Podcast: Je mag alles vragen aan je sollicitant, maar zonder gesprekstructuur discrimineer je snel

Sollicitanten objectief recruiten, hoe doe je dat? Janice Odijk heeft daar onderzoek naar gedaan en deelt haar conclusies. En wat mag je wel en niet vragen aan je sollicitant? Jurist Augustina Wamulume geeft daar in de podcast duidelijkheid over.

In de afgelopen 20 jaar is discriminatie in het werving- en selectieproces niet afgenomen, ziet Janice Odijk. Ze is scientist innovater bij TNO en verbonden aan de Erasmus Universiteit. Ze heeft onderzoek gedaan naar discriminatie in het werving- en selectieproces en hoe je dat kunt voorkomen. De conclusie is dat een gestructureerd interview organiseren voorafgaand en tijdens het gesprek helpt om tot een eerlijker proces te komen. Daarover meer in de podcast.

Tekst gaat verder onder de video

Nieuwe wet was goede aanvulling

Om ervoor te zorgen dat discriminatie verder wordt uitgesloten in het wervingsproces, zou er een aanvulling op de bestaande wetgeving komen. De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie zou werkgevers verplichten om hun werving- en selectieproces objectief in te richten.

Hoewel deze wet met een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen vorig jaar, stemde de Eerste Kamer de wet in maart toch weg.

Jammer, vindt Augustina Wamulume het. Ze is juridisch coördinator Front Office bij het College voor de Rechten van de Mens. “Het was een hele goede aanvulling geweest op wat we nu al hebben en om de kaders beter te schetsen van wat wel en niet mag. Ook met de gedachte dat discriminatie niet altijd bewust gebeurt.”

Volgens de huidige wetgeving mag je als werkgever in beginsel alles vragen aan je sollicitanten. Maar, gezien Wamulume haar ervaring raadt ze niet aan om dat ook te doen. Waarom niet? Dat hoor je in de podcast:

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Wat mag je een sollicitant vragen?

Wat mag je een sollicitant vragen?

Het is verboden om iemand te discrimineren op basis van beschermde persoonskenmerken. Aan de andere kant mag je tijdens een sollicitatiegesprek wél alles vragen. Hoe zit dat?

Open Hiring bij Wiltec

Open hiring: 'Het draait om de eerste maand, geselecteerd of niet'

Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Iedereen is welkom. Dus geen vooroordelen, geen uitsluiting, geen cv én geen sollicitatiegesprek. 5 werkgevers delen hun ervaringen.

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Er komt een Regionaal Werkcentrum om versnipperde loketfuncties samen te brengen. Dit moet het makkelijker maken voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers om de juiste ondersteuning te vinden.

Checklist onboarden

Checklist onboarden

Een goede onboarding is belangrijk om je nieuwe medewerker een welkom gevoel te geven, én om ze te behouden. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap vergeet, heeft PW. een checklist gemaakt.

Bedrijven ondertekenen verklaring voor gelijke kansen bij werving en selectie

Bedrijven ondertekenen verklaring voor gelijke kansen bij werving en...

Meer dan 50 bedrijven en organisaties hebben de 'Verklaring Gelijke Kansen' ondertekend en steunen daarmee een beweging die streeft naar een inclusievere arbeidsmarkt.

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor...

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

Kom je moeilijk aan IT'ers? Dan ligt dat aan je manier van werven, aldus de IT-branche. IT-talent solliciteert namelijk volop, maar krijgt geen kans bij bedrijven.