HR Analytics

HR Analytics komt steeds meer op het pad van HR-professionals. Gewild en ongewild. Het gebruikmaken van allerhande data bij HR-beslissingen is echter wel een uitdaging. Hoe krijg je als HR een beetje grip op deze ogenschijnlijk complexe ontwikkeling? Waar te beginnen? Waar te eindigen?

HR Analytics

Het boek HR Analytics is onmisbaar voor nieuwsgierige HR-professionals die willen blijven leren. Voor hen hebben de auteurs praktijkervaringen bij diverse Nederlandse bedrijven en organisaties verzameld en handzaam opgeschreven. Want wat gebeurt er in Nederland op het gebied van HR Analytics? Wat kan en mag je er nu van verwachten? In dit boek komen de ervaringen aan bod die zijn opgedaan bij organisaties als NS, TNO, PostNL, Schiphol, Randstad, Defensie en Shell.


Vragen en antwoorden uit de praktijk

Elf doorgewinterde auteurs uit praktijk en wetenschap laten zien wat zij zelf gedaan en gezien hebben bij verschillende HR Analyticsprojecten. En nog belangrijker: wat ze zelf geleerd hebben. De hoofdstukken gaan in op de inzet van analytics voor verschillende HR-vraagstukken. Thematisch en vanuit prikkelende vragen krijgt de lezer een inkijkje hoe organisaties deze vragen hebben weten te beantwoorden:

  • Recruitment Analytics: Wie zijn de mensen geïnteresseerd in onze organisatie? Weten we als organisatie eigenlijk wel wat kandidaten zoeken in een baan? En staat dat ook in de vacatures?
  • Matching Analytics: Wat is de kans dat de perfect passende kandidaat voor een vacature in onze regio te vinden is? Met welke simpele aanpassingen in het kandidaatprofiel kunnen we veel zoektijd besparen?
  • Career Analytics: Wat zijn de reële kansen van medewerkers om een stap hoger op de functieladder te komen? En wat bepaalt dat deze kansen toe- of afnemen? Correspondeert dat met ons huidige loopbaanbeleid?
  • Engagement Analytics: Hebben we enig idee of de medewerkerstevredenheidsscores verband houden met de financiële prestaties van afdelingen of teams? Hoe koppelen we die data eigenlijk? En hoe communiceren we het resultaat naar managers?
  • Learning Analytics: Weten we in welke mate de grootschalige investeringen in training en opleiding renderen? Hoe analyseren we dat? En wat zijn de invloeden die het beeld van de uitkomsten kunnen vertekenen?
  • Total Reward Analytics: Passen onze arbeidsvoorwaarden nog wel bij de diverse wensen van medewerkers? Zijn er verschillende groepen met soortgelijke wensen te onderscheiden? Kunnen we hen niet beter (deels) op maat een aanbod doen?
  • HR Analyticscultuur: Zijn de managers in onze organisatie echt geïnteresseerd in HR Analytics? Welke bedrijfsculturele kenmerken zijn belangrijk en hoe snel mogen we verwachten dat deze veranderen in onze richting?
  • HR Analytics koplopers: Wat hebben bedrijven die gelden als HR Analyticskoplopers te melden over hun belangrijkste leerpunten? Zijn ze echt heel ver? Wat wordt steeds normaler binnen bedrijven en wat blijft exotisch?

Gevoelig spul
Dit is een boek om HR-professionals scherper te maken. En om zich niet in de luren te laten leggen. HR Analytics is gevoelig spul, het is als een zevende zintuig naast de andere zintuigen – die ook belangrijk zijn en blijven. Met dit extra zintuig kunnen HR professionals bewuster waarnemen wat het echte HR-probleem is, en wat mogelijk de oplossing is. Daarbij is het goed om te onthouden, vrij naar Dan Ariely:

“HR Analytics is net als seks onder tieners: iedereen heeft het erover, niemand weet hoe je het eigenlijk doet, iedereen denkt dat iedereen het doet, dus daarom beweert iedereen dat ze het doen.”

Meer informatie & Bestellen

Met succes aan de slag met de Roadmap Werkgeluk

Met succes aan de slag met de Roadmap Werkgeluk

Als HR wil je werkgeluk introduceren en verankeren in de organisatie. Met de Roadmap Werkgeluk heb je een slim stappenplan en kun je direct aan de slag.

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

Op 1 juli treedt er een aantal wetswijzigingen in werking, zoals de CO2-registratieplicht. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

'Wees als HR open tegen je medewerkers, dan zijn zij dat ook', adviseert Nadieh Bastiaansen

'Wees als HR open tegen je medewerkers, dan zijn zij dat ook',...

In de rubriek Spotlight geven collega's antwoord op 9 vragen over het HR-vak. Welke trends vinden zij bijvoorbeeld belangrijk? En waar liggen zij 's nachts wakker van? Deze keer: Nadieh Bastiaansen, HR Officer bij Lexxyn Groep.

De voordelen van de workation: hogere productiviteit, grotere medewerkersloyaliteit

De voordelen van de workation: hogere productiviteit, grotere...

Al sinds 2017 gaat het bedrijf Brandfirm met alle medewerkers (toen nog 15) van januari tot en met maart naar een tropisch oord om vanuit daar te werken. Dat brengt voordelen en kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Wat kan HR hiervan leren?

Moedige gesprekken stimuleren: een call-to-action voor HR-professionals

Moedige gesprekken stimuleren: een call-to-action voor...

In het hedendaagse digitale landschap, waarin elke stem versterkt kan worden via sociale media en communicatieplatforms, wordt je rol als HR-professional steeds belangrijker, schrijft DEI-trainer Vivian Acquah.

Hanneke van Aert van Tony's Chocolonely
Foto: Guido Benschop

CHRO Tony´s Chocolonely: 'We hebben een missie en als je hier werkt,...

Hoe zorg je ervoor dat de bedrijfsmissie in de haarvaten van medewerkers blijft zitten als het bedrijf hard groeit? Hanneke van Aert, CHRO van Tony´s Chocolonely, is in een rap tempo HR-processen aan het optimaliseren.

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Een tuinbouwbedrijf biedt zijn werknemers gratis gezonde lunchmaaltijden aan. Maar vallen deze maaltijden, als onderdeel van het arbobeleid, onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen? De Hoge Raad geeft duidelijkheid.

Foto: Liza Summer | Pexels

Toon lef, zet mentale gezondheid op de HR-agenda

Mentale weerbaarheid is een belangrijk thema, met name onder jongeren. Door er als werkgever aandacht aan te schenken, kun je je onderscheiden, schrijft onderzoeker Mirjam Baars.