een onderzoeksinstituut verbonden aan de UvA).

Het boek geeft concrete duiding over wat er op dit moment speelt op de arbeidsmarkt en is daarmee interessant voor iedereen die vanuit zijn professie dagelijks met de arbeidsmarkt te maken heeft. Zeker ook voor de HR-professional die de historische ontwikkeling, processen en krachten die schuil gaan achter het tot stand komen van cao’s beter wil begrijpen.

>>> Tip: Lees 'Hoe goed werk Nederland' op PW. pro

Of het boek ook daadwerkelijk zal leiden tot een meer inhoudelijke discussie over hoe de arbeidsmarkt van de toekomst moet worden vormgegeven, is natuurlijk nog afwachten. Maar in een tijd waarin links en rechts in de politiek lijnrecht tegenover elkaar staan en vakbonden en werkgevers steeds minder in staat lijken consensus in te bereiken in de polder, is een helder en objectief beeld van de huidige arbeidsmarktontwikkelingen en het agenderen van (mogelijke) problemen een goede basis voor verdere discussie.

Hoe goed werkt Nederland?Titel: Hoe goed werkt Nederland? Uitdagingen rond de arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en ongelijkheid
Auteurs: prof. dr. Maarten Keune, dr. Wike Been en dr. Frank Tros
Uitgever: Vakmedianet
Prijs: € 39,95 (incl. BTW)

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Doordring leidinggevenden ervan dat ze hun medewerkers meer aanspreken op hun talenten en minder op zaken waar ze niet zo goed in zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Zo ontdekte onderzoeker Mirjam Baars.

Ghislaine Aarts, directeur HR bij Arriva. Foto: The Playful photographer|

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire bedrijfsvoering

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire...

Strategische personeelsplanning speelt een belangrijke rol in de overstap van lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het uitbreiden van het functiehuis met de functie 'duurzaamheidsprofessional' is daarin een eerste stap.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.