Angèle Loomans over hoe je vorm geeft aan het nieuwe normaal

Natuurlijk, in tijden van corona is het belangrijk dat een werkgever zorgt voor een goed thuiswerkbeleid. En dat medewerkers zich met de organisatie verbonden voelen. Maar er is meer. Want als HR-professional moet je ook een blik werpen in de toekomst. Angèle Loomans blikt vooruit op het post-corona tijdperk.

Angèle Loomans over hoe je vorm geeft aan het nieuwe normaal

Loomans noemt zichzelf business tranformation directeur en is een van de sprekers tijdens het HR Strategisch Jaarcongres. Het is nog niet zo lang geleden dat zij  toetrad tot een voor haar nieuwe raad van commissarissen. Een dergelijke carrièrestap heeft ze wel vaker gezet, maar ditmaal kost het allemaal iets meer moeite. “Je moet je voorstellen, ik heb wel enkele collega’s ontmoet, maar alleen tijdens het sollicitatiegesprek. Al het andere contact verloopt via Zoom en Teams. Dat is natuurlijk prima voor informatieoverdracht, maar toch… je mist zicht op de organisatiedynamiek. Je krijgt geen scherp beeld van de onderlinge relaties, en het is moeilijker om precies te bepalen wanneer je collega’s twijfelen en wanneer ze juist enthousiast zijn.”

'Denk ook na over het tijdperk na corona. Hoe gaan we in de toekomst het werk organiseren?'

Deze lastige uitdaging is voor Loomans interessant.  Haar passie is de factor 'mens-in-verandering', zowel individueel als groeps- en organisatiebreed, en die verandering heeft iedereen het afgelopen jaar natuurlijk ervaren. “Je mist het klassieke praatje bij het koffiezetapparaat – en dan niet alleen over je vakantie en over de kinderen. Met dat praatje brachten mensen elkaar vaak op nieuwe ideeën: ‘Vorige week zei je dat in dat, en daar heb ik nog even over nagedacht. Heb je al eens gekeken op die en die site?’”

Vinger aan de pols

Meer informatie over het HR Strategisch Jaarcongres

Dat betekent volgens Loomans dat er een geweldige kans ligt voor HR. “Van een meer vraag-gestuurde positie kunnen we een voortrekkersrol nemen. Samen met de organisatie kunnen we over de as van 'purpose, dialoog en interesse' zoeken naar nieuwe wegen om verbinding tussen medewerker en bedrijf te maken. HR kan in een impactvollere positie komen, onder andere door leidinggevenden te ondersteunen. Want die leidinggevenden hadden en houden een sleutelrol om mensen betrokken te houden bij de organisatie.”

Maar hoe doet die leidinggevende dat in een tijd waarin mensen vooral thuiszitten? Volgens Loomans vraagt dat enige flexibiliteit en creativiteit. “Die informele contactmomenten komen te vervallen, dus moet je iets doen wat daar bij in de buurt komt. Ja, je kunt een Zoom-gesprek met een medewerker plannen, maar zorg er voor dat je het laatste halfuurtje met de benen op tafel bijpraat. Juist tijdens zo’n informeel gedeelte, krijg je als leidinggevende veel meer informatie.”

Creativiteit betekent ook: de medewerkers de ruimte geven om te komen tot hun eigen oplossingen. “Die medewerkers starten dan vanzelf initiatieven die bij hen passen. Ieder afzonderlijk of samen wandelingen maken bijvoorbeeld, en dan contact houden met de telefoon. Of allemaal een lunchbox bestellen, en daar dan van genieten tijdens een gezamenlijk Zoomoverleg. Of een community starten op social media, waar iedereen zich bij kan aansluiten.”

Lange termijn

Daar ligt dus de eerste taak van HR: erop toezien dat leidinggevenden dit daadwerkelijk faciliteren. Maar volgens Loomans moet HR de zaken ook bekijken vanuit een meer strategisch langetermijnperspectief. “Denk ook na over het tijdperk na corona. Hoe gaan we in de toekomst het werk organiseren? Gaan we terug naar het oude normaal waar alle mensen op kantoor werken? Of houdt iedereen gewoon zijn thuiswerkplek?” Is kantoor een plek om te werken? Of een plek om te ontmoeten?”

