1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Nieuwe maatregel vanaf 1 juli om WIA-achterstand aan te pakken: praktisch beoordelen

Vanaf 1 juli 2024 worden WIA-beoordelingen gebaseerd op feitelijke verdiensten. Deze nieuwe maatregel wordt ingevoerd om de achterstanden te verminderen.

Nieuwe maatregel vanaf 1 juli om WIA-achterstand aan te pakken: praktisch beoordelen

Karien van Gennip (CDA), demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, meldde op 15 juni in een Kamerbrief dat de achterstanden bij de WIA-claimbeoordeling niet langer oplopen. Desondanks zijn de achterstanden nog steeds groot. Daarom kondigde de minister de nieuwe maatregel ‘praktisch beoordelen’ aan, die op 1 juli ingaat. Daarnaast verlengde Van Gennip 2 bestaande maatregelen.  

Besparing op WIA-claimbeoordelingen

Bij het praktisch beoordelen hoeft de verzekeringsarts geen volledig belastbaarheidsprofiel in kaart te brengen, zoals nu het geval is. De arts beoordeelt alleen of de medewerker beperkingen heeft die de belasting in de beschreven werkzaamheden overschrijden. De inkomsten uit de feitelijke werkzaamheden bepalen vervolgens de mate van arbeidsongeschiktheid.  

Het achterwege laten van deze theoretische schatting moet een besparing van 2.000 tot 3.000 WIA-claimbeoordelingen per jaar opleveren. De maatregel gaat geldt voor een periode van 3 jaar.  

Overige arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen, zoals de Eerstejaars Ziektewetbeoordeling, de WAO, WAZ en Wajong vallen buiten de maatregel. Het UWV zal het effect van de maatregel praktisch beoordelen monitoren.  

Verlening van tijdelijke maatregelen 

Naast het invoeren van een nieuwe maatregel, verlengt de minister ook 2 bestaande maatregelen. Eén van die maatregelen betreft de mogelijkheid om WIA-voorschotten kwijt te schelden. Dit beleid liep oorspronkelijk tot 31 december 2023, maar is nu met 1 jaar verlengd.  

Daarnaast is ook de 60-plusregel verlengd tot en met 31 december 2024. Deze maatregel maakt het voor (ex-)werknemers van 60 jaar of ouder mogelijk om een vereenvoudigde beoordeling van de WIA-aanvraag te krijgen, zonder tussenkomst van een verzekeringsarts. In de Kamerbrief laat de demissionair minister weten dat de resultaten van deze maatregel positief zijn.

3 nieuwe varianten door OCTAS 

Om in de toekomst forse achterstanden te voorkomen, heeft de Onafhankelijke Commissie Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) onlangs 3 nieuwe varianten voor het WIA-stelsel gepresenteerd. Deze varianten zijn slechts adviezen aan het kabinet; het is nog niet duidelijk of het kabinet deze adviezen daadwerkelijk zal overnemen.  

De 3 varianten zijn als volgt:

  1. Huidige stelsel verbeteren. In deze variant wordt het stelsel niet volledig herzien, maar vereenvoudigd.
  2. Werk staat voorop. Hier ligt de nadruk op wat mensen wel kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen.
  3. Basis voor werkenden. OCTAS stelt 1 gelijke regeling voor alle werkenden voor.

Wil je meer weten over het advies van de commissie? Je leest het hier: https://www.pwnet.nl/47172/octas-presenteert-3-varianten-om-wia-stelsel-te-vereenvoudigen

Oorzaak achterstand WIA-claimbeoordelingen   

De behoorlijke achterstand bij de WIA-beoordelingen voor langdurig zieke of arbeidsongeschikte medewerkers is ontstaan door een groot tekort aan verzekeringsartsen. Om de mismatch tussen de vraag naar en het aanbod van sociaal-medische beoordelingen recht te trekken, heeft het ministerie van SZW de afgelopen jaren maatregelen genomen, zoals de 60-plusregeling en de mogelijkheid om WIA-voorschotten kwijt te schelden.   

Daarnaast werd de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) opgericht. Deze commissie adviseert het ministerie over een stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid dat betaalbaar, uitvoerbaar en uitlegbaar is.

Bregje Kop is sinds september 2023 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: burn-out en werkstress, duurzame inzetbaarheid, vakantie en verlof, verzuim, grensoverschrijdend gedrag en hybride werken.

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van zaken

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van...

Nog weinig werkgevers met een verzekerde pensioenregeling hebben de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel gemaakt.

Zieke werknemer werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag. Wat zegt de rechter?

Zieke werknemer werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag....

De zieke taxichauffeur blijft onbereikbaar en weigert structureel mee te werken. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk.

Voorbeeldbrief werknemer is niet thuis bij huisbezoek

Voorbeeldbrief werknemer is niet thuis bij huisbezoek

Gebruik deze modelbrief 'Werknemer blijkt op enig moment niet thuis bij huisbezoek' om de werknemer te wijzen op de verplichtingen tijdens arbeidsongeschiktheid.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je als HR?

Een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts te gaan. Wat doe je...

Als je medewerker geen goede reden kan geven voor diens afwezigheid, kun je overgaan tot loonopschorting. Meer vragen en antwoorden vind je in de faq over de bedrijfsarts.

Wakker het vuur in je organisatie aan in 4 stappen

Wakker het vuur in je organisatie aan in 4 stappen

Werkgeluk en verandermanagement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met Happy Change Management verander je het gedrag en zorg je voor meer werkgeluk in je organisatie.