Liveblog HR-corona

Leek het er even op dat we het ergste achter de rug hadden, inmiddels bepaalt covid-19 weer het dagelijks leven. Wat betekent dit voor HR? In dit liveblog houdt PW. de vinger aan de pols.

Liveblog HR-corona

Vrijdag 10 december

UWV opent maandag loket voor nieuwste NOW-regeling

Werkgevers kunnen vanaf maandag een aanvraag doen voor loonsteun voor de maanden november en december. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV. Het gaat om de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee het demissionaire kabinet bedrijven steunt die worden geraakt door de coronamaatregelen.

Zo moeten kledingwinkels, restaurants, cafés, bioscopen en theaters hun deuren sluiten om 17.00 uur. Die regel geldt in ieder geval tot 19 december en wordt op 14 december opnieuw beoordeeld.

In de zevende periode van de NOW is nieuw dat bedrijven die na 1 februari 2020 zijn gestart in aanmerking komen voor loonsteun. Werkgevers kunnen de coronasteun voor de maanden november en december tot en met 31 januari aanvragen.

Ondernemers krijgen een deel van de loonsom vergoed als hun omzet met minstens 20 procent daalt. Net als de vorig keer is de tegemoetkoming maximaal 85 procent en kan er een maximaal omzetverlies van 80 procent worden opgegeven. Deze NOW-regeling beslaat twee maanden en niet drie zoals de vorige keren het geval was.

Lees ook: NOW terugbetalen – zo werkt dat

Donderdag 9 december

Onderzoek: klein deel Europeanen wil volledig terug naar kantoor

Slechts een klein deel van de Europese werknemers wil volledig terug naar kantoor. Meer dan de helft zegt dat ze productiever zijn geworden doordat ze meer thuis zijn gaan werken vanwege de coronapandemie. Dat melden elektronicaconcern Samsung en adviesbureau The Future Laboratory op basis van onderzoek onder 14.000 Europeanen.

Daaruit bleek dat maar 14 procent van de werknemers weer de hele week op kantoor wil werken. Twee op de drie Europeanen hebben hun huis aangepast, of zijn dat van plan, zodat ze beter thuis kunnen werken. Zij hebben bijvoorbeeld kantoorruimte gecreëerd.

Meer dan 80 procent van de werknemers zocht steun bij hun werkgever om werk en privéleven beter in balans te brengen. Het 'hybride werken' heeft namelijk ook een keerzijde. Een kwart van de respondenten heeft het gevoel dat ze de hele dag of nacht doorwerken omdat ze meer thuiswerken.

Volgens gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat werkte zo'n 12 procent van de werknemers in de Europese Unie in 2020 vooral vanuit huis. Voor de coronapandemie was dat percentage 5 procent.

Lees ook: Wéér werken we thuis. Wat betekent dat voor de werkdruk?

Woensdag 8 december

Vakbonden klagen bij Inspectie SZW over kantoorplicht Nouryon

Vakbonden FNV, CNV en VMHP hebben een klacht ingediend bij de Inspectie SZW tegen Nouryon. Kantoorpersoneel van het chemiebedrijf zou verplicht drie dagen per week naar kantoor moeten komen. Dit druist in tegen het huidige overheidsadvies over thuiswerk om de coronacrisis te bezweren.

Nouryon, de voormalig chemietak van verfconcern AkzoNobel, zou het personeel eind november in een memo hebben ingelicht over de kantoorplicht. Volgens de klagers gaat het om 475 mensen die hun werkzaamheden ook vanuit huis prima zouden kunnen doen. FNV-bestuurder Monique Daamen wijst onder andere op de gezondheidsrisico's die werknemers lopen als ze naar kantoor moeten.

Ze erkent ook dat de klacht tegen Nouryon als voorbeeld kan dienen voor andere werknemers die van hun werkgever verplicht naar kantoor moeten komen, terwijl ze ook het werk vanuit huis kunnen doen. "Als werkgevers de regels en adviezen aan hun laars lappen, komen we nooit uit de crisis", aldus Daamen.

De Inspectie SZW heeft de klacht in behandeling. Het is bij de bonden niet bekend hoelang dit proces duurt. Nouryon, dat in Nederland negen vestigingen telt, was niet direct beschikbaar voor een reactie.

Lees ook: Coronatoegangsbewijs op het werk: binnenkort verplicht?

