‘De opleiding Cultuurverandering is echt een investering in jezelf’

Maar liefst zeventig procent van de fusies en reorganisaties mislukt doordat cultuurverandering niet van de grond komt. Het is de reden dat één op de tien jonge professionals een burn-out krijgt of cliënten ontevreden zijn. Het is kennis die Jolanda Veeken, consultant Cultuur en Gedrag bij KLM, heeft opgedaan tijdens de opleiding Cultuurverandering. Zij deelt haar ervaring met PW.
Delen:

Grip krijgen op je organisatie en het gedrag van medewerkers is van essentieel belang. Daarover gaat de opleiding Cultuurverandering. In deze zesdelige collegereeks van PW. Academy in samenwerking met de Nyenrode Business Universiteit geven hoogleraren hun visie over cultuur- en organisatieverandering. Veeken vertelt wat zij heeft geleerd van deze opleiding.

Waarom heb je deze collegereeks destijds gevolgd?

“Als HR-consultant Cultuur en Gedrag bij KLM kijk ik hoe we werknemers kunnen ondersteunen in het veranderproces van de organisatie. Bij veranderingen wordt vaak naar inhoud en proces gekeken en nog weinig naar relatie. Hoe willen we met elkaar samen werken en wat is daar voor nodig? Ik was op zoek naar een opleiding die me extra verdieping kon geven en wilde mijn theoretische kennis over verandering en ontwikkeling in cultuur verbreden. Welke terminologie wordt er nu veel gebruikt? Hoe krijg je meer grip op cultuur en verandering? Hoe kun je cultuur binnen je bedrijf beïnvloeden? Na een tijdje zoeken op internet kwam ik uiteindelijk bij deze opleiding van PW.academy terecht.”

Was de opleiding Cultuurverandering net zo interessant als je vooraf had gehoopt?

“Meer dan dat. De colleges waren een feest. Ze waren enorm leerzaam en inspirerend. Er werd vanuit verschillende perspectieven verteld over cultuur en cultuurverandering en sommige colleges waren eyeopeners. Elke hoogleraar heeft zijn eigen manier van kennisoverdracht, maar qua niveau vond ik ze allemaal vrij goed. Vooral het laatste college van prof. dr. Thijs Homan herinner ik me goed. Hij gaf echt een andere kijk op het vraagstuk organisatie- en cultuurverandering.

Kun je een voorbeeld noemen van zo’n eyeopener?

“In het college sprak Thijs Homan over ‘on stage’ en ‘off stage’ na bijvoorbeeld een interventie in een veranderproces. On stage kun je zien als de groep die ‘ja en amen zegt’ als een manager een boodschap doorgeeft die gaat over de beoogde verandering. De manager denkt dan: yes, ik heb ze mee. Maar wat hij niet ziet, is dat off stage een deel van die groep vervolgens naar het koffiezetapparaat loopt en zich daar heel anders uitlaat over wat er net is gezegd, dat noemt hij ‘betekeniswolken’. De onder- en bovenstroom spreken elkaar dus tegen en dat kan zorgen voor stagnatie in je veranderproces.

Ik wil natuurlijk niet de clou van het hele college weggeven, maar Homan gaf aan dat het vooral belangrijk is om je bewust te worden dat die onder- en bovenstroom er is en dat je vooral moet proberen om die met elkaar te verbinden. Zo kan nieuwe creativiteit ontstaan die je organisatie kan helpen groeien.”

Jolanda Veeken

Kon je de opgedane kennis meteen toepassen binnen je eigen bedrijf?

“De cursus zit niet zo in elkaar dat je een kant-en-klare handleiding meekrijgt die je direct in de praktijk kunt brengen. Het zijn meer elementen, vanuit een theoretisch kader, die ik nu kan gebruiken binnen brainstorms, discussies en sparringsessies. Het heeft me bovenal een stukje zekerheid gegeven. Mijn expertise is nu vergroot en dat heeft me waardevoller gemaakt voor mijn bedrijf.”

Zou je deze cursus aan anderen aanbevelen?

“Honderd procent. Ik vond het zelfs zo’n interessante opleiding dat ik mijn collega’s enkele maanden later een soort mini-collegetour heb gegeven met daarin alle kennis die ik tijdens Cultuurverandering heb opgedaan in een notendop. Ik zou zeggen dat iedereen zichzelf deze cursus moet gunnen. Gunnen ja, want het is echt een investering in jezelf. In relatief korte tijd leer je veel nieuwe theorieën en visies. De cursus is veelzijdig en interessant, en het kan je helpen in je werk andere strategieën te volgen. Het zijn prima hoogleraren, de colleges zijn heel overzichtelijk en alles is goed georganiseerd, van het parkeren van je auto tot het diner. Dus gun jezelf ook een kijkje in de wereld van cultuurverandering.”

Enthousiast geworden? Aarzel dan niet en schrijf je in voor de opleiding Cultuurverandering.

Dit vind je misschien ook interessant