Melden vrouwen zich vaker ziek? De feiten op een rij

Goed nieuws: het verschil in ziekteverzuim tussen mannen en vrouwen is kleiner geworden. Vijfentwintig jaar geleden lag het verzuim onder vrouwelijke werknemers nog 60 procent hoger dan onder mannen. Nu is dat verschil nog maar 30 procent. Maar toch laten de feiten zien dat vrouwen zich nog altijd méér ziek melden. Hoe komt dat? Verzekeraar Centraal Beheer licht de feiten voor u uit.

Melden vrouwen zich vaker ziek? De feiten op een rij

Sponsored content door Centraal Beheer

Vrouwen voelen zich verantwoordelijker. ‘Ik schiet overal tekort’, hoor je jonge moeders dan verzuchten. Ze komen te laat op de vergadering en laten een paar minuten voor vijf uur hun werk liggen om op tijd bij de crèche te kunnen zijn. En dan nog voelen ze zich schuldig tegenover hun kinderen met wie ze te weinig tijd doorbrengen.

Mensen op leidinggevende posities ervaren meer vrijheid om zelf hun werktijden en verlofperiodes te bepalen. Dat leidt tot minder klachten en verzuim. Meer vrouwen aan de top zou dus ook helpen het verzuim gelijker te verdelen.

1. Zwangerschap

Zwangerschap is de duidelijkste splijtzwam tussen mannen en vrouwen in de verzuimstatistieken. In de jaren dat vrouwen meestal kinderen krijgen, tussen 25 en 35 jaar, is het verzuimpercentage onder vrouwelijke werknemers zelfs twee keer zo hoog als bij mannen. De zwangerschapsperiode maakt vrouwen bovendien kwetsbaar voor fysieke en psychosociale klachten als de werklast niet tijdig wordt aangepast.

2. Perfectionisme op alle fronten

Alle emancipatie ten spijt zijn het nog altijd de vrouwen die zich verantwoordelijker voelen voor huishouden, traktaties op school en mantelzorg. Moeders melden zich bijvoorbeeld vaker dan hun partner ziek als hun kind iets heeft. Tegelijkertijd is de ambitie van vrouwen er niet minder om en willen ze ook in hun werk alles perfect doen. Uit onderzoek van Cambridge University blijkt dat werkende moeders hierdoor bijna tweemaal zoveel kans hebben op een burn-out dan werkende vaders.

3. Soort werk

Waar ze werken maakt ook uit. Vrouwen hebben vaak werk vaker in sectoren met een hoge werkdruk, zoals zorg en onderwijs. Zware sectoren waar veel mannen werken kennen een beter preventie- en verzuimbeleid, juist omdat daar vroeger veel uitval was door ongevallen.

4. De overgang

Op latere leeftijd krijgen veel vrouwen te maken met specifieke gezondheidsklachten. Volgens Petra van de Goorbergh, directeur van de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid, gaat de overgang bijvoorbeeld gepaard met veel concentratieproblemen en slechte nachtrust. Dat kan tot verzuim leiden. Er rekening mee houden is goed voor de gezondheid van vrouwen – en voor het succes van uw bedrijf.

Jong en oud

Bij jonge medewerkers tot 25 jaar en oude medewerkers vanaf 55 jaar zijn de sekseverschillen het kleinst. In de categorie van 55 tot 65 jaar verzuimden mannen per honderd dagen gemiddeld nog geen halve dag minder dan vrouwen.

Indekken tegen financiële risico's

Wilt u zich indekken tegen de financiële risico’s van een zieke medewerker? Héél verstandig. U heeft dan een inkomensverzekering nodig. Wilt u meer weten over de voordelen van een inkomensverzekering? Bekijk dan de website van Centraal Beheer.

Mag je een zieke werknemer ontslaan?

Mag je een zieke werknemer ontslaan?

Nee, in de eerste 2 jaar van ziekte geldt een wettelijk opzegverbod. In principe mag je iemand dus niet ontslaan. Bekijk het volledige antwoord in de faq.

Kinderopvangtoeslag 2024: dit moet je als werkgever weten

Kinderopvangtoeslag 2024: dit moet je als werkgever weten

Dit jaar krijgen ouders hogere vergoedingen voor hun kosten bij de zorg voor hun kinderen. Het gaat hier om de kinderopvangtoeslag, kinderbijslag en het kindgebonden budget. Wat houden de verhogingen in? En wat moet HR weten? Een overzicht.

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.

Zo zorg je voor veerkracht en vooruitgang in loopbanen

Zo zorg je voor veerkracht en vooruitgang in loopbanen

Bestendige en veerkrachtige loopbanen: daar draait het tegenwoordig steeds meer om. Maar hoe zorg je dat medewerkers hun loopbaandoelen realiseren? Een taak waar het nieuwe bedrijf Endit zich op richt.

Zo gebruik je de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) goed

Zo gebruik je de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) goed

Vanuit de vrije ruimte van de WKR kun je zaken onbelast aan werknemers vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Door deze goed te benutten voorkom je een hoge eindheffing. En zo kun je goedkoper extra's aanbieden. Hoe werkt dit?

Lagere startleeftijd voor pensioenregeling: dit betekent het voor HR

Lagere startleeftijd voor pensioenregeling: dit betekent het voor HR

Als werkgever moet je uiterlijk op 1 januari 2028 je pensioenregeling hebben aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Waar je nu al mee te maken krijgt, is de lagere toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw. Wat betekent dit voor HR en wat...

Zo rapporteer je de CO2-uitstoot van werknemers

Zo rapporteer je de CO2-uitstoot van werknemers

Per 1 juli 2024 moeten werkgevers met 100 of meer werknemers de CO2-uitstoot van alle werkgerelateerde kilometers van hun werknemers aan de overheid rapporteren. Hoe pak je dit aan?

Zo leer je een taal bij Regina Coeli: maatwerk, aandacht en focus

Zo leer je een taal bij Regina Coeli: maatwerk, aandacht en focus

Wie kent ze niet, de 'nonnen van Vught', befaamd om hun taalonderwijs? Maar waarom zou je je medewerkers hier naartoe sturen? "Nederlanders overschatten vaak hun Engelse taalvaardigheid." En dat levert dus op de werkvloer misverstanden op. Over het...