1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Wat moet je met zoveel geld? 

Als het had gesneeuwd deden wij als jongetjes wedstrijdjes wie het verste kon plassen. In de sneeuw kon je dat goed beoordelen. De competitie zat er al vroeg in, en bij velen is dat gebleven. We zien dat bijvoorbeeld bij de topinkomens in het bedrijfsleven.

Wat moet je met zoveel geld? 

Het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant onder 112 beursgenoteerde bedrijven laat zien dat die topinkomens in 2021 met gemiddeld 32% zijn gestegen. Dat inkomen bestaat uit drie componenten: het basissalaris, bonussen en aandelen. Vorig jaar steeg de eerstgenoemde component, het basissalaris, gemiddeld met bijna 10%. De cao-lonen stegen in dezelfde periode met gemiddeld 2,2%. Verschil moet er zijn – blijkbaar.  

De verschillen tussen de topverdieners onderling zijn nog groter. Extreem in het kwadraat is het inkomen van de grootste veelverdiener: Lucian Grainge van Universal Group met 274 miljoen euro: meer dan een kwart miljard! Dat is meer dan tien keer zoveel als de nummer twee op de lijst, Glenn Fogel van Booking, die het met 25 miljoen moet doen.  

Dan loopt het snel terug. Nummer 10 op de lijst, Ben van Beurden van Shell, heeft maar een schamele 7,4 miljoen verdiend. Het gemiddelde van de 112 bedrijven lag op 2,8 miljoen (waarbij het inkomen van Grainge buiten de berekening is gelaten).  

In de top 10 staat slechts één vrouw: Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, met 15,7 miljoen. Niet zo gek, want vrouwen kunnen nu eenmaal niet meedoen met een wedstrijdje ver-plassen. Zij is de uitzondering die de regel bevestigt, dat ceo’s kennelijk mannen moeten zijn. McKinstrey heeft de lijst overigens jarenlang aangevoerd, maar moet intussen vier mannen voor zich dulden. Ik heb met haar te doen.  

Bij dergelijke bedragen vraag ik mij toch altijd af: wat moet je in godsnaam met zoveel geld? Waar laat je het? Een nog groter huis, met nog meer kamers waar je nooit komt? Een nog groter jacht, waar je geen tijd voor hebt om op te varen? Je kinderen nog meer verwennen (en bederven)? Weer een nieuwe vrouw, met nog hogere alimentatielasten voor de vorige?  

Ook vraag ik mij af of deze mensen geen schaamtegevoel hebben. Neem Frans van Houten van Philips. Hij kreeg, ondanks de barslechte resultaten als gevolg van de problemen met apneu-apparaten, over 2021 een bonus van 1,8 miljoen. De aandeelhouders van Philips zagen de waarde van hun aandelen kelderen en stemden massaal tegen de bonustoekenning, maar de Raad van Commissarissen hield voet bij stuk. Sterker nog, de spelregels waren hiervoor tussentijds aangepast. En Van Houten peinsde er niet over om af te zien van de bonus. 

En wat doet het met de werknemers? Wat is hun bereidheid om zich in te zetten, als de top zich verrijkt en zij worden afgescheept met een salarisverhoging die zo mager is dat hun reële inkomen zelfs kleiner wordt? In deze tijd van torenhoge inflatie is dat helaas een zeer realistisch scenario. 

Hoezeer de winst- en inkomensverdeling de interne arbeidsverhoudingen kunnen verzieken is ook te zien op het niveau vlak onder de top. Zo kwam via het Financieel Dagblad naar buiten dat bij het gerenommeerde advocatenkantoor De Brauw de spanningen tussen de partners hoog oplopen over deze kwestie. Het huidige verdelingsmodel is gebaseerd op anciënniteit, terwijl het niet de oudste partners zijn die het meeste geld binnenbrengen, maar de veelal jongere advocaten die opereren op de markt van fusie en overname. Het heeft volgens het FD geleid tot een – al dan niet afgedwongen – vertrek van een aantal partners.  

En maar plassen, ook als het niet gesneeuwd heeft.  

Willem de Lange

Willem de Lange

Expertblogger en zelfstandig onderzoeker HR-sector

Willem de Lang is emeritus hoogleraar en was voor zijn pensionering onder meer als hoogleraar Organisatiewetenschappen verbonden aan de Universiteit van Tilburg, als lector HRM aan Avans Hogeschool en als wetenschappelijk onderzoeker aan IVA en OSA. Hij is nu publicist op het terrein van arbeidsvraagstukken en uitgever van het Tijdschrift voor HRM.

Per ongeluk in de verkeerde salarisschaal: terugvorderen te veel betaald loon mag

Per ongeluk in de verkeerde salarisschaal: terugvorderen te veel...

Een werknemer is per ongeluk in een te hoge salarisschaal ingedeeld, resulterend in een 40% salarisverhoging. Het hof heeft bepaald dat de werkgever het te veel betaalde bedrag mag terugvorderen.

Deze financiële extra's kun je werknemers bieden

Deze financiële extra's kun je werknemers bieden

Die extra uitkering tegen koopkrachtverlies maakten vier op de tien werkgevers al over aan werknemers. Welke opties zijn er nog meer?

In 6 stappen pak je de loonkloof aan

In 6 stappen pak je de loonkloof aan

Rapporteren over je loonkloof, binnenkort wordt het verplicht. Maar hoe onderzoek je beloningsverschillen en hoe trek je het recht? PW. geeft tips.

Veranderingen per 1 januari 2023 voor HR

Veranderingen per 1 januari 2023 voor HR

Aan het begin van het nieuwe jaar zijn er verschillende wetswijzigingen in werking getreden. En er zitten nog een paar belangrijke wijzigingen voor 2023 in de pijplijn. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal geen recht op overwerkvergoeding, wanneer wel?

Meestal wordt overwerk niet apart vergoed, in het contract valt het onder het reguliere salaris. Maar mag een werkgever overwerk zomaar 'verdisconteren' in het salaris en dat opnemen in een contract? Wanneer is een aparte vergoeding passend?

Medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Medewerkers aantrekken en behouden, zo doe je dat

Hoe trek je mensen aan in een krappe arbeidsmarkt en hoe zorg je ervoor dat ze blijven? Zeker nu veel bedrijven hybride werken, is medewerkers aan je binden een uitdaging geworden. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe geeft tips.

"De financiële kennis op de HR-afdeling moet omhoog. Alleen dan kun je de financieel directeur op een nieuwe manier laten kijken naar het personeel."

Hoe verbreed je de blik van de CFO?

Wil jij als HR-functionaris ervoor zorgen dat je personeel zich kan ontwikkelen? Dan is het maar zeer de vraag of je iedereen in de bedrijfstop aan je zijde vindt. Neem de financieel directeur: grote kans dat die het personeel vooral ziet als...

Waarom dé werkgeverslasten niet meer bestaan

Waarom dé werkgeverslasten niet meer bestaan

Nog niet zo lang geleden was het relatief eenvoudig om aan het begin van het nieuwe jaar te vertellen wat de kostenstijgingen en -dalingen voor werkgevers waren. Doordat steeds meer premies gedifferentieerd zijn, is het beeld van de werkgeverslasten...