Angèle Loomans over hoe je vorm geeft aan het nieuwe normaal

Natuurlijk, in tijden van corona is het belangrijk dat een werkgever zorgt voor een goed thuiswerkbeleid. En dat medewerkers zich met de organisatie verbonden voelen. Maar er is meer. Want als HR-professional moet je ook een blik werpen in de toekomst. Angèle Loomans blikt vooruit op het post-corona tijdperk.

Angèle Loomans over hoe je vorm geeft aan het nieuwe normaal

Loomans noemt zichzelf business tranformation directeur en is een van de sprekers tijdens het HR Strategisch Jaarcongres. Het is nog niet zo lang geleden dat zij  toetrad tot een voor haar nieuwe raad van commissarissen. Een dergelijke carrièrestap heeft ze wel vaker gezet, maar ditmaal kost het allemaal iets meer moeite. “Je moet je voorstellen, ik heb wel enkele collega’s ontmoet, maar alleen tijdens het sollicitatiegesprek. Al het andere contact verloopt via Zoom en Teams. Dat is natuurlijk prima voor informatieoverdracht, maar toch… je mist zicht op de organisatiedynamiek. Je krijgt geen scherp beeld van de onderlinge relaties, en het is moeilijker om precies te bepalen wanneer je collega’s twijfelen en wanneer ze juist enthousiast zijn.”

'Denk ook na over het tijdperk na corona. Hoe gaan we in de toekomst het werk organiseren?'

Deze lastige uitdaging is voor Loomans interessant.  Haar passie is de factor 'mens-in-verandering', zowel individueel als groeps- en organisatiebreed, en die verandering heeft iedereen het afgelopen jaar natuurlijk ervaren. “Je mist het klassieke praatje bij het koffiezetapparaat – en dan niet alleen over je vakantie en over de kinderen. Met dat praatje brachten mensen elkaar vaak op nieuwe ideeën: ‘Vorige week zei je dat in dat, en daar heb ik nog even over nagedacht. Heb je al eens gekeken op die en die site?’”

Vinger aan de pols

Meer informatie over het HR Strategisch Jaarcongres

Dat betekent volgens Loomans dat er een geweldige kans ligt voor HR. “Van een meer vraag-gestuurde positie kunnen we een voortrekkersrol nemen. Samen met de organisatie kunnen we over de as van 'purpose, dialoog en interesse' zoeken naar nieuwe wegen om verbinding tussen medewerker en bedrijf te maken. HR kan in een impactvollere positie komen, onder andere door leidinggevenden te ondersteunen. Want die leidinggevenden hadden en houden een sleutelrol om mensen betrokken te houden bij de organisatie.”

Maar hoe doet die leidinggevende dat in een tijd waarin mensen vooral thuiszitten? Volgens Loomans vraagt dat enige flexibiliteit en creativiteit. “Die informele contactmomenten komen te vervallen, dus moet je iets doen wat daar bij in de buurt komt. Ja, je kunt een Zoom-gesprek met een medewerker plannen, maar zorg er voor dat je het laatste halfuurtje met de benen op tafel bijpraat. Juist tijdens zo’n informeel gedeelte, krijg je als leidinggevende veel meer informatie.”

Creativiteit betekent ook: de medewerkers de ruimte geven om te komen tot hun eigen oplossingen. “Die medewerkers starten dan vanzelf initiatieven die bij hen passen. Ieder afzonderlijk of samen wandelingen maken bijvoorbeeld, en dan contact houden met de telefoon. Of allemaal een lunchbox bestellen, en daar dan van genieten tijdens een gezamenlijk Zoomoverleg. Of een community starten op social media, waar iedereen zich bij kan aansluiten.”

Lange termijn

Daar ligt dus de eerste taak van HR: erop toezien dat leidinggevenden dit daadwerkelijk faciliteren. Maar volgens Loomans moet HR de zaken ook bekijken vanuit een meer strategisch langetermijnperspectief. “Denk ook na over het tijdperk na corona. Hoe gaan we in de toekomst het werk organiseren? Gaan we terug naar het oude normaal waar alle mensen op kantoor werken? Of houdt iedereen gewoon zijn thuiswerkplek?” Is kantoor een plek om te werken? Of een plek om te ontmoeten?”

Zijzelf ziet nog een derde scenario, en daarin ontstaan er verschillende groepen medewerkers. “Je hebt degenen die thuis niet de rust of de accommodatie vinden om te werken. Die zullen terug willen keren naar kantoor. En daarnaast zie je ongetwijfeld een grote groep die wel af en toe naar de zaak wil komen, maar dan alleen als er iets op het programma staat van toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld een brainstormsessie met het hele team. De rest van de tijd werken ze vanuit huis.”

Sollicitatiegesprekken

Angèle Loomans

De meeste bedrijven zullen volgens haar kiezen voor een hybride vorm. En benadrukt ze, die is niet nieuw. “Ik heb veel internationaal gewerkt. Daar ben ik getuige geweest van bijvoorbeeld de sollicitatieprocedures. Het eerste gesprek ging via beeldbellen, en pas het tweede was face to face. Daarnaast vinden veel vergaderingen digitaal plaats, en het fysiek bij elkaar komen wordt beperkt tot echte trigger events. Ik verwacht dat we binnen Nederland dat ook vaker gaan doen. Na corona zullen mensen zich toch vragen gaan stellen: moet ik hiervoor inderdaad anderhalf uur reizen? Ook dit is iets waar HR nu al goed over na moet denken.”

Peter Passenier

Peter Passenier

Journalist en schrijftrainer

Ghislaine Aarts, directeur HR bij Arriva. Foto: The Playful photographer|

Directeur HR Arriva: "Ik lig weleens wakker van het aantal...

Dreigen met werkonderbreking, agressie tegen medewerkers en een groot CO2-doel. Arriva staat de komende jaren voor uitdagingen. Ghislaine Aarts, directeur HR van Arriva vertelt erover.

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire bedrijfsvoering

Gebruik strategische personeelsplanning in transitie naar circulaire...

Strategische personeelsplanning speelt een belangrijke rol in de overstap van lineaire naar een circulaire bedrijfsvoering. Het uitbreiden van het functiehuis met de functie 'duurzaamheidsprofessional' is daarin een eerste stap.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.