Werknemer komt niet opdagen,  wat kan HR doen?

Je wilt natuurlijk structureel voorkomen dat werknemers niet komen opdagen. Wat kan HR doen om dit te voorkomen? Arbeidsrechtadvocaat Caro Nagel van WVO advocaten geeft 5 tips.

Opzegtermijn: alle regels op een rij

Wanneer de wegen van werkgever en werknemer zich scheiden, moeten beide partijen een opzegtermijn in acht nemen. Wat zijn hier de regels voor?

Wat zijn de wettelijke opzegverboden bij ontslag?

Voor werkgevers gelden opzegverboden. Een werkgever mag niet tot ontslag overgaan als er een opzegverbod geldt. Alle opzegverboden staan in de wet opgesomd. Ook zijn er per 1 augustus 2022 een aantal opzegverboden bijgekomen. Een actueel overzicht.

Nieuw uitzend-cao: geen ontslag meer bij ziekte

Uitzendkrachten krijgen meer gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden als die van werknemers die in dienst zijn van het bedrijf. Dat is afgesproken in de nieuwe CAO voor Uitzendkrachten die op 1 januari 2023 ingaat.

Werknemer komt 243 keer te laat: reden voor ontslag?

Een werkgever is er klaar mee. Een van zijn werknemers komt regelmatig te laat, variërend van enkele minuten tot enkele uren. Wat zegt de rechter: is zo’n situatie genoeg reden voor ontslag op staande voet?

Targets niet halen geldt niet als disfunctioneren

Het stellen van targets door de werkgever maakt het makkelijk om het functioneren van de werknemer te meten. Als die niet worden gehaald, zijn werkgevers (te) snel van mening dat de werknemer disfunctioneert. Toch hoeft dit niet zo te zijn.

Problemen op de werkvloer? Schakel een arbeidsconflictadvocaat in

Conflicten op de werkvloer leiden tot veel spanning en onrust. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever of van HR ze op te lossen. Deze taak kan zwaar zijn, vooral wanneer het conflict diepgeworteld zit. Een arbeidsconflictadvocaat biedt hulp.

De vingerscan: dit moet HR weten over de criteria voor verwerking

De Arbeidstijdenwet en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) spelen een grote rol bij personeelsplanning en urenregistratie. Wat mag wel geregistreerd worden en wat niet? Maar ook complicaties rond het vragen van vingerscans aan...

Wat zijn de totale arbeidskosten van een werkgever?

Werkgeverslasten bedragen uiteraard meer dan enkel het brutoloon van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan premies of opleidingskosten die hier nog bovenop (kunnen) komen. Heb je als werkgever inzicht in de omvang en opbouw van de totale arbeidskosten?

Reorganiseren? Deze stappen moet je doorlopen

Wanneer een reorganisatie de enige juiste uitweg is, komt er veel op een bedrijf af. Een goede voorbereiding en het houden van overzicht zijn bij een reorganisatie van groot belang.

Whitepaper: wet arbeidsmarkt in balans

Het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) bevat voorstellen tot herziening van de wetgeving op het terrein van flexibele arbeid en het ontslagrecht. Hiermee wordt volgens het kabinet Rutte III een aantal noodzakelijke stappen gezet voor het...

PW. Monitor: Wat vindt HR van de WAB?

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wordt in 2020 van kracht. Wat vinden HR-, payroll-, en uitzendprofessionals van deze wet? PW. en Flexmarkt doen er periodiek onderzoek naar.

Wet arbeidsmarkt in balans in hoofdlijnen

De belangrijkste wettelijke verandering voor HR in 2019 komt voort uit de Wet arbeidsmarkt in balans. De WAB bevat voorstellen tot herziening van de wetgeving op het terrein van flexibele arbeid en het ontslagrecht. Wat dit voor u betekent leest u...