Meer grip op preventie met een collectieve zorgverzekering?

Veel zorgverzekeraars bieden een collectieve zorgverzekering. Maar wat biedt zo'n collectiviteit organisaties nu aan meerwaarde, behalve dat de medewerkers korting op de premie ontvangen? Een van de grote pluspunten is meer grip op preventie.

Meer grip op preventie met een collectieve zorgverzekering?

Een collectiviteit is een groep verzekerden waar zorgverzekeraars een specifiek aanbod voor heeft? Het voordeel daarvan is dat de verzekerde een beter op zijn zorgbehoefte afgestemd verzekeringspakket heeft. Iemand in de bouw heeft bijvoorbeeld meer aan extra vergoeding voor fysiotherapie en zit minder te wachten op een cursus mindfulness. Voor werkgevers biedt zo’n collectiviteit ook een voordeel. Met een zorgverzekering die beter aansluit op wat medewerkers nodig hebben is het risico op een ziekmelding ook lager. En daarmee helpt een collectiviteit verzuim te voorkomen.

Voor de verzekeraar heeft zo’n collectiviteit ook pluspunten. De risico’s van een homogene groep verzekerden zijn beter te voorspellen en er kunnen gericht diensten worden aangeboden die voor die groep helpen de zorgkosten te beperken. Zorg inkopen voor een grote groep levert bovendien voordeel op.

Invulling geven aan vitaliteitsdoelstellingen

Nu vitaliteit en duurzame inzetbaarheid bij elke organisatie bovenaan de agenda staan, is het nog belangrijker om medewerkers extra zorgmogelijkheden te bieden die aansluiten bij hun specifieke behoeften. Binnen een collectiviteit kan de werkgever gebruikmaken van de kennis en ervaring van de zorgverzekeraar om te werken aan het verminderen van verzuim . Natuurlijk is de premiekorting aantrekkelijk, maar die moet wel gekoppeld zijn aan inhoudelijke afspraken over de zorg waar medewerkers recht op hebben. Alleen als werkgever en verzekeraar zich samen inzetten voor gezondere medewerkers, levert die premiekorting ook echt winst op.

Lees ook: Zo slaat een vitaliteitsprogramma wél aan

Duurzaam werken aan preventie

In een zorgcollectiviteit kunnen voor meerdere jaren afspraken worden gemaakt. Daardoor is de kans vele malen groter dat investeringen in preventie ook echt resultaat gaan opleveren. Duurzame gedragsverandering is alleen mogelijk als er ook duurzaam aandacht voor is. Alleen al meer bewegen door medewerkers kan jaarlijks bijna 1 miljard euro aan verzuimkosten schelen!

Een bijkomend voordeel is dat in sommige gevallen gezinsleden van de medewerkers ook in aanmerking komen voor de voordelen van de collectieve zorgverzekering. Zij profiteren dus mee van de premiekorting en van de aanvullende diensten op het gebied van preventie.

Inkoop op maat

Bij een collectiviteit bestaat het maatwerk niet alleen uit een doelgroepgericht verzekeringspakket. De zorgverzekeraar adviseert jou als werkgever ook welke oplossingen je kunt inzetten  die bijdragen aan vitaliteit, inzetbaarheid en een hogere levensverwachting. Benieuwd naar voorbeelden? Lees de aanpak van Sabic en SAP op Zilverenkruis.nl

Dit artikel is gesponsord door Zilveren Kruis

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?