artikel

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Uitstroom

De pensioenleeftijd is vaak gekoppeld aan de oplopende AOW-leeftijd en wie eerder wil stoppen met werken, zal daarvoor waarschijnlijk zelf geld opzij moeten zetten in de vorm van sparen en/of beleggen.

Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Sponsored content door Robeco

De gemiddelde pensioenleeftijd van een Nederlandse werknemer is volgens het CBS sinds 2000 gestegen van iets meer dan 60 jaar in 2000 tot 64,5 jaar in 2016. Veel pensioenfondsen hebben de uitkering gekoppeld aan de AOW-leeftijd. In brede zin geldt dat de gemiddelde pensioenleeftijd in de toekomst verder kan opschuiven, aangezien de AOW-leeftijd in lijn met de oplopende levensverwachting stijgt.

Dat betekent echter niet dat u straks per se tot ver na uw 65e moet doorwerken: heel vaak is het mogelijk om eerder te stoppen met werken. De enige manier om hierover zekerheid te krijgen is door contact op te nemen met uw pensioenadviseur of pensioenfonds. Pensioenopbouw is immers een complexe aangelegenheid die voor iedereen verschillend is.

Eerder met pensioen

Wellicht wilt u eerder stoppen met werken. Veel pensioenfondsen bieden de optie om het pensioen maximaal vijf jaar voordat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt al in te laten gaan. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan.

Omdat uw opgebouwde pensioen over een langere periode wordt uitgesmeerd, zal de maandelijkse uitkering lager liggen. Dit betekent dat u zich erop moet instellen dat u na pensionering wat minder kunt uitgeven dan waar u zich mogelijk op had ingesteld (en hierdoor uw uitgavepatroon moet gaan aanpassen), tenzij u zelf vermogen opbouwt om de pensioenuitkering aan te vullen.

Geld opzij zetten

Er zijn verschillende manieren om zelf geld opzij te zetten voor een aanvulling op uw pensioen. Een goede optie is om regelmatig geld op een spaarrekening te storten. Bij de huidige lage spaarrente zal uw vermogen dan echter niet snel groeien.

Als uw gewenste pensioendatum nog een behoorlijk eind in de toekomst ligt, u bereid bent risico te lopen met uw vermogen en u voldoende buffer heeft opgebouwd voor onverwachte uitgaven, kan het een alternatief zijn om te beleggen voor uw pensioen.

Beleggen voor een doel

Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging om zelf een evenwichtige beleggingsportefeuille op te bouwen die bovendien goed is afgestemd op de verwachte pensioendatum. Hierbij moet behalve op een goede spreiding ook gelet worden op een geleidelijke afbouw van het risico. Daarmee vermindert u het gevaar dat u een groot deel van het opgebouwde vermogen kwijtraakt als vlak voor uw pensioendatum de beursomstandigheden tegen zouden zitten.

Een oplossing voor eerder stoppen met werken

Als u eerder wilt stoppen met werken, is het in veel gevallen zaak om daarvoor zelf geld opzij te zetten. Bent u ook benieuwd hoe u een aanvulling op uw pensioen kunt opbouwen zonder dat u daar veel omkijken naar heeft? Ontdek bij Robeco LIFE – de speciale pensioenoplossing van Robeco – wat u nu kunt doen om ervoor te zorgen dat u na uw pensioen voldoende inkomsten heeft.

Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam

Reageer op dit artikel