Vier factoren voor duurzame inzetbaarheid

Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat het steeds lastiger wordt om goede mensen aan te nemen. En wist je dat het aantal medewerkers dat hun werkgever wil verlaten verdubbeld is ten opzichte van vorig jaar? Aan jou als werkgever dus de ultieme taak om je talentvolle en/of ervaren mensen aan je te binden. Koester je goud. Je schip is immers zo sterk als haar bemanning. Maar hoe doe je dat?

Vier factoren voor duurzame inzetbaarheid

Sponsored content door New Heroes

Begin eens met werkplezier en ontwikkeling van je personeel op nummer één te zetten. Organisaties die rekening houden met de gezondheid, betrokkenheid en het werkplezier van hun medewerkers plukken daar zelf de vruchten van [1].

Duurzame inzetbaarheid van personeel staat hoog op de agenda, zo blijkt uit de HR Benchmark 2017 van RAET. Werkgevers willen heel graag dat hun medewerkers, de junioren én de senioren, voor langere tijd kunnen blijven presteren in hun huidige of toekomstige functie. Maar ze liggen soms wakker van de vraag hoe ze dit in hemelsnaam voor elkaar moeten krijgen: uit de benchmarkt blijkt dat maar liefst 51 procent zich zorgen maakt over de competenties van hun medewerkers. Kunnen mijn medewerkers blijven functioneren en meekomen met de veranderingen en trends waar de arbeidsmarkt momenteel aan onderhevig is? Investeren in het ontwikkelen van je personeel is dus geen luxe, maar een must.

Personeel aan je binden en bevlogen aan het werk houden, doe je niet meer met een dik salaris of een retegoeie koffiemachine op kantoor, maar hoe doe je dat dan wel? Ongeacht leeftijd zijn er een aantal factoren die bepalend zijn voor de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. We geven je er vier:

1. Balans en plezier

Een goede balans tussen werk en privé is misschien wel de belangrijkste factor. Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research en verbonden aan de vakgroep Arbeids- en Organisatie Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam, doet wetenschappelijk onderzoek naar werken aan bevlogenheid in organisaties. Want bevlogenheid is geen vanzelfsprekendheid.

“Elke dag van 7 tot 7 werken, hoe effectief is dat? Balans is cruciaal als je plezier wilt hebben in je werk”, aldus Van Wingerden. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 36 procent van het werkgerelateerde ziekteverzuim veroorzaakt wordt door stress. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten, waaronder 240.000 jonge medewerkers. Hoe zit dat bij jullie? Geven jullie als organisatie de medewerkers genoeg ruimte om de juiste werk-privé-balans te vinden? En te houden?

Een goede balans zorgt voor een lager ziekteverzuim en energiekere werknemers. En het bespaart kosten: uit onderzoek van het ministerie van SZW blijkt dat een kleine verlaging van het ziekteverzuim bij een organisatie met 100+ werknemers al zo 41.000 euro per jaar extra kan opleveren.

2. Betrokkenheid en waardering

Mensen willen graag ergens bij horen, betekenisvol werk doen en gewaardeerd worden. Het is dus belangrijk dat je je medewerkers kent, en weet hun drijfveren zijn. Waardering vanuit jou als werkgever is voor hen vaak net zo veel waard als hun salaris. “Niet alleen geld verdienen, maar verschil maken, plezier beleven aan je werk en gewaardeerd worden,” aldus Jessica van Wingerden. Wist je dat bij het ontvangen van een compliment hetzelfde gebied in de hersenen wordt geactiveerd als bij het ontvangen van geld? In beide gevallen zorgt de vetromediale prefrontatele cortex voor dopamine, waardoor we ons blij, gemotiveerd en zelfverzekerd voelen.

Je kunt je waardering ook uiten door je medewerkers de mogelijkheid te bieden opleidingen te volgen. Steek die bovengenoemde 41.000 euro in het ontwikkelen van soft skills bij je personeel. Want wist je dat medewerkers met goed ontwikkelde soft skills gelukkiger zijn en dus productiever? Met een beetje meer productiviteit kan je omzet flink stijgen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van SZW.

