Recruitment

Dit moet je weten over werving en selectie

Dit moet je weten over werving en selectie

Er bestaat geen algemene wettelijke regeling omtrent werving en selectie van personeel. Wel moet je een aantal specifieke regels in acht nemen. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over werving en selectie.

CZ werft objectief: 'Je bent gek als je het in deze tijd van personeelskrapte niet doet'

CZ werft objectief: 'Je bent gek als je het in deze tijd van...

Diante van de Wouw doet namens CZ mee met een landelijk project objectief selecteren. Tot nu toe lijkt die proef zijn vruchten al af te werpen. De HR-professional vertelt er meer over.

Foto: Cottonbro | Pexels

Checklist: voorkom discriminatie bij sollicitatieproces

Discriminatie op de arbeidsmarkt komt nog altijd bewust en onbewust voor. De Arbeidsinspectie heeft een checklist ter bewustwording en voorkoming ervan.

Foto: Agence Olloweb | Unsplash

Checklist: screening van personeel

Het recht op privacy is een groot goed. Toch kan een HR-professional veel doen om er voor te zorgen dat hij weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en wat moet bij de screening van personeel op een rij.

Checklist: medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Checklist: medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Hoe trek je mensen aan in een krappe arbeidsmarkt en hoe zorg je ervoor dat ze blijven? Deze checklist, met tips van organisatiepsycholoog Kilian Wawoe, geeft inzicht.

Deze werkgevers willen 55-plussers: "Competenties belangrijker dan leeftijd"

Deze werkgevers willen 55-plussers: "Competenties belangrijker dan...

Personeel vinden is lastig. Toch worden ouderen als gevolg van vooroordelen minder snel en makkelijk aangenomen. Niet bij deze mkb'ers en HR-professionals, want zij zagen hun kans juist schoon: "Ervaring heeft toegevoegde waarde."

Checklist: voorkom discriminatie bij gebruik van algoritmes bij werving

Checklist: voorkom discriminatie bij gebruik van algoritmes bij...

Door online vacatures uit te zetten, maak je gebruik van algoritmes. Maar die maken soms discriminerende keuzes. Met deze checklist ondervang je dat.

Lars Freriks, oprichter Trustoo

Creatief werknemers aantrekken: zij doen dat zo

Bedrijven trekken alles uit de kast om personeel te werven en te behouden. Deze bedrijven deden dat succesvol en delen hun ervaring.

Stappenplan buitenlands personeel inhuren: alles wat je moet weten

Stappenplan buitenlands personeel inhuren: alles wat je moet weten

Wil je buitenlandse werknemers inhuren? Dit zijn de belangrijkstee stappen bij het inhuren van internationaal personeel .

De ethische rol van een HR'er bij voorkeursbeleid en ChatGPT

De ethische rol van een HR'er bij voorkeursbeleid en ChatGPT

Jelle van Baardewijk ziet dat veel HR-medewerkers een sparringpartner willen zijn in het bedrijf. Ze kunnen adviseren bij actuele ethische vraagstukken, bijvoorbeeld rondom het voorkeursbeleid of ChatGPT. De lector bedrijfsethiek legt uit.