3 eisen waaraan kernwaarden moeten voldoen

Arbeidsmarktcommunicatie is pas echt effectief wanneer deze gebaseerd is op de unieke identiteit van de organisatie, waardoor deze de missie, cultuur en kracht van de organisatie onderstreept. Kies daarom goede kernwaarden als basis.

3 eisen waaraan kernwaarden moeten voldoen

Om een duidelijk werkgeversmerk op te bouwen, is het belangrijk keuzes te maken. Vaak heeft een organisatie allerlei aspecten. Maar die zijn niet allemaal even geschikt om de organisatie te ‘verkopen’. Om een duidelijke focus mogelijk te maken, is het verstandig maximaal drie kernwaarden te kiezen.

Welke moeten dat zijn? Geschikte waarden voldoen aan drie eisen: ze zijn authentiek, inspirerend
en onderscheidend.

1 - Ze zijn authentiek

Je kunt in je arbeidsmarktcommunicatie wel zeggen dat je een dynamische organisatie bent die innovatieve producten ontwikkeld, maar dan moet dat wel zo zijn. Anders is talent snel vertrokken.

Daarom is het belangrijk om als organisatie eerlijk te zijn over wie je bent. Wie weet zijn je medewerkers trots op heel andere aspecten van je organisatie. Het is belangrijk om voor authentieke kernwaarden te kiezen. Want enkel organisaties die waarmaken wat ze beloven, blijken in de praktijk langer dan enkele jaren talenten aan zich te kunnen binden.

2 - Ze zijn inspirerend

Een kernwaarde moet zorgen voor bezieling. Kernwaarden zijn voor een deel modegevoelig. Een kernwaarde die momenteel bijvoorbeeld in opkomst is, is ‘exciting’. Generatie Y wil niet dag na dag in een hokje zitten slapen. De jonge talenten zoeken afwisseling, goede ‘vibes’, intense ervaringen.

3 - Ze zijn onderscheidend

Ga op zoek naar één of meer kernwaarden waarmee de organisatie zich kan onderscheiden
van de concurrentie.

Lees alles over een succesvol employer brand in deze gratis whitepaper

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.