Zo zorg je voor een efficiënte digitale werkplek 

Thuiswerken is voor veel werknemers ideaal. Een aantal dagen (of zelfs fulltime) vanuit huis werken geeft een hoop vrijheid en flexibiliteit. Wel kan het uitdagingen met zich meebrengen. Soms kan het bijvoorbeeld lastig zijn om efficiënt te werken in een omgeving waar veel afleidingen op de loer liggen. Het is daarom handig om vanuit het bedrijf een online werkomgeving te creëren. Hoe doe je dat?

Zo zorg je voor een efficiënte digitale werkplek 

Waarom een digitale werkplek?

Vanuit huis vergaderen met klanten, chatten met collega’s, bestanden delen en gezamenlijk bewerken: een digitale werkplek zorgt ervoor dat werk overal efficiënt gedaan kan worden.

Niet alleen voor werknemers is een goede digitale werkplek erg belangrijk. Ook werkgevers kunnen hier veel baat bij hebben. Zo zijn werknemers productiever en besparen ze reiskosten. Ook kunnen ze zo beter contact houden met hun medewerkers en klanten.

Wat heeft een online werkomgeving nodig?

Wil je als bedrijf een succesvolle digitale werkplek creëren? Dan is het handig om een lijstje te maken van alle featuresdie zo’n werkomgeving nodig heeft om jouw werknemers zo efficiënt mogelijk thuis te laten werken. Hieronder vind je een algemene checklist:

  • Beschikbaarheid: kan overal en altijd gebruikt worden, op meerdere platforms (dus eventueel ook via smartphones).
  • Gebouwd op basis van feedback: door werknemers te vragen wat zij nodig hebben, kan je zorgen voor een online werkomgeving die optimaal voor hun werkt.
  • Beveiligde gegevens: door een veilig platform te creëren kan je in de cloud werken met minder zorgen over een datalek of andere risico’s.
  • Social software: voeg een ruimte toe waar werknemers samen kunnen komen om te chatten en overleggen in een informele sfeer.
  • Eén portaal: door te zorgen dat communicatie en online samenwerking op één portaal gedaan kan worden, houd je de online omgeving overzichtelijk.
  • Een VPN: door een ‘Virtual Private Network’ kunnen alle medewerkers veilig verbinden met de online werkplek met een versleutelde privéverbinding.

Virtueel contact houden

Enkele jaren geleden hadden we nooit bedacht dat we van de één op de andere dag massaal gingen thuiswerken door de coronapandemie. Nu dit een blijvertje is geworden en veel werknemers één of meerdere dagen per week vanuit huis werken, is een efficiënte digitale werkplek belangrijker dan ooit.

Zowel op kantoor als in een digitale werkomgeving is het natuurlijk belangrijk om goed contact te houden met je collega’s of je medewerkers. Thuiswerken kan namelijk zorgen voor extra stress en een verhoogde werkdruk om te compenseren voor de afwezigheid.

Ook het omgaan met een afleidende omgeving (bijvoorbeeld door kinderen of huisdieren) kan een uitdaging zijn. Door hulpmiddelen en een overzichtelijke digitale werkplek aan te bieden zorg jij ervoor dat werknemers optimaal kunnen functioneren terwijl ze thuiswerken.

Dit artikel is gesponsord door Vodafone.