Podcast met HR-experts: "HR, verdiep je in ChatGPT!"

Ga experimenteren met ChatGPT, zodat je goed kunt inschatten welke invloed de chatbot gaat hebben op het bedrijf en de medewerkers. Daartoe roepen HR-experts op in de eerste aflevering van de podcastserie Revolutie in HR-land: ChatGPT.

In de driedelige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT delen HR-experts hun inzichten over de impact, meerwaarde en gevaren van ChatGPT in de HR-sector.

In deze eerste aflevering vertellen HR-experts over de kansen en mogelijkheden van ChatGPT voor HR, maar ook de gevaren ervan. De experts zijn: Maarten Renkema, universitair docent HRM aan de Universiteit Twente. Hij is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie in HRM en innovatie. En Anne Doeser, Lead HR innovatiehub bij de Rabobank.

Ze drukken allebei op het hart dat HR'ers ChatGPT gaan uitproberen. "Door met ChatGPT te experimenteren ontdek je zelf al heel snel wat de voor- en nadelen zijn van de chatbot", zegt Doeser. En dat is volgens de experts belangrijk, omdat je moet kunnen inschatten wat er op je af komt, qua werkzaamheden voor jezelf en de medewerkers en wat dat betekent voor het bedrijf. Renkema: "Ik denk dat dat ook de rol is van HR: meedenken met de business."

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Er komt een wettelijke beoordeling voor het inschalen van opleidingen

Er komt een wettelijke beoordeling voor het inschalen van opleidingen

De inschaling van opleidingen wordt per 1 januari 2025 een wettelijke taak. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen. Hierdoor krijgen werknemers en werkgevers beter inzicht in het niveau van opleidingen.

Zieke werknemer stopt opleiding en is direct ontslagen. Mag dat?

Zieke werknemer stopt opleiding en is direct ontslagen. Mag dat?

Een werknemer die vanwege ziekte stopte met de opleiding, mocht toch worden ontslagen. Arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester legt in de podcast uit hoe dat zit.

'HR kan arbeidskrapte oplossen met AI'

'HR kan arbeidskrapte oplossen met AI'

Wie op tijd innoveert, kan met kunstmatige intelligentie een deel van de krapte op de arbeidsmarkt oplossen. HR loopt daarin achter, maar speelt wel een cruciale rol.

Blijf kritisch! AI beïnvloedt onze waarnemingen en beslissingen

Blijf