Alles over Transitievergoeding

Compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging wegens ziekte van de baan

Compensatieregeling transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging...

De compensatie voor kleine werkgevers bij bedrijfsbeëindiging vanwege ziekte van de werkgever zal niet in werking treden.

Weigeren herplaatsing: geen recht op een transitievergoeding 

Weigeren herplaatsing: geen recht op een transitievergoeding

Wat als er wel een herplaatsingsmogelijkheid is, maar de werknemer deze weigert. Heeft de werknemer recht op een transitievergoeding?

Houd bij berekening transitievergoeding rekening met de gewijzigde arbeidsomvang

Houd bij berekening transitievergoeding rekening met de gewijzigde...

Bij de berekening van de transitievergoeding ga je uit van de nieuwe arbeidsomvang, als deze in de tussentijd is bijgesteld. Dat zegt de rechter.

Het loonbegrip van de transitievergoeding: dit zegt de rechter

Het loonbegrip van de transitievergoeding: dit zegt de rechter

Tussen de werkgever en werkneemster ontstaat discussie over de transitievergoeding. De rechter oordeelt dat een werkgeversbijdrage en (bovenwettelijk) verlof niet onder het loonbegrip van de transitievergoeding vallen.

Veelgestelde vragen over de transitievergoeding

Veelgestelde vragen over de transitievergoeding

Wanneer je een werknemer ontslaat, heeft hij in veel gevallen recht op een transitievergoeding, als compensatie voor het ontslag. Een overzicht van veelgestelde vragen over de transitievergoeding.

Vergoedingen

Vergoedingen

Als een arbeidsovereenkomst door of vanwege de werkgever wordt beëindigd, heeft de werknemer in veel gevallen recht op een vergoeding. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over vergoedingen.

Overwerkuren van invloed op transitievergoeding?

Overwerkuren van invloed op transitievergoeding?

Meestal heeft een werknemer recht op transitievergoeding bij ontslag. Maar mogen overwerkuren worden meegenomen in de berekening van die vergoeding? Die vraag stond centraal bij een recente rechtszaak.

Een reorganisatie, hoe ook alweer? 

Een reorganisatie, hoe ook alweer?

Langzaamaan wordt duidelijk welke plannen het kabinet heeft op het gebied van arbeidsrecht, maar echte wijzigingen laten nog op zich wachten. Wel zijn er nieuwe Europese regels die moeten worden geïmplementeerd. Deze regels gaan ertoe leiden dat de...

Transitievergoeding na slapend dienstverband: mocht werkgever voorwaarden stellen?

Transitievergoeding na slapend dienstverband: mocht werkgever...

Een werkgever legt een werknemer met een slapend dienstverband een vaststellingsovereenkomst voor. De werknemer moet snel beslissen: wanneer ze te laat tekent, krijgt ze volgens de nieuwe regels een lagere transitievergoeding. En de werkgever...

Waarom je soms toch de transitievergoeding moet betalen na ontslag op staande voet

Waarom je soms toch de transitievergoeding moet betalen na ontslag op...

Een werknemer gebruikt bedrijfsmiddelen om te voorzien in zijn drugs- en seksverslaving. Na meerdere waarschuwingen is het geduld van zijn werkgever op en wordt hij op staande voet ontslagen. De vraag is: heeft hij desondanks recht op een...