De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht
Het wetsvoorstel verscherpt de regels over het concurrentiebeding en versterkt zo de rechtspositie van werknemers. Wat betekent dit voor HR?
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Het wetsvoorstel verscherpt de regels over het concurrentiebeding en versterkt zo de rechtspositie van werknemers. Wat betekent dit voor HR?
Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.
Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.
Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het wetsvoorstel kunnen relevant zijn voor jou als werkgever?
OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?
Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.
Een HR-professional kan veel doen om er voor te zorgen dat hij weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en wat moet bij de screening van personeel op een rij.
Met deze (spoed)wet stijgt het wettelijk minimumloon tussentijds met 1,2%. Hierdoor stijgt het minimumuurloon naar verwachting van € 13,27 per uur naar € 13,43 per uur.
Deze regelgeving biedt werknemers (vanaf 100) de mogelijkheid om te delen in de winst van je organisatie. Hierdoor kunnen medewerkers hun invloed binnen je onderneming vergroten.
De 'Wet verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten' is na de val van het kabinet niet controversieel verklaard en gaat dus verder in het wetgevingstraject. Doel van de wet is de positie van oproep- en uitzendkrachten verbeteren en draaideurconstructies tegengaan.