'Schoon nu de personeelsdossiers op'

Veel personeelsdossiers voldoen nog niet aan de eisen van de nieuwe privacywet. Vooral bij de papieren dossiers gaat het mis. "Het zijn vaak verzamelmappen waar nooit iets uit verwijderd is."

'Schoon nu de personeelsdossiers op'

Dit stelt Sayed Nasibdar, manager van digitaliseringsbedrijf Karmac. "Schoon die dossiers nú op. De boetes zijn hoog."

Hoe lang mag u bijvoorbeeld een kopie van een identiteitsbewijs van een sollicitant bewaren? En van een medewerker die uit dienst is getreden? Mag u de verslagen van álle functioneringsgesprekken bewaren, of alleen de meest recente verslagen? Bevat het personeelsdossier van elke medewerker wel een loonbelastingverklaring? En stel dat een document van personeelslid P. Jansen per ongeluk in het dossier van zijn collega J. Jansen terechtkomt: is dat dan een datalek? En zo ja: aan wie moet u dat melden?

Als u het antwoord op al deze vragen weet, bent u waarschijnlijk goed voorbereid op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die eind mei van kracht gaat. Deze AVG is de Nederlandse afgeleide van de General Data Protection Regulation, de nieuwe privacywetgeving die vanaf 25 mei in heel Europa van toepassing is. De oude Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens komt hiermee te vervallen.

Tip, lees ook: Het ABC van privacy

Veel personeelsdossiers nog niet op orde

De AVG verplicht organisaties onder andere om zeer zorgvuldig met de persoonlijke gegevens van hun medewerkers om te gaan. Er worden dan ook strenge eisen gesteld aan de inhoud van personeelsdossiers. Veel organisaties hebben die dossiers echter nog niet op orde, signaleert Sayed Nasibdar, manager van digitaliseringsspecialist Karmac. "Wij komen in de praktijk van alles tegen. Personeelsdocumenten moeten twee jaar na uitdiensttreding worden vernietigd - met uitzondering van documenten die een fiscale waarde hebben of van belang zijn voor de loonbelasting."

Maar ook van medewerkers die in dienst zijn en blijven, mag ook niet zomaar alles worden bewaard. Zo moeten loonbeslagen uit het dossier worden verwijderd zodra die niet meer van toepassing zijn, en mag alleen het laatste verslag van het functioneringsgesprek worden bewaard. Maar hoe bouw je als organisatie in dat laatste geval een dossier op over het functioneren van een medewerker? "Door in het verslag van elk nieuw functioneringsgesprek vast te leggen wat er in de vorige gesprekken is afgesproken", zegt Nasibdar. "Simpel. Je moet het alleen even weten en er in de praktijk voldoende rekening mee houden."

Eisen van de Belastingdienst

En soms bevatten de dossiers geen documenten die er juist wél in zouden moeten zitten. Zoals een loonbelastingverklaring. Nasibdar: "We hebben onlangs een spoedklus uitgevoerd voor een grote klant, die een audit had gekregen van de Belastingdienst. In veel dossiers bleken, laten we zeggen, wat hiaten te zitten."

Papieren vaak verzamelmappen

De meeste onvolkomenheden treft Nasibdar aan bij papieren dossiers. "Dat zijn vaak verzamelmappen waar in de loop der jaren van alles in is terechtgekomen en nooit iets uit is verwijderd." De kortste klap om de dossiers op te schonen is om ze te laten digitaliseren door een gespecialiseerd scanbedrijf, zoals Karmac. Zo'n bedrijf let, als het goed is, op alle bewaartermijnen en trekt ook aan de bel als er zaken in het dossier ontbreken.

Ook wordt gecontroleerd of gegevens van medewerkers in de verkeerde dossiers zijn terechtgekomen. Nasibdar: "Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Een document van P. Jansen kan per ongeluk natuurlijk in het dossier van collega J. Jansen terecht komen. Maar dat is onder de nieuwe AVG wel een datalek. En zo'n lek moet je melden. Dat kan je maar beter vóór zijn."

Privacy: waar moet je op letten bij digitaliseren?

Een goed scanbedrijf zorgt er onder andere ook voor dat alle documenten volledig en waarheidsgetrouw worden gescand, en let daarnaast ook op het formaat waarin digitale documenten worden opgeslagen. Want een gewoon PDF-bestand volstaat niet altijd. Nasibdar: "Bij het scannen van belangrijke documenten moet je voldoende rekening houden met de betrouwbaarheid en de authenticiteit van het document."

Zijn de dossiers eenmaal opgeschoond en gedigitaliseerd, dan moeten ze nog steeds aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo mogen dossiers niet worden opgeslagen aan de hand van het BSN-nummer van de medewerkers. "Wij zien in de praktijk nogal eens dat dit nummer terugkomt in de filenaam van dossiers. Handig, maar het mag niet: het is ongeoorloofd gebruik van het BSN."

Dossiers mogen niet worden opgeslagen

aan de hand van het BSN-nummer

Nieuw onder de AVG is dat medewerkers het recht hebben om hun dossier mee te nemen naar de volgende werkgever: de zogenoemde dataportabiliteit. "Die portlabiliteit moet je dus als werkgever mogelijk maken", zegt Nasibdar. "En dat is weer een extra reden om er voor te zorgen dat het dossier helemaal op orde is. Je wilt geen vertrouwelijke of niet relevante informatie doorgeven aan de volgende baas van je medewerker."

Boetes zijn hoog

Verder zijn de boetes onder de nieuwe AVG hoog, waarschuwt Nasibdar. "Er hoeft maar één document in een personeelsdossier te zitten dat er niet in hoort, en de poppen zijn aan het dansen. Het kan namelijk leiden tot een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die autoriteit heeft meer bevoegdheden gekregen, en kan zelfs besluiten om een audit bij u te komen uitvoeren. Wie zijn dossiers opschoont, kan dus een hoop ellende voorkomen."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Karmac.

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.