L&D-expert Nick van Dam: 'De toekomst is aan specialisten'

Een leven lang leren is onontkoombaar. Het aloude meesterschap moeten we in ere herstellen. En de strategische rol van Learning & Development moet je planmatig vormgeven en uitvoeren. Uitgesproken opvattingen van wetenschapper en L&D-expert Nick van Dam. Hij is goed voor ruim dertig jaar internationale ervaring in leren en ontwikkelen.

L&D-expert Nick van Dam: 'De toekomst is aan specialisten'

Van Dam geeft al vele jaren les aan Nyenrode en is nu ruim een jaar verbonden aan IE, de Spaanse privé-universiteit die in 1973 werd gestart door een vermogende familie die hiermee een bijdrage wilde leveren aan het opbouwen van de Spaanse economie, die er na de Franco-jaren zieltogend bij lag. Van Dam, die inmiddels in Madrid woont, heeft het er enorm naar zijn zin. Tijdens de collegereeks Learning & Development geeft prof. dr. Nick van Dam het college Het nieuwe leren: de rol van HRD: Learning at the speed of business.

Check de gelaatsuitdrukking

Cursisten loggen waar dan ook ter wereld in, de docent staat te midden van zo’n zestig beeldschermen waarop alle cursisten goed zichtbaar zijn. Een van de features: algoritmes lezen tijdens het college aan de gezichtsuitdrukking van de cursisten af of ze nog geboeid zijn, afhaken of andere emoties vertonen. Met die kennis kan de docent waar nodig zijn college verbeteren. Van Dam: “Daarnaast kan ik onder meer cursisten opdelen in break-out rooms, waar ze in groepjes een opdracht uitwerken of iets bediscussiëren. Of ze laten reageren op vragen in een poll.”

De noodzaak van een leven lang leren

Wie is Nick van Dam?

Nick van Dam (58) studeerde Economie aan de VU, Gedragswetenschappen aan de UvA en promoveerde in 2005 op Human Capital Development aan Nyenrode. Momenteel is hij als hoogleraar verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en aan de IE University in Madrid, waar hij deel uitmaakt van het College van Bestuur en het IE Center for Corporate Learning Innovation leidt. Hij geeft het college Het nieuwe leren: de rol van HRD: Learning at the speed of business tijdens de collegereeks Learning & Development.

Van Dam heeft uitgesproken opvattingen over Learning & Development. Zo kunnen we – gegeven de steeds snellere digitalisering en de afnemende levensduur van organisaties – volgens hem niet meer zonder een leven lang leren. Want alleen dan houd je perspectief op werk. Mooie bijvangst van dat altijd maar blijven leren is dat mensen er (naast het hebben van sociale relaties met anderen en het ervaren van zingeving in wat je doet) gelukkiger van worden. Als je blijft leren, stelt Van Dam, kom je niet vast te zitten in een bepaalde functie of rol, en houd je meer mogelijkheden open om ander werk te gaan doen.

Lees ook: HR-instrumenten: voorbeelden van vijf experts

Meerdere specialismen

Daarbij krijgen generalisten het in de toekomst moeilijk, is zijn voorspelling: “Amazon neemt sowieso bijna geen generalisten meer aan. De toekomst is aan specialisten die diepgang hebben bereikt in een bepaald domein of kennisgebied. Het aloude meesterschap zal populairder worden. Daarbij moet je je in je loopbaan wel bekwamen in meerdere domeinen, omdat één specialisme niet meer voldoende is voor een loopbaan van vijftig jaar.”

L&D volgens een strategisch model

In zijn colleges aan zowel de Nyenrode Business Universiteit als de PW. academy staan ‘een leven lang leren’ en de strategische rol van L&D centraal. Daarbij werkt Van Dam met een L&D-strategiemodel van McKinsey. “Daar zitten een aantal planmatige onderdelen in die we in het college langs lopen. Zoals: in hoeverre is wat je doet aan L&D, eigenlijk afgestemd op de werkelijke behoeften van de collega’s in de business? Ik daag HR dan graag uit om eens precies op te schrijven welke L&D-activiteiten ze uitvoeren, hoeveel werknemers aan verschillende programma’s deelnemen, wat zij daarmee bereiken en wat de investeringen zijn. Vervolgens laat je de business dat lijstje beoordelen.”

Wat is de leerprioriteit?

Waarom gebeurt dat dan zo weinig? Van Dam: “In veel organisaties verzorgen mensen jarenlang dezelfde programma’s, zonder regelmatig met de business te checken of het programma een hoge prioriteit heeft. Je kunt altijd wel een workshop organiseren over een interessant thema, en dan komen daar altijd wel mensen op af. Maar is wat men daar leert wel de belangrijkste prioriteit voor de organisatie? Kortom, door strategisch te werken, kan je met de juiste leer- en ontwikkelmethoden de beste resultaten bereiken. Afgestemd op de juiste behoeften.”

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?