Dinsdag 7 december

Bekende Duitse bedrijven doen mee aan vaccinatiecampagne

Zeker 150 bedrijven die actief zijn in Duitsland doen vanaf dinsdag mee aan een grote campagne om inwoners van Duitsland over te halen zich te laten vaccineren.

Het gaat onder andere om grote bekende bedrijven en merken als Shell, McDonald's, Burger King, Lidl, Mercedes-Benz, Vodafone, Porsche, C&A en Nespresso. De bedrijven passen bijvoorbeeld hun bedrijfsslogans aan om Duitsers te overtuigen van het nut van vaccineren.

Het Berlijnse reclamebureau Antoni kwam met het idee om de bedrijfsslogans in te zetten in de vaccinatiecampagne. In eerste instantie ging het om een kleine socialmediacampagne. Maar die bleek uiterst succesvol en zeker 150 bedrijven doen al mee.

Verschillende bekende slogans zijn in de campagne verbouwd tot een oproep om je te laten vaccineren. Bij koffiemerk Nespresso luidt de slogan tijdelijk niet meer 'Nespresso, what else', maar luidt deze nu 'Impfen (vaccineren), what else?'. De slogan van McDonald's luidt nu "Impfen - ich liebe es", Vodafone spreekt van 'Together we impf'. Shell Deutschland heeft het over "Deutschland hat die Energie zum Impfen" en bij de chocoladereep van KitKat gaat het om "Have a break, have a pieks (prik)".

De campagne heeft als gezamenlijke kop #ZusammenGegenCorona", die ook door de Duitse regering wordt gebruikt. De bedrijven gebruiken hun eigen slogans om vaccinatie onder deze hashtag op hun socialemediakanalen te promoten.

Lees ook: Mag ik mijn werknemers testen op corona?

WHO-topman noemt vaccinatieplicht laatste redmiddel

Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ziet vaccinatieplicht als "een laatste redmiddel" in de strijd tegen de coronapandemie.

Kluge zei dinsdag op een persconferentie dat daarvoor pas kan worden gekozen als alle andere maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen onvoldoende effect hebben gehad.

In verschillende Europese landen wordt inmiddels de discussie over een vaccinatieplicht gevoerd. In Duitsland ligt er een concreet voorstel om een plicht in te voeren, waarover nog wel in het parlement moet worden gestemd. Oostenrijk is van plan op 1 februari een algemene vaccinatieplicht in te voeren.

Lees ook: Verplichte vaccinatie voor werknemers: waarom niet?

Maandag 6 december

UWV kent ruim 26.000 aanvragen loonsteun via NOW toe

Uitkeringsinstantie UWV heeft in de laatste periode waarin ondernemers wegens de coronacrisis loonsteun konden aanvragen dik 26.000 verzoeken toegekend, voor in totaal bijna 1,1 miljard euro.

Deze werkgevers zijn bij elkaar goed voor 442.000 banen. De steunvraag kwam vooral van horeca- en cateringbedrijven.

In totaal maakte het UWV sinds het begin van de NOW-regeling al meer dan 20 miljard euro over. Het gaat hier om voorschotten op basis van geschat omzetverlies. Na een definitieve berekening van het omzetverlies stelt het UWV pas vast op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hadden. Dan kan een nabetaling volgen, maar mogelijk moeten bedrijven ook wat terugbetalen.

Lees ook: NOW terugbetalen – zo werkt dat

Donderdag 2 december

Ministerie: zelftest mag voortaan bij coronaklachten

Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona mogen vanaf vrijdag een zelftest doen om te controleren of ze met het coronavirus zijn besmet. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. Bij een positieve test, moeten ze alsnog voor een tweede test naar de GGD.

Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen.

Reden voor de aanpassing is dat het Outbreak Management Team onlangs concludeerde dat een zelftest bij milde klachten een goed alternatief is voor een professionele test bij de GGD. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen zelf mogen kiezen: wie met milde klachten liever naar de GGD gaat, staat dat vrij.

Als de klachten aanhouden, is het advies om een dag later nog een zelftest te doen. Als de klachten langer aanhouden, of erger worden, moeten mensen alsnog naar de GGD.

Het nieuwe advies geldt niet voor mensen met een kwetsbare gezondheid, of mensen die werken met kwetsbaren.

Lees ook: Mag ik mijn werknemers testen op corona?

