Prof. Dennis Vink: spoedcursus cijfers voor HR

De financieel directeur houdt zich bezig met cijfers, en de HR-directeur met mensen. Is het echt zo simpel? Niet volgens hoogleraar Dennis Vink. Want als die HR directeur iets zinnigs wil zeggen over bijvoorbeeld de strategische personeelsplanning, zijn die cijfers wel degelijk essentieel.

Prof. Dennis Vink: spoedcursus cijfers voor HR

Het leek zo’n goed idee, eind 2011. De directie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse streefde naar groei. Meer bedden, meer inkomsten. En om die groei te realiseren kwam de directeur met een gewaagd plan: een dikkere flexibele schil, meer personeel dat niet in loondienst werkt. Nogmaals, het leek een goed idee, en iedereen ging akkoord. Ook de HR-directeur.

Maar al snel ging het mis. “De personeelskosten namen inderdaad sterk toe”, zegt Dennis Vink, hoogleraar Financiën en Investeringen aan de Nyenrode Business Universiteit en een van de docenten tijdens de Leergang HR-leiderschap van de PW. Academy. “Maar van groei was geen sprake. Het personeel werd onrustig; die mensen stuurden zelfs een alarmmemo aan de directeur. Maar die nam niet eens de moeite om dat te delen met de raad van toezicht, zo overtuigd was hij van zijn eigen gelijk. En die raad van toezicht stelde nog steeds geen kritische vragen, evenmin als de HR-directeur.”

HR-leiderschap

Prof. Dennis Vink geeft de Leergang HR-Leiderschap

Het is een case die terugkomt in Vinks college tijdens de Leergang HR-leiderschap. Want als HR die term – leiderschap – wil waarmaken, moeten ze daar volgens Vink beschikken over kennis van de cijfers. “Natuurlijk, veel HR-functionarissen zijn alfa's. En veel van hen vinden cijfers bedreigend. Ze houden zich liever bezig met het reilen en zeilen van de organisatie, en dan speciaal van het personeel. Ze starten bijvoorbeeld een medewerkerstevredenheidonderzoek, of verdiepen zich in talentmanagement. Met andere woorden: ze kijken te beperkt naar hun eigen verantwoordelijkheid.”

Volgens Vink is zo'n houding anno 2020 niet verstandig. “De tegenwoordige markt dwingt HR om meer en meer op te treden als business partners. Je moet met de financiële mensen kunnen praten in hun eigen taal, en daarvoor is het noodzakelijk dat je ten minste een jaarrekening kunt lezen. Alleen dan kun de kritische vragen stellen als een bestuurder besluiten neemt die hij niet onderbouwt.”

Strategie

Financiële kennis geeft HR er ook meer houvast bij gesprekken over de strategie. “Je ziet nu dat allerlei organisaties zich storten in vage financiële avonturen”, zegt Vink. “Scholengemeenschappen bijvoorbeeld die handelen op de beurs. Of woningbouwcorporaties die geld investeren in financiële derivaten, gemeenten die aandeelhouder zijn bij projectontwikkelaars en stichtingen die aandelen hebben gekocht in BV's. Ik denk dan: schoenmaker houd je bij je leest. Een school heeft verstand van didactiek en niet van financiële producten. Als je daar een zakcentje wilt bijverdienen, zorg dan voor een kantine met lekkere broodjes. Ik denk dat HR bij uitstek de afdeling is om die boodschap over te brengen.”

>>> Tip: De HR-Leergang Leiderschap van de PW. Academy en de Nyenrode Business Universiteit

Vink kan HR op dat gebied bijspijkeren – in veel minder tijd dan je zou denken. “Finance is hartstikke gemakkelijk. Het is te vergelijken met een huishoudboekje thuis. Als jij een te dure auto koopt, word je teruggefloten door je partner, en zo zou het ook moeten werken in een organisatie. Je hoeft heus geen financieel analist te zijn om een goed gesprek met de directie te kunnen voeren. Als jij twee dagen colleges volgt, sta je sterk in je schoenen. En de basis leer ik je al in 3:00 uur.”

Failliet

Voor het Ruwaard van Putten Ziekenhuis is het te laat. Dat ging in 2013 failliet, en volgens Vink was dat in de eerste plaats de fout van het management. “Natuurlijk, ook cijfers zijn subjectief, en veel mensen zullen het glas altijd halfvol zien. Maar in dit geval was er sprake van strategisch en financieel wanbeleid. Echter, ook HR gaat niet helemaal vrijuit. Let wel, juist in dat Ruwaard van Putten Ziekenhuis hadden ze de vinger aan de pols kunnen houden, want juist HR zit bovenop het proces. HR-functionarissen hebben ze een beeld van de kosten van het personeel en wat dat personeel precies opbrengt. Of althans, dat zouden ze moeten hebben.”

HR LeiderschapWil jij ook meer grip krijgen op de cijfers? Dennis Vink vertelt er meer over tijdens de Leergang HR-leiderschap

Peter Passenier

Peter Passenier

Journalist en schrijftrainer

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Het succes van talentontwikkeling: lessen van leidinggevenden

Doordring leidinggevenden ervan dat ze hun medewerkers meer aanspreken op hun talenten en minder op zaken waar ze niet zo goed in zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het nog niet. Zo ontdekte onderzoeker Mirjam Baars.

Ghislaine Aarts, directeur HR bij Arriva. Foto: The Playful photographer|

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire bedrijfsvoering

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire...

Strategische personeelsplanning speelt een belangrijke rol in de overstap van lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het uitbreiden van het functiehuis met de functie 'duurzaamheidsprofessional' is daarin een eerste stap.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.