1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Praktijkgids Arbeidsrecht

De Praktijkgids Arbeidsrecht is onmisbaar voor iedereen die te maken heeft met arbeidsrechtelijke zaken. Voor de HR-professional die serieus genomen wordt.

Praktijkgids Arbeidsrecht

In de Praktijkgids Arbeidsrecht vindt u de informatie die u nodig heeft om in arbeidsrechtelijke zaken passende beslissingen te kunnen nemen. De toepassing van wettelijke rechten en plichten staat in deze publicatie centraal en u krijgt diverse tips en voorbeelden.

Aan de orde komen:

  • de arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden;
  • arbeidsvoorwaarden waaronder de arbeidsovereenkomst;
  • flexibele arbeidsovereenkomsten en andere alternatieve overeenkomsten inzake de arbeid;
  • rechten en plichten van werkgever en werknemer;
  • loon, vakantie en verlof;
  • ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie;
  • arbeidsomstandigheden, aansprakelijkheid en arbeidstijden;
  • ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie;
  • einde van de arbeidsovereenkomst, waaronder opzegging, ontslag op staande voet, ontbinding.

De belangrijkste bron voor alle wijzigingen in het arbeidsrecht is nog steeds de Wet Werk en Zekerheid. De veranderingen die de WWZ teweeg heeft gebracht, zijn zichtbaar in zowel rechtspraak als praktijk. Zo hebben de strengere eisen aan ontslagdossiers geleid tot minder toewijzingen van ontbindingsverzoeken en verschillende uitspraken over het einde met wederzijds goedvinden, de bedenktijd en de vervaltermijnen. De belangrijkste rechtspraak is aan deze editie van de Praktijkgids toegevoegd.

Naast rechtspraak over de nieuwe begrippen en regels uit de WWZ zijn signalen uit de praktijk ook aanleiding geweest voor een aantal aanpassingen en aangekondigde aanpassingen. De mogelijkheid om bij seizoenswerk af te wijken van de onderbreking van zes maanden in de ketenregeling is daar een voorbeeld van en ook het (concept) wetsvoorstel voor de compensatie van transitievergoedingen bij de beëindiging wegens langdurige arbeidsongeschiktheid, te betalen door het UWV uit een algemeen fonds.

Met het oog op de nieuwe ontslagsystematiek is deel 7 heringedeeld aan de hand van de belangrijkste (nieuwe) begrippen van het ontslagrecht, de redelijke gronden. Naast de algemene regels rond de inhoud en indiening van ontslagaanvragen en ontbindingsverzoeken, staan de verschillende (limitatieve) ontslaggronden centraal met de eisen die daaraan worden gesteld. Per ontslaggrond zijn voorbeelden gegeven van recente rechtspraak en aan welke eisen (minimaal) voldaan moet zijn voor een verzoek bij het UWV of kantonrechter.

Meer informatie & Bestellen

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

Mag je zonder voorafgaande waarschuwing de inbox van je werknemers controleren? Dat vragen werkgevers zich steeds vaker af na de start van de pandemie in 2020. Soms kan het nuttig zijn om werknemers te monitoren. Wat leert recente rechtspraak ons hierover?

Misplaatste grap of grensoverschrijdend gedrag?

Misplaatste grap of grensoverschrijdend gedrag?

Een misplaatste grap komt een werknemer duur te staan: hij wordt op staande voet ontslagen. Hij noemde de borsten van een vrouwelijke collega "dubbele airbags" om ze vervolgens aan te raken. De kantonrechter houdt het ontslag op staande voet in stand, maar de werknemer is het hier niet mee eens. Hij gaat in hoger beroep. Hoe oordeelt het Hof?

Recht op onbereikbaarheid of recht op een gesprek?

Recht op onbereikbaarheid of recht op een gesprek?

Misschien ken je het wel: om 23:00 uur 's avonds krijg je een mailtje van je leidinggevende, met een paar prangende vragen over het werk. Word je nu verondersteld om direct te antwoorden of kan het wachten tot morgen? In het najaar buigt de Tweede Kamer zich over het initiatiefwetsvoorstel: het recht op onbereikbaarheid. En dan zijn dit soort dilemma's de wereld uit. Of toch niet?

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Het opnemen van een aantekening in een personeelsdossier is niet altijd toegestaan, blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter. De werknemer was het niet eens met de schriftelijke waarschuwing die de werkgever had opgenomen en vocht de werkgever aan in een rechtszaak. En met succes!

Arbeidsovereenkomst niet aangezegd, dus stilzwijgend verlengd? Dit zegt de rechter

Arbeidsovereenkomst niet aangezegd, dus stilzwijgend verlengd? Dit...

Een werkgever voldoet niet aan zijn aanzegverplichting en verzuimt een zieke waakdienst-medewerker aan te melden bij het UWV. Is de arbeidsovereenkomst van de medewerker voortgezet?

De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht

De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht

Het wetsvoorstel verscherpt de regels over het concurrentiebeding en versterkt zo de rechtspositie van werknemers. Wat betekent dit voor HR?

Werknemer zegt op zonder tussentijdse opzegmogelijkheid, wat zegt de rechter?

Werknemer zegt op zonder tussentijdse opzegmogelijkheid, wat zegt de...

Een financieel manager heeft een tijdelijk contract bij zijn werkgever en zegt tussentijds op. Mag hij zomaar vertrekken?

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.

Inroepen van ontbindende voorwaarde vanwege ongeldig rijbewijs, wat zegt de rechter?

Inroepen van ontbindende voorwaarde vanwege ongeldig rijbewijs, wat...

In de arbeidsovereenkomst van een pakketbezorger is een ontbindende voorwaarde opgenomen. De werkgever heeft hier een beroep op gedaan, omdat de werknemer niet meer beschikte over een geldig rijbewijs.

Een verrassingsbezoek brengen aan zieke werknemer? Dit zegt de rechter

Een verrassingsbezoek brengen aan zieke werknemer? Dit zegt de rechter

Een leidinggevende gaat langs bij de eigen praktijk van een zieke MBO-docent. Gaat de werkgever daarmee zijn boekje te buiten?

Arbeidsovereenkomst zwangere medewerker mocht in proeftijd toch worden ontbonden oordeelt de rechter

Arbeidsovereenkomst zwangere medewerker mocht in proeftijd toch...

Een belastingadviseur deelt in proeftijd dat ze zwanger is. Ze wordt ontslagen, naar eigen zeggen vanwege discriminatie…

Zieke werknemer werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag. Wat zegt de rechter?

Zieke werknemer werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag....

De zieke taxichauffeur blijft onbereikbaar en weigert structureel mee te werken. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.