KLM wenst duidelijkheid van crew wegens vaccinatieplicht landen

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft crewleden deze week op het hart gedrukt om het door te geven als ze niet naar bepaalde bestemmingen willen of kunnen vliegen, bijvoorbeeld omdat ze niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

Naar verwachting komen binnenkort meer landen met een vaccinatieplicht voor reizigers en vliegpersoneel. Met de oproep hoopt KLM eventuele roosterproblemen voor te zijn, legt een woordvoerster uit. De vliegmaatschappij kan haar personeel niet verplichten zich te laten vaccineren.

Personeel van KLM kan bij de afdeling KLM Health Services, een soort bedrijfsarts, doorgeven dat ze om uiteenlopende redenen bepaalde bestemmingen niet kunnen aandoen. Daaronder valt het niet-gevaccineerd zijn tegen corona terwijl dit in het desbetreffende land verplicht is, maar bijvoorbeeld ook een onveilig klimaat voor lhbti'ers. Maar de precieze reden wordt nooit bekendgemaakt bij de werkgever, benadrukt de zegsvrouw.

Lees ook: Corona en privacy: wat mag je vragen?

Omikron-variant rukt op

De Omikron-variant van het coronavirus zal in de komende maanden verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle coronabesmettingen in Europa.

De virusversie lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan de Delta-variant, die nu goed is voor vrijwel alle besmettingen. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Lees ook: Wéér werken we thuis. Wat betekent dat voor de werkdruk?

Woensdag 1 december

Zorgpersoneel mag langer gratis parkeren in Amsterdam

Zorgpersoneel in Amsterdam kan opnieuw een vergunning aanvragen waardoor het overal in de stad gratis kan parkeren. Het stadsbestuur wil ervoor zorgen dat medewerkers van ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, huisartsenpraktijken, de GGD en de ambulance zonder problemen kunnen werken.

De maatregel die het stadsbestuur vorig jaar in maart nam vanwege de coronacrisis wordt verlengd, zo meldt het college van burgemeester en wethouders.

De zogenoemde noodparkeervergunning kan vanaf maandag 6 december aangevraagd worden en geldt tot 1 mei 2022. Met de vergunning kunnen zorgmedewerkers op straat, maar ook in diverse gemeentelijke parkeergarages terecht.

Volgens de gemeente neemt de druk op de zorg toe en zien werkgevers in de hoofdstad een groot deel van hun personeel uitvallen. "Met een tijdelijke parkeervergunning worden de zorgverleners op wie opnieuw een groot beroep wordt gedaan, in elk geval voor wat betreft het reizen, ontzorgd", zegt zorgwethouder Simone Kukenheim.

Een op tien artsen en verpleegkundigen zit ziek thuis

Een op de tien ziekenhuismedewerkers zit momenteel ziek thuis. Het verzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent.

Op de verpleegafdelingen is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

In september, vlak voor het begin van de huidige golf, was ruim 6 procent van de artsen en verpleegkundigen niet in staat om te werken.

Lees ook: De regels bij ziekteverzuim en de invloed van corona

Dinsdag 30 november

Ziekenhuis zet in noodsituaties ook besmette medewerkers in

Het Limburgse medisch centrum Zuyderland gaat in noodsituaties ook met corona besmette medewerkers inzetten op de afdelingen intensive care van zijn ziekenhuizen in Heerlen en Sittard.

Daarover heeft het ziekenhuis overeenstemming bereikt met de ondernemingsraad. "De inzet van besmette medewerkers gebeurt alleen bij ernstige nood", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Dus alleen als de situatie kritiek is. In de praktijk is deze inzet nog niet nodig geweest."

Het gaat om het inzetten van medewerkers met milde klachten. Zij mogen alleen als de nood het hoogst is worden ingezet op de ic, kwamen Raad van Bestuur en ondernemingsraad overeen. "En alleen onder hele strenge voorwaarden", benadrukte de woordvoerder van Zuyderland.

De inzet gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis. Zuid-Limburg kent de hoogste besmettingsgraad van heel Europa. Het grote aantal besmettingen zorgt voor een enorme toestroom van patiënten in Zuyderland, waar het ziekteverzuim door corona en werkdruk hoog is en er als gevolg daarvan schaarste aan personeel is.

Lees ook: Coronatoegangsbewijs op het werk: binnenkort verplicht?

Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld.

Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de Najaarsnota eind november wordt de begroting voor de laatste keer in het lopende jaar bijgewerkt. Sinds medio september heeft de economie beter gedraaid dan verwacht, en daardoor vallen de belasting- en premieafdracht door burgers en bedrijven 2,3 miljard euro hoger uit. Daarnaast zijn sommige uitgaven doorgeschoven naar volgend jaar.

