De ideale kandidaat op je gevel

Het is een vreemde paradox. Ja, werkgevers zitten te springen om goed personeel, maar aan de andere kant staan er bijna 700.000 mensen langs de kant. Ook jongeren. Recruitment- en jongerenspecialist YoungCapital kwam daarom met een ludieke actie.

De ideale kandidaat op je gevel

Stel je voor, een maandagmorgen om 8:00 uur. Je staat op het punt om je kantoor binnen te lopen. Maar dan… zie je de voorbijgangers plotseling met meer dan gemiddelde belangstelling naar de voorgevel van het pand kijken. Geen wonder, want die is totaal verbouwd. Met een metershoog spandoek waarop een perfecte kandidaat wordt voorgesteld. En de tekst: ‘Tadaaa!! Jullie toekomstig werknemer van het jaar.’

Reclamespotje

Het klinkt als een scène uit een reclamespotje – en dat is het ook. Maar let wel, alle acties die je in onderstaande video voorbij ziet komen, hebben echt plaatsgevonden. Sterker nog, misschien hadden ze zelfs kunnen plaatsvinden in jouw bedrijf. Dus neem een kop koffie, en probeer het tempo van het filmpje bij te benen.

Over YoungCapital

YoungCapital. De naam suggereert het al: de recruitmentspecialist richt zich op kandidaten tussen de 16 en de 30 jaar. Ze zijn op zoek naar zeer uiteenlopende functies als magazijnmedewerker, medewerker klantenservice, junior online marketeer en koerier.

Database

“Een ludieke actie”, zegt senior marketeer Danique Smorenburg. “Maar wel een met een serieuze ondertoon. Want de hele wereld is op zoek naar de beste mensen, ook de mkb-bedrijven waar wij ons op richten. Wij kunnen hen helpen, want alleen al in Nederland kunnen we terugvallen op een database met zo’n 4 miljoen profielen. En niet alleen beschikken onze kandidaten over allerlei uiteenlopende kwalificaties, wijzelf zijn ook bereid om een stapje extra te doen om in contact te komen met hun favoriete werkgever. Net als in de video.”

Alle bedrijven ontvingen een perfect cv en bijbehorende motivatie van Yanka Pitaal of Sean Capital ”

Perfect cv en bijbehorende motivatie

Daarom heeft YoungCapital 50 van die favoriete organisaties benaderd. Van Tony's Chocolonely tot de Provincie Noord-Holland. “Alle bedrijven ontvingen een perfect cv en bijbehorende motivatie van Yanka Pitaal of Sean Capital. In sommige gevallen op A0, een formaat dat je normaal ziet in bushokjes – en dan ook nog eens voorgereden in een bestelbusje.

Voor een aantal bedrijven hebben we nog groter uitgepakt. Bijvoorbeeld met tientallen dozen vol met originele sollicitaties, of een busje voor de deur met een persoonlijke boodschap voor de HR Manager. En bij Tony’s Chocolonely met het grote spandoek voor de gevel. Dat soort dingen trekken wel de aandacht.’’

Positief

De reacties? Over het algemeen waren die volgens haar zeer positief. “Nee, haha, niemand heeft de politie gebeld. Sterker nog, van de 50 bedrijven hebben we er 47 gesproken, en met 35 hebben we een afspraak gemaakt voor een vervolggesprek. Ja, ook Henk Jan Beltman van Tony's Chocolonely was erg enthousiast. Die was die dag al vroeg aanwezig, en hij heeft ons meteen gebeld. Zo’n bedrijf kan zulke acties natuurlijk goed waarderen.”

Wij hadden het liefst gewerkt met echte profielen, alleen bleek dat niet praktisch”

Geen echte profielen

En toch, een paar werkgevers waren teleurgesteld – en misschien was dat wel een goed teken. “Zoals gezegd, wij verspreidden cv’s en motivaties”, zegt Smorenburg. “Maar de kandidaten daarachter… die zaten niet echt in ons bestand. Je zag het in het filmpje: het ging om twee profielen: Sean Capital en Yanka Pitaal. Twee mensen die niet echt bestonden.”

YoungCapital
Danique Smorenburg: "Een ludieke actie met een serieuze ondertoon."

Niet aan het lijntje houden

Een noodzakelijke keuze, zegt ze. “Wij hadden het liefst gewerkt met echte profielen, alleen bleek dat niet praktisch. Onze kandidaten willen natuurlijk zo snel mogelijk aan het werk, en dus wilden wij ze niet aan het lijntje houden. Ze zouden dan immers moeten wachten tot de actie plaatsvond, en vervolgens hadden ze geen zekerheid dat ze inderdaad bij het droombedrijf aan het werk konden. In de tussentijd hadden ze ongetwijfeld al een andere baan kunnen vinden. Vandaar dat wij hebben gekozen voor fictieve profielen.”

Echte kandidaat

Maar volgens haar heeft dat de procedure niet bemoeilijkt. “Zodra een werkgever belangstelling toonde, gingen wij meteen aan het werk. Dan zochten wij in onze database naar een kandidaat met dezelfde kwalificaties en de zelfde drive. En dan ook nog eens in de buurt van het bedrijf en passend bij de bedrijfscultuur. Over een maand kunnen we zeggen hoeveel mensen we door deze actie hebben geplaatst, maar ik heb er nu al alle vertrouwen in.”

Over YoungCapital

Dit artikel is gesponsord door YoungCapital

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Hoe voer je een verzuimgesprek? In dit artikel lees je hoe je dit doet. Goede verzuimgesprekken voorkomen onnodig ziekteverzuim.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?

In 7 stappen naar meer diversiteit in jouw organisatie

In 7 stappen naar meer diversiteit in jouw organisatie

Als HR-professional wil je voor alle medewerkers de beste werkomgeving creëren. Een plek waar ze zich als mens en professional kunnen ontwikkelen, ongeacht leeftijd, beperkingen, gender, afkomst, religie, geslacht of seksuele oriëntatie. Hoe pak je...