Zijzelf ziet nog een derde scenario, en daarin ontstaan er verschillende groepen medewerkers. “Je hebt degenen die thuis niet de rust of de accommodatie vinden om te werken. Die zullen terug willen keren naar kantoor. En daarnaast zie je ongetwijfeld een grote groep die wel af en toe naar de zaak wil komen, maar dan alleen als er iets op het programma staat van toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld een brainstormsessie met het hele team. De rest van de tijd werken ze vanuit huis.”

Sollicitatiegesprekken

Angèle Loomans

De meeste bedrijven zullen volgens haar kiezen voor een hybride vorm. En benadrukt ze, die is niet nieuw. “Ik heb veel internationaal gewerkt. Daar ben ik getuige geweest van bijvoorbeeld de sollicitatieprocedures. Het eerste gesprek ging via beeldbellen, en pas het tweede was face to face. Daarnaast vinden veel vergaderingen digitaal plaats, en het fysiek bij elkaar komen wordt beperkt tot echte trigger events. Ik verwacht dat we binnen Nederland dat ook vaker gaan doen. Na corona zullen mensen zich toch vragen gaan stellen: moet ik hiervoor inderdaad anderhalf uur reizen? Ook dit is iets waar HR nu al goed over na moet denken.”

Peter Passenier

Peter Passenier

Journalist en schrijftrainer

Foto: Liza Summer | Pexels

Toon lef, zet mentale gezondheid op de HR-agenda

Mentale weerbaarheid is een belangrijk thema, met name onder jongeren. Door er als werkgever aandacht aan te schenken, kun je je onderscheiden, schrijft onderzoeker Mirjam Baars.

YER breidt met overname Avantgarde Experts weer uit in Duitsland

YER breidt met overname Avantgarde Experts weer uit in Duitsland

YER Global heeft Avantgarde Experts overgenomen, een Duitse wervingsspecialist in de mobiliteits- en technologiesector. Met deze tweede Duitse overname dit jaar groeit YER in Duitsland tot bijna 1.500 gedetacheerde professionals.

Nieuw in medewerkersonderzoek: scannen van e-mails en chats met AI

Nieuw in medewerkersonderzoek: scannen van e-mails en chats met AI

Kan AI de jaarlijkse medewerkerssurvey of het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) overnemen? Ja, stelt empolyee experience-expert Heleen Mes. Sterker nog: die ontwikkeling is al ingezet.

Loopbaan-APK voor HR: zo houd je grip op de groeispurt van je bedrijf

Loopbaan-APK voor HR: zo houd je grip op de groeispurt van je bedrijf

Een groeiend bedrijf met meer klanten en medewerkers, levert HR extra werk op. In deze rubriek beschrijft loopbaancoach Jolan Douwes hoe je overzicht houdt en prioriteiten stelt.

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Doorschieten in de waanzin van datagedreven HR

Veel HR-professionals lijken een aversie te hebben tegen cijfers en ontzeggen zichzelf elke affiniteit met getallen. Dat is een gemiste kans, vindt Hans van der Spek.

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Strategische personeelsplanning voor duurzaam bedrijf

Een duurzaamheidsprofessional aanstellen, is een goede stap voor bedrijven die overstappen van een lineaire naar een circulaire, duurzame bedrijfsvoering.

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als betaalde leermomenten'

Daniël Alfrink (Vermetten): 'Zie ongemakkelijke situaties als...

In de Spotlight-rubriek geven collega's antwoord op 9 vragen over het HR-vak; van trends die zij belangrijk vinden tot waar ze 's nachts van wakker liggen. Dit keer: Daniël Alfrink, HR-directeur bij Vermetten accountans en adviseurs.

Zo implementeer je succesvol jouw vitaliteitsbeleid

Zo implementeer je succesvol jouw vitaliteitsbeleid

Vitaliteit draait om de juiste mix van voeding, beweging, veerkracht en voldoening. Het vitaliteitsbeleid staat dan ook hoog op de HR-agenda. Maar hoe implementeer je zo'n beleid succesvol in jouw organisatie?