Verder is tot en met het derde kwartaal 3,1 miljard euro minder uitgegeven aan coronasteun voor bedrijven dan eerder werd geraamd. Dat komt doordat er minder gebruik is gemaakt van diverse regelingen. Daar staat tegenover dat deze maand 3,5 miljard euro aan extra steun is aangekondigd, omdat de coronamaatregelen weer fors zijn aangescherpt.

Lees ook: NOW terugbetalen – zo werkt dat

Meer huiselijk geweld door corona

Het vele thuiswerken en de beperkingen die door de coronapandemie worden opgelegd, zorgen ervoor dat huiselijk geweld toeneemt.

Door de coronamaatregelen zitten gezinnen dichter op elkaar in soms kleine huizen waardoor het risico op spanningen en geweld groter wordt. In zijn laatste persconferentie vroeg minister-president Rutte aandacht voor vrouwen die te maken krijgen met huiselijk geweld en voor kinderen die thuis niet veilig zijn: "Als u mensen kent die echt in een onveilige thuissituatie zitten, neem dan contact op met de instanties die we daarvoor hebben. Juist in deze fase mag het niet ieder voor zich zijn.”

Professionals zien inderdaad de huiselijk geweldsincidenten toenemen. Op dit moment hebben zij echter vanwege de mogelijke kans op besmetting veel minder fysiek contact met hun cliënten.

Lees ook: Huiselijk geweld: hoe kun je als werkgever steun bieden?

Maandag 29 november

Omikron-variant vormt groot wereldwijd risico volgens WHO

De Omikron-variant van het coronavirus vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groot wereldwijd risico waar landen zich goed op moeten voorbereiden. Uitbraken van de nieuwe variant kunnen grote gevolgen hebben, stelt de WHO maandag.

"Omikron heeft een niet eerder geziene hoeveelheid mutaties die zorgelijk zijn voor het verloop van de pandemie" , aldus de WHO. "Het wereldwijde risico met deze nieuwe variant hebben wij ingeschat op erg hoog."

De VN-organisatie heeft lidstaten geadviseerd het vaccinatieproces te versnellen om meer mensen te beschermen tegen het coronavirus. Het is de verwachting van de WHO dat ingeënte mensen nog steeds ziek kunnen worden met de nieuwe variant, maar dat het ziekteverloop minder ernstig zal zijn, net als met oudere varianten.

Om meer te weten over het ziekteverloop en de resistentie tegen vaccins is nog zeker twee weken onderzoek nodig.

Zondag 28 november

Vakbond cabinepersoneel wil betere test passagiers

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil dat onderzocht wordt hoe passagiers van vliegtuigen beter kunnen worden getest op corona.

Chris van Elswijk, de bestuurder die de KLM-sectie van de vakbond vertegenwoordigt, is ervan geschrokken dat er zoveel besmette mensen aan boord zaten van de vrijdag aangekomen vluchten uit Zuid-Afrika. "Het kan niet de bedoeling zijn dat we mensen die met het virus zijn besmet vervoeren", reageert de vakbondsman.

Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de nieuwe Omikron-variant van het virus aangetroffen. Maar het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, heeft het RIVM naar buiten gebracht.

Lees ook: Mag ik mijn werknemers testen op corona?

Van Elswijk is blij dat er geen crewleden besmet zijn geraakt. Dat zou erop wijzen dat de coronamaatregelen aan boord wel in orde waren. Hij heeft vanuit zijn achterban ook nog geen signalen ontvangen dat bijvoorbeeld stewardessen er problemen mee hebben dat KLM blijft doorvliegen op Zuid-Afrika.

Er is door de overheid een inreisverbod voor mensen uit Zuid-Afrika ingesteld, maar daarbij gelden diverse uitzonderingen, bijvoorbeeld voor zeevarenden. Ook zijn er nog Nederlanders en andere EU-burgers in Zuid-Afrika die terug naar huis moeten kunnen. Bij terugkomst moeten zij dan een dubbele negatieve testuitslag hebben en bij aankomst minstens vijf dagen in thuisisolatie.

Lees ook: Wie betaalt de rekening van de verplichte thuisquarantaine na vakantie?

Donderdag 25 november

Ministerie maakt vast contract mogelijk voor GGD-medewerkers

De GGD'en kunnen medewerkers op test- en vaccinatielocaties die aan het maximale aantal tijdelijke contracten zitten, zonder nadelige financiële gevolgen in vaste dienst nemen.