Lees ook: Employee experience: wat betekent het?

3. Persoonlijk leiderschap

Als leidinggevende wil je natuurlijk niet de hele tijd in de nek van je werknemers hoeven te hijgen. Willen zij overigens ook niet. Maar je geeft de regie natuurlijk niet zomaar uit handen. Je moet het vertrouwen hebben dat je medewerkers naast hun inhoudelijke vakkennis ook de essentiële soft skills goed beheersen om hun taken goed uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan leiderschap, timemanagement en assertiviteit. Geef hun de ruimte en tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Laat Harry eens een nieuw project uitvoeren en geef Sophie de kans om het helemaal anders te doen.

Daarbij geldt: fouten maken mag. Sorry, fouten maken moet. Dat is echt de enige manier om te leren. En vraag je eens af: wat zou ik als leidinggevende kunnen doen om het talent van mijn werknemers nog meer tot bloei te laten komen? Geef hun nieuwe projecten, laat hen trainingen volgen en seminars bijwonen: alles om je medewerkers te laten groeien. Een investering die zich dubbel en d terugverdient.

4. Mobiliteit

Nee, het gaat hier niet over de nieuwste leaseauto’s, maar over de manier waarop je medewerkers zich kunnen ontwikkelen binnen je organisatie. Je wilt toch niet dat je meest talenvolle medewerker die uitgekeken is op z’n huidige functie overstapt naar de concurrent omdat ze daar wel een uitdagende baan voor hem hebben?

Creëer een werkomgeving waarin werknemers mobiel zijn en verder kunnen komen dan waar ze nu staan. Stel, je hebt een bedrijf dat kantoorartikelen maakt, en je talentvolle magazijnmedewerker zit altijd barstensvol succesvolle verkoopideeën. Je zou wel gek zijn om hem niet de kans te geven door te groeien tot sales consultant! Als je dergelijk talent in huis hebt, is loopbaanperspectief essentieel om je personeel aan je te binden.

Daarnaast zijn banen ook aan verandering onderhevig. Trendwatcher en visionair spreken Adjiedj Bakas voorspelt dat de digitale transformatie leidt tot het verlies van 80 procent van de banen. Voor 2018 is zijn verwachting dat de focus ligt op omscholing, beter samenwerking en meer handelen vanuit principes en idealen. Eén keer knipperen met je ogen en je hebt de boot gemist. Wil je niet. Aan de slag dus!

Een werkomgeving die bruist van de energie. Vol gezonde, leergierige werknemers die dag in dag uit productief aan het werk zijn totdat ze met pensioen gaan. Wie wil dat nou niet? Haal het beste uit je personeel. Het goud van je organisatie zit niet verstopt in de hoogste managementlagen, moderne kantoormeubelen of een fancy maatpak, maar staat recht voor je neus. Je hebt er dagelijks mee te maken, dus wees er zuinig op.

Lees ook: Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden

Soft skills zijn noodzakelijk voor werknemers om succesvol te blijven in hun werk. New Heroes helpt je hierbij! Met keuze uit ruim 130 online leerreizen kunnen jouw medewerkers zich blijven ontwikkelen. Altijd, overal en wanneer je maar wilt kun je online onbeperkt trainingen volgen. Meer weten? Neem contact op voor meer informatie! Vraag een demo aan of neem contact op met één van onze adviseurs via 073 – 84 49 910.

Bronvermelding:
[1] Nauta, A., Vianen, A., Heijden, B., Dam, K., & Willemsen, M. (2009). Understanding the factors that promote employability orientation: the impact of employability culture, career satisfaction, and role breadth self‐efficacy. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 82(2), 233-251.

[2] Onderzoek ministerie SZW: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2012/10/10/verbetering-gezondheid-werknemers-levert-2-6-miljard-euro-op-voor-het-bedrijfsleven

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?