artikel

Bas Kodden: ‘Organisaties selecteren verkeerd’

Personeelsmanagement

Organisaties gaan bij het aannemen van personeel voorbij aan de belangrijkste prestatiekenmerken en selecteren daardoor niet de juiste mensen. Dat stelt managementwetenschapper en leiderschapscoach Bas Kodden.

Bas Kodden: ‘Organisaties selecteren verkeerd’

Kodden vertelt dat eind oktober op het congres Talent & Performance Management. Hij heeft zich gebogen over de vraag waarom de ene organisatie succesvol blijft, terwijl andere organisaties uiteenvallen en verdwijnen. ‘Vergeet alles wat je dacht te weten over het selecteren en aannemen van de juiste medewerkers’, is zijn boodschap. Volgens hem zit het geheim van winnende personen en teams in de combinatie van talent en vier belangrijke prestatiekenmerken waar veel organisaties juist niet op selecteren.

Bas Kodden is een van de sprekers op het congres Talent & Performance Management dat 29 oktober plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook futuroloog prof. Dr. Wim de Ridder en hoogleraar Strategisch Talentmanagement Lidewey van der Sluis geven nieuwe inzichten op het gebied van talentmanagement, upskillen en reskillen. Schrijf je hier in voor het congres.

Talent is goed, karakter is beter

Kodden onderzocht prestatie-indicatoren onder leidinggevenden en senior medewerkers van ruim 1.100 professionals en 50 CEO’s van Nederlands bekendste bedrijven. Zijn conclusie: ‘Talent is goed, (het juiste) karakter is beter!’ Hij gaat tijdens het congres onder meer in op het cruciale belang van werving & selectie en de juiste (interview)technieken voor duurzaam presterende individuen en teams. Ook geeft hij inzicht in de belangrijkste determinanten voor duurzaam presteren en de juiste selectiecriteria.

Lees ook: Bas Kodden: ‘Waarde van diploma’s zwaar overdreven’

Wie is Bas Kodden?

Voor Bas Kodden de wetenschap in ging, was hij serie-ondernemer. Hij startte zijn eerste organisatie in 1998, een bureau in werving en selectie, waar later diverse onderdelen en detachering bijkwamen. Hij verkocht zijn bureau in 2014 aan Conclusion.

Na eerdere studies rechten en bedrijfskunde in Groningen promoveerde Kodden in 2011 aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij is tegenwoordig als Associate Professor en Directeur van het Executive MBA verbonden aan deze universiteit. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Word een HELD (over effectief zelfmanagement), Leidinggeven is omgekeerd opvoeden en De kunst van duurzaam presteren.

Schrijf je hier in voor het congres Talent & Performance Management, met een keynote van o.a. Bas Kodden

Reageer op dit artikel