Het ministerie van Volksgezondheid betaalt eventuele ontslagvergoedingen als deze mensen na de coronacrisis niet meer nodig zijn, meldt een woordvoerder.

Koepelorganisatie GGD GHOR waarschuwde eerder deze week dat ervaren krachten mogelijk de deur moet worden gewezen, omdat zij al twee keer verlenging van hun tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben gehad. Volgens de wet moeten zij dan een vaste aanstelling krijgen, of ontslagen worden.

Dat komt op een uiterst ongelegen moment. Door de hoge besmettingsgraad laten momenteel veel mensen zich testen en de verwachting is dat dit nog wel even zo blijft. Daarnaast is de komende maanden veel menskracht nodig bij de GGD'en om iedereen die dat wil een boostervaccinatie te geven.

Het ministerie maakte eerder al afspraken met de GGD'en over de vergoeding van extra kosten die zij door de coronacrisis moeten maken. Daar gaan de eventuele ontslagvergoedingen ook onder vallen. Hoeveel deze oplossing gaat kosten is niet bekend, ook omdat niet duidelijk is om hoeveel medewerkers het gaat.

Lees ook: Welk effect heeft de coronapandemie op de vitaliteit van werknemers?

Defensie wil vaccinatieplicht snel uitbreiden

Het ministerie van Defensie wil de vaccinatieplicht voor militair personeel uitbreiden. Nu moeten alleen militairen die worden uitgezonden zich laten inenten tegen Covid-19, dat zou ook moeten gelden voor leden van eenheden die op korte termijn kunnen worden weggestuurd of zich op een missie voorbereiden.

Dat meldt De Telegraaf. Een zegsman van het departement meldt dat Defensie het graag van zo’n verruiming ziet komen. De regels zouden in december moeten ingaan.

Het gaat, zo benadrukt Defensie, niet om een algemene plicht voor alle militairen. Het departement wil niks kwijt over wat de vaccinatiegraad van het militaire personeel is en hoeveel mensen nog een prik zouden moeten halen.

Volgens vakbond AFMP is een groot aantal militairen niet gevaccineerd en zou de aanscherping in de praktijk dicht bij een algemene verplichting in de buurt komen. De AFMP is daar tegen.

Woensdag 24 november

Ervaren medewerkers GGD moeten weg na drie tijdelijke contracten

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland luidt de alarmbel over medewerkers met tijdelijke contracten, die na drie verlengingen moeten worden ontslagen. Een woordvoerster zegt dat de medewerkers alleen met garanties voor 'langdurige covidfinanciering' kunnen blijven.

De GGD noemt het "jammer als dit de reden is om medewerkers met ruime ervaring en kennis te moeten laten gaan".

Medewerkers met een tijdelijk contract moeten na drie keer verlenging van dat contract vast in dienst worden genomen, of worden ontslagen. Zo ook bij de GGD. Zonder de garanties voor langdurige covidfinanciering is het volgens de GGD lastig om mensen vast aan te nemen, omdat niet zeker is of daar ook geld voor beschikbaar blijft.

"Deze situatie hebben wij in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren bij verschillende ministeries onder de aandacht gebracht, helaas zonder resultaat", aldus de woordvoerster. Volgens haar wordt er overlegd over een oplossing.

Bekijk video: mr. Mark Diebels bespreekt goed werkgeverschap in tijden van corona

Dinsdag 23 november

1,5 meterregel terug van weggeweest

Het is vanaf woensdag 24 november weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden.

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden.

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op korte termijn meer mensen nodig om te kunnen controleren of mensen zich houden aan de 1,5 meterregel. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP. Volgens Van de Kamp is het gezien de onderbezetting bij de politie niet realistisch om te verwachten dat het verplicht houden van afstand goed kan worden gecontroleerd.

Lees ook: Geen mondkapje? Dan ook geen loon [rechtspraak]

Vakbonden: coronapas op werk vooral risico voor flexwerker

Het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om de controle van coronatoegangsbewijzen op de werkvloer toe te staan, moet worden ingetrokken. Dat vinden FNV, CNV en VCP. Volgens de vakorganisaties tast het wetsvoorstel de rechten van werknemers aan en lopen vooral flexwerkers en uitzendkrachten het risico hun baan kwijt te raken.

