Organisatiedoelen halen? Hier moet je op letten

Het is de taak van HR om werk en medewerkers goed af te stemmen op de team- en organisatiedoelen. Zo neem je medewerkers immers mee in het grotere plaatje. De aandachtspunten op een rij.

Organisatiedoelen halen? Hier moet je op letten

Medewerkers brengen de strategie van een organisatie tot leven. En om succesvolle resultaten te behalen, is het aan HR-managers om het werk betekenisvoller te maken, zodat medewerkers op hun best kunnen zijn. Organisaties met zeer betrokken medewerkers zijn namelijk 23% winstgevender dan wanneer medewerkers zich minder betrokken voelen. Hoe je werk en medewerkers beter af kunt afstemmen op team- en organisatiedoelen.

Uitdagingen voor HR-managers

Aan HR-managers is het de taak om mensen binnen een organisatie te managen, zodat zij alles uit zichzelf kunnen halen om uiteindelijk de organisatorische doelstellingen te behalen. Maar om dit te kunnen bewerkstelligen liggen er een aantal uitdagingen op de loer:

  • Gebrek aan transparantie over de doelstellingen van een organisatie, wat leidt tot een lage betrokkenheid;
  • Niet effectieve of niet-bestaande sturing naar de doelstellingen;
  • Laag werknemersmoreel;
  • Verkeerde focus;
  • Beschikbaarheid van de juiste middelen om doelen te behalen.

De juiste prioriteiten stellen

Managers zouden zich minder zorgen moeten maken of hun medewerkers ook genoeg werken als ze thuis aan het werk zijn, maar hen juist helpen zich te concentreren op het belangrijkste werk. Zo zegt 81% van de werknemers dat het belangrijk is om hulp te krijgen bij het prioriteren van de werklast, maar minder dan één derde (31%) zegt dat hun managers ooit duidelijke richtlijnen hebben gegeven tijdens één-op-één gesprekken.

Het oplossen van dit probleem moet aan de top beginnen: 74% van de HR- en People Managers zegt dat meer begeleiding bij het prioriteren van hun eigen werk de algemene prestaties ten goede zou komen. En 80% geeft aan dat zij persoonlijk baat zouden hebben bij meer duidelijkheid van het hogere management over belangrijke prioriteiten.

Transparantie op de werkvloer

In de wereld van flexibel werken, zorgt transparantie voor meer betrokken medewerkers en een hogere productiviteit. Zo wordt hun verantwoordelijkheidsgevoel groter als ze bijvoorbeeld hun doelstellingen en voortgang op elk niveau kunnen zien. Het liefst via één geïntegreerde tool, zoals Microsoft Viva. Daarnaast motiveert het verantwoordelijkheidsbesef medewerkers om slimmer te werken, met een duidelijk doel voor ogen en in de samenwerking met collega’s. Én dat niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het team en de organisatie. Door transparantie te bieden op alle niveaus binnen een organisatie, beschikken medewerkers over de mogelijkheden om hun taken beter te prioriteren die aansluiten bij de doelstellingen die ze nastreven.

Werk als zinvol ervaren

Het gevoel van ‘zinvol bezig zijn’ zorgt ervoor dat medewerkers meer betrokken zijn en meer geven om de dagelijkse werkzaamheden. Met een duidelijk beeld en een duidelijke richting kunnen medewerkers de waarde inzien van hun eigen bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Wanneer 80% van de medewerkers de doelstellingen van het bedrijf ondersteunt, behalen ze een 21% hogere winstgevendheid en ervaren een verbetering van 29% in de kwaliteit en waarde van het werk (eBook - Betrek je werknemers om krachtige bedrijfsresultaten te bereiken, 2022). Om medewerkers doelen te bieden die concreet en tastbaar zijn, kunnen organisaties een framework implementeren voor meetbare ‘Objectives en Key Results’ (OKR’s).

OKR’s als fundament

OKR’s zijn het fundament voor het behalen van de hogere bedrijfsresultaten en doelstellingen en zorgen voor een basis voor medewerkers om hun werk als zinvol te ervaren. Zo voelt 88% van de medewerkers zich geïnspireerd door het werk dat ze doen met OKR’s, terwijl 45% van de medewerkers zonder OKR’s hetzelfde gevoel heeft (eBook - Betrek je werknemers om krachtige bedrijfsresultaten te bereiken, 2022). Met een framework dat duidelijke en op data gebaseerde doelstellingen voor een bedrijf kan genereren, kunnen de bedrijfsresultaten worden afgestemd met de doelstellingen van individuele medewerkers, waardoor er een omgeving wordt gecreëerd waarin iedereen, op elk niveau, winstgevende resultaten kan behalen.

Ga de verdieping in

Raak jij niet uitgelezen over het verbeteren van de medewerkerservaring? Verbreed hier jouw kennis over hoe jij personeel betrokken kan houden in het tijdperk van hybride werken. Naast dit artikel over het betekenisvoller maken van het werk, kun je namelijk ook de verdieping in omtrent het verzamelen van relevante inzichten en het verbinden en laten groeien van jouw medewerkers.

Dit artikel is gesponsord door Microsoft .

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Loopbaan-APK voor HR: dit helpt tegen werkdruk

Word je overladen met taken die snel tussendoor moeten? Werkdruk is een serieus probleem bij HR. Hoe kunnen managers en medewerkers zichzelf ontzorgen? In deze rubriek geeft loopbaanadviseur Jolan Douwes de oplossing.

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer productiviteit

Oplossing personeelstekort: investeer in werkgeluk voor meer...

Werkgeluk kan de sleutel zijn om personeelstekorten op te lossen. De 3M's (Meaning, Mastery en Membership) helpen daarbij, schrijft employee experience expert Heleen Mes.

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en word geen HR-loket'

Milou Verhoeven (TES Groep): 'Wees zichtbaar in de organisatie en...

In de Spotlight-rubriek geven collega's hun visie op het HR-vak en delen ze verschillende ervaringen. Dit keer: Milou Verhoeven, HR manager bij TES Groep.

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

AI-dilemma: wel of niet mee (laten) experimenteren?

Binnen de Rabobank adviseren onze collega's om ChatGPT niet te gebruiken voor werkgerelateerde doeleinden. Belemmeren we hiermee niet de ontwikkeling van onze medewerkers? Anne Doeser reflecteert op dit vraagstuk.

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

Podcast HR-Rechtspunt: mediation is toch niet zo vrijblijvend

De werkgever die het advies van de bedrijfsarts om mediation in overweging te nemen naast zich neerlegt, wordt daarvoor door de rechter gestraft. Arbeidsrechtadvocaat Cindy Schroeten legt in de podcast uit hoe dat zit.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

CSR: wacht niet op wettelijke verplichtingen voor duurzaamheid

Ga aan de slag met de Corporate Social Responsibility (CSR). Het wordt namelijk steeds belangrijker, zowel voor opdrachtgevers en klanten als (potentiële) medewerkers, schrijft Hans van der Spek.