Voorkom een pensioengat bij een maximum pensioengevend salaris

Voor het aanvullend pensioen geldt sinds 2015 een maximum pensioengevend salaris. Ter compensatie hebben hogere inkomens de mogelijkheid van nettopensioenopbouw gekregen. Dat kan collectief via een nettopensioenregeling of individueel met nettolijfrente.

Voorkom een pensioengat bij een maximum pensioengevend salaris

De Belastingdienst past voor aanvullende pensioenen de ‘omkeerregel’ toe. Het betekent dat een werknemer geen belasting betaalt over de pensioenopbouw, maar wel over de uitkering ervan na de pensioendatum. Sinds 1 januari 2015 is er minder ruimte voor dit fiscaal vriendelijk opbouwen van het aanvullend pensioen.

Maximaal pensioengevend salaris

Onderdeel van deze beperking is een maximaal pensioengevend salaris tot 105.075 euro (2018). Het pensioengevend salaris is het brutojaarsalaris plus vaste salarisdelen zoals vakantiegeld, een vaste eindejaarsuitkering en een onregelmatigheidsuitkering minus de franchise (het salarisdeel waarover de werknemer geen pensioen opbouwt, omdat hij later AOW krijgt). Voor de pensioenopbouw met het salaris boven de 105.075 euro geldt geen belastingvoordeel meer. De werknemersbijdragen hiervoor zijn niet fiscaal aftrekbaar en de werkgeversbijdragen zijn belast. Dit kan tot een pensioengat leiden door gemiste pensioenopbouw.

Fiscale uitweg

De overheid heeft de werknemers met een hoger salaris wel een fiscale uitweg geboden. Ze kunnen vanaf 2015 vrijwillig en met belastingvoordeel extra pensioen opbouwen via een nettopensioenregeling of nettolijfrente. Het fiscaal voordeel van de nettopensioen en de nettolijfrente bestaat allereerst uit een vrijstelling van het opgebouwde pensioenbedrag van de vermogensrendementsheffing (box 3 inkomstenbelasting). Daarnaast zijn de nettopensioen- en nettolijfrenteuitkeringen onbelast. De werkgeversbijdrage is wel belast en de werknemersbijdrage is niet fiscaal aftrekbaar.

Nettopensioen of nettolijfrente

Als werkgever kunt u het nettopensioen in aanvulling op het gewone aanvullende pensioen aanbieden. De uitvoering vindt plaats door een pensioenfonds of pensioenverzekeraar. De nettopensioenregeling kan alleen maar een beschikbare premieregeling zijn. Dat betekent een vaste premiebetaling, waarbij de pensioenuitkomst niet vaststaat. U kunt de werknemer daarnaast de mogelijkheid van nettolijfrente bieden. Die kan de werknemer individueel afsluiten bij een verzekeraar of bank.

Werkgeversbijdrage

Betaalt u een werkgeversbijdrage aan medewerkers die nettopensioen of een nettolijfrente opbouwen? Dan moet u een vergelijkbare bijdrage betalen aan werknemers uit dezelfde salariscategorie die niet deelnemen aan de nettopensioen- of nettolijfrenteregeling.

Nabestaandenpensioen

Bij een nettopensioenregeling is een dekking mogelijk voor nabestaandenpensioen. Ook nettolijfrente kent de mogelijkheid van een dekking voor nabestaanden. Nabestaanden hoeven bij zowel het nettopensioen als de nettolijfrente geen erfbelasting te betalen over het opgebouwde pensioenbedrag.

Hoog en laag

Deelnemers aan een nettopensioenregeling kunnen kiezen voor een combinatie van een hoge en een lage pensioenuitkering. De werknemer kan zijn pensioen dan laten variëren tussen een hoogste uitkering, en een lagere die minimaal 75 procent is van de hoogste. Dit is bij nettolijfrente niet mogelijk.

Verplicht bedrijfstakpensioenfonds

Wanneer u als werkgever aangesloten bent bij een verplicht bedrijfstakpensioenfonds met een nettopensioenregeling dan moet u deze aanbieden aan uw medewerkers. Zij zijn echter niet verplicht deel te nemen.

Pensioengat voorkomen

Bent u niet verplicht om een nettopensioen of nettolijfrente aan te bieden, dan kan het verstandig zijn om dat toch wel te doen. U biedt uw medewerkers met een inkomen boven de 105.075 euro zo een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Bovendien voorkomt u een pensioengat bij deze werknemers. Wijs deelnemers aan een nettopensioenregeling erop dat ze kunnen blijven deelnemen en doorbeleggen na hun pensioendatum. Dat kan gunstig zijn als ze het geld niet in korte tijd nodig hebben en nog meer pensioen willen opbouwen.

Nog veel meer lezen over loonkostenvoordelen? Download dan het e-book Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag: dit moet je als werkgever weten

Werkende ouders kunnen dit jaar gemakkelijker aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Waar zijn je werknemers met jonge kinderen op dit moment aan toe?

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Overname? Dit is wat er geldt voor uitzendkrachten

Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

AOW-leeftijd in 2028 met drie maanden omhoog

In 2024 tot 2027 staat de AOW-leeftijd op 67. Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Pensioenen, laat nu in een Kamerbrief weten dat de AOW-leeftijd vanaf 2028 op 67 jaar en drie maanden komt te staan.

Foto: Mediamodifier | Pixabay

Overgangsregeling Oekraïners in loondienst vervalt

Gevluchte Oekraïners die in Nederland in loondienst werken, vielen tot voor kort onder een overgangsregeling. Vanaf 1 november vervalt die regeling en mogen ze alleen in loondienst werken als ze van de IND een sticker of een O-document hebben.