De bonden menen dat het voorstel inbreuk maakt op de medische privacy en het recht op lichamelijke integriteit. Daarbij schiet het voorstel zijn doel voorbij, aldus de klagers. Waar een van de doelen was om een veiligere werkvloer te creëren, lijkt het doel nu om besmettingscijfers omlaag te krijgen. "Hierdoor wordt feitelijk een vorm van vaccinatiedwang ingevoerd", aldus de bonden.

Het wetsvoorstel treft volgens FNV, CNV en VCP vooral ook werknemers die niet thuis kunnen werken. Werknemers die geen QR-code kunnen of willen laten zien of een rood vinkje krijgen, kunnen uiteindelijk worden ontslagen. Vooral de flexwerkers, uitzend- en oproepkrachten lijken snel hun werk en inkomen kwijt te kunnen raken.

Lees ook: Ontslag voor vaccinatieweigeraar [rechtspraak]

Coronapas op werkvloer is nog onzeker

De Tweede Kamer wil meer tijd om een aantal wetsvoorstellen over de coronabestrijding te behandelen.

De drie voorstellen, over een mogelijk 2G-beleid en invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB) in het hoger onderwijs en op de werkvloer, worden op z'n vroegst volgende week behandeld.

Een van de voorstellen, om de invoering van het CTB op de werkvloer mogelijk te maken, leek door de aanwezige Kamerleden controversieel te werden verklaard. Dat betekent normaal gesproken dat een voorstel pas kan worden behandeld als er een nieuw kabinet is. Later in het debat leek het voorstel tot het controversieel verklaren toch niet op een meerderheid te kunnen rekenen. De vergadering werd kort geschorst voordat de verwarring was opgehelderd.

Demissionair Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wilde de wetsvoorstellen deze week behandeld zien, maar daar gaat het parlement niet in mee.

Over de grens:

Coronabewijs verplicht op werk en in ov in Duitsland

Vanaf woensdag is in Duitsland een coronatoegangsbewijs verplicht om naar werk te gaan. Mensen moeten zijn ingeënt, genezen of recent negatief getest op het coronavirus. De regel is zeker tot 19 maart 2022 van kracht.

Met het invoeren van het zogenoemde 3G voor de werkvloer en het ov wil Duitsland het aantal nieuwe coronabesmettingen verminderen. De maatregel is ingevoerd om een lockdown te voorkomen.

Duitsers kunnen met een QR-code of een vaccinatieboekje aantonen dat ze volledig zijn ingeënt tegen het virus. Een boosterprik is hiervoor niet nodig. Mensen die Covid-19 hebben gehad moeten kunnen aantonen dat ze zijn genezen met een officieel bewijs hiervan.

Mensen die niet zijn ingeënt of dat bewijs niet willen laten zien, moeten zich iedere dag laten testen.

De werkgever moet controleren op het coronatoegangsbewijs. Bij mensen die zijn ingeënt of genezen is die controle eenmalig, mensen die zich laten testen moeten dagelijks worden gecontroleerd of ze een toegangsbewijs hebben.

Lees ook: Corona en privacy: wat mag je vragen?

Vrijdag 19 november

CBS: veel ondernemers zien hybride werken als blijvend

De meeste bedrijven waar personeel zowel thuis als op locatie werkt verwachten deze mengvorm te blijven gebruiken.

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel (KVK), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en ondernemersverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW. Ondernemers van grote bedrijven verwachten dit vaker dan het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Lees ook: Wéér werken we thuis. Wat betekent dat voor de werkdruk?

Bijna een derde van de ondervraagde ondernemers zegt dat hybride werken juist geen optie is vanwege het werk zelf. Dat geldt in meerdere mate voor het mkb (5 tot 250 werknemers) dan voor het grootbedrijf (250 of meer werknemers), ruim 30 procent tegenover 12 procent.

Hier werken ze het vaakst hybride

Bij informatie en communicatie zien ondernemers hybride werken het vaakst als blijvend. Ook binnen de verhuur en handel van onroerend goed en de specialistische zakelijke dienstverlening, waar onder andere reclamebureaus en administratiekantoren onder vallen, zien veel ondernemers hybride werken als blijvend.

Ondernemers zien voor volgend jaar verstoringen bij leveranciers, ander gedrag van klanten en mogelijke nieuw lockdownmaatregelen als grootste invloeden van de coronapandemie op hun bedrijf.

Donderdag 18 november

Europese Commissie staat coronasteun nog tot medio 2022 toe

De Europese Commissie verlengt opnieuw de tijdelijke opschorting van staatssteunregels zodat de 27 EU-landen straffeloos coronasteun kunnen blijven geven aan hun bedrijven en burgers.

Tot 30 juni volgend jaar kunnen de lidstaten hun steunregelingen waar nodig nog uitbreiden voor ondernemingen die nog steeds door de crisis worden getroffen, schrijft het dagelijks EU-bestuur. De tijdelijke regeling zou op 31 december aflopen.

De Europese staatssteunregels werden op 19 maart 2020 in verband met de coronacrisis tijdelijk versoepeld. Dit is de zesde keer dat de tijdelijke regeling wordt aangepast. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging blijft de commissie de ontwikkelingen rond Covid-19 en andere risico's voor het economisch herstel nauwlettend volgen.

Lees ook: NOW terugbetalen – zo werkt dat

Over de grens:

Hongarije verplicht boosterprik voor zorgpersoneel

Zorgpersoneel in Hongarije moet binnenkort een boosterprik tegen het coronavirus halen.

Dat maakte de stafchef van premier Viktor Orbán bekend op een persconferentie.

Eerder stelde de overheid al een vaccinatieplicht in voor zorgmedewerkers. Met de nieuwe maatregelen hoopt Boedapest de oplopende coronacijfers te keren.

Met een vaccinatiegraad van grofweg 60 procent loopt Hongarije achter op veel andere EU-landen.

Lees ook: Werkgever die QR-code wil zien? Druk neemt toe om wet aan te passen

Over de grens:

Duitse werknemers zonder coronapas dreigen loon mis te lopen

In Duitsland moeten werknemers zonder coronapas er rekening mee houden dat ze geen salaris meer krijgen. Ongevaccineerden moeten met een actuele test bewijzen dat ze niet zijn besmet met corona, benadrukt minister van Werkgelegenheid Hubertus Heil. "Doe je dat niet, dan mag je het bedrijf niet in en dan moet je verwachten dat er bijvoorbeeld geen sprake is van doorbetaling van loon", zegt de bewindsman tegen Duitse media.

Werkgevers moeten de 3G-regel op de werkplek, die nog deze maand ingaat, controleren, aldus Heil.

Bekijk video: mr. Mark Diebels bespreekt goed werkgeverschap in tijden van corona

Strengere quarantaineregels voor personeel: zorg wil uitzondering

Zorgorganisaties vrezen grote personeelsproblemen als de strengere quarantaineregels, waarvan de details nog worden uitgewerkt, ook voor hun personeel gaan gelden.

Het nieuwe uitgangspunt wordt dat huisgenoten van mensen die het coronavirus hebben opgelopen uit voorzorg thuis moeten blijven. Ook als ze zijn gevaccineerd of eerder hersteld van een corona-infectie.

Volgens Ernst Kuipers ziekenhuisbestuurder en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) "levert dit een onwerkbare situatie op. "Dan lopen we vast.

De gehandicaptenzorg denkt er precies zo over. Die sector vreest een verdubbeling van het nu al hoge ziekteverzuim.

Zorgbonden zien uitzonderingen voor zorgpersoneel juist niet zitten.

Het kabinet kondigde vorige week aan dat vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen het quarantainebeleid wordt aangescherpt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt nog aan een nieuwe richtlijn.

Lees ook: Werknemer liegt om quarantaine te vermijden, krijgt ontslag [rechtspraak]

Arbodiensten: meer ziekteverzuim na loslaten thuiswerkadvies

Het aantal coronabesmettingen op de werkvloer is flink toegenomen nadat het kabinet het advies om vooral thuis te werken eind september heeft losgelaten.

Volgens arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare, die samen werkzaam zijn voor 1 miljoen werkenden, was in oktober sprake van ruimschoots een verdubbeling van het aantal ziekmeldingen als gevolg van een coronabesmetting.

Het gemiddelde verzuimpercentage steeg vorig maand naar 4,6 procent, tegen 4,2 procent een maand eerder. Dat komt dagelijks neer op 50.000 extra ziekmeldingen in oktober, in vergelijking met september. Daarmee is sprake van de grootste stijging van het ziekteverzuim sinds maart vorig jaar. Volgens de arbodienstverleners is de stijging ook uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar.

Lees de gratis whitepaper Ziekteverzuim: de rechten en plichten van werkgevers

ArboNed en HumanCapitalCare merken op dat werknemers de werkvloer ook steeds vaker als besmettingsbron noemen. Sinds het thuiswerkadvies werd losgelaten is dit percentage meer dan verdubbeld, van 10 procent eind september naar 25 procent in de eerste week van november. Besmettingen in de privésfeer namen juist af.

Volgens de diensten zal de herinvoering van het thuiswerkadvies verzuim helpen voorkomen. Mogelijk dat werkgevers extra maatregelen op de werkvloer kunnen nemen als thuiswerken niet mogelijk blijkt. Verder blijft het voor werkgevers belangrijk om alert te zijn op werknemers voor wie het thuiswerken tot een fysieke of mentale belasting leidt, aldus de arbodiensten.

Werkloosheid daalt verder, nu op niveau van voor coronacrisis

De werkloosheid in Nederland is in oktober verder gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het werkloosheidspercentage even groot als in februari 2020, voor de coronapandemie.

Door het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar personeel groot en zijn er in verschillende sectoren tekorten aan werknemers.

De werkloosheid als aandeel van de beroepsbevolking is hierdoor gezakt naar 2,9 procent. In oktober waren 277.000 mensen werkloos. Het werkloosheidspercentage was in september nog 3,1 procent.

Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. In de zomermaanden zijn diverse branches weer opengegaan, die eerder vanwege de coronamaatregelen gesloten waren. Daardoor konden daar weer meer mensen aan de slag. Met name jongeren hebben hiervan geprofiteerd.

Lees ook: NOW terugbetalen – zo werkt dat

Woensdag 17 november

Medisch specialisten tegen verplichte vaccinatie zorgpersoneel

De Federatie Medisch Specialisten is tegen verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. "Ga je vaccinatie verplichten dan kan dat juist contraproductief werken. Dan lopen medewerkers weg en dat is het laatste wat we willen", zegt Peter Paul van Benthem, voorzitter van de federatie.

In België moeten alle zorgmedewerkers zich voor april volgend jaar laten prikken tegen corona, anders volgt ontslag. "Dat roept de vraag op of dit in Nederland ook kan gebeuren. We zitten samen in de crisis en we zullen er samen uit moeten komen", aldus Van Benthem. Hij wijst erop dat de vaccinatiegraad onder ziekenhuispersoneel al enorm hoog is.

Eerder gaven al meerdere ziekenhuisdirecteuren aan tegen een mogelijk verplicht vaccinatiebewijs voor zorgmedewerkers te zijn. Onder meer omdat het voor nog meer verdeeldheid onder het personeel gaat zorgen. Daarbij geven ziekenhuizen aan dat zorgmedewerkers gewend zijn om op een veilige manier te werken, zonder coronapas. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge gaf eerder aan niets te willen uitsluiten wat betreft aanvullende maatregelen om het coronavirus terug te dringen.

Lees ook: Verplichte vaccinatie voor werknemers: waarom niet?

Dinsdag 16 november

Werkgevers teleurgesteld over compensatiepakket kabinet

De werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld over het nieuwe compensatiepakket voor bedrijven die worden geraakt worden door de nieuwe coronamaatregelen.

VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat geleden schade "geenszins" wordt vergoed. In de praktijk zouden namelijk maar weinig ondernemers in aanmerking komen voor de compensatie.

Eerder op dinsdag werd bekend dat het demissionaire kabinet in het vierde kwartaal 1,3 miljard euro vrijmaakt om bedrijven te ondersteunen. Bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) rekenen.

Volgens de werkgevers is die drempel van 30 procent veel te hoog waardoor ondernemers nauwelijks in aanmerking komen voor de TVL. Wanneer er dit kwartaal drie weken lockdownmaatregelen worden ingesteld, worden bedrijven niet zo hard geraakt dat ze 30 procent omzet mislopen, zo schatten de brancheorganisaties in. Daarnaast worden arbeidskosten niet vergoed, volgens de werkgeversorganisaties "de bulk van de kosten".

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is de enige uitweg het versnellen van de corona-boosterprik, het versneld aanschaffen van medicatie en bovenal een gericht doelgroepenbeleid om de vaccinatiegraad te verhogen. Daarnaast blijft het ‘opkrikken’ van de zorgcapaciteit cruciaal. "Alleen zo voorkomen we dat dit weer eindeloos duurt en we de hele winter zigzagbeleid gaan zien of lockdowns die eindeloos langer duren dan eerder beloofd", schreven ze vorige week.

Lees ook: Wéér werken we thuis. Wat betekent dat voor de werkdruk?

Lees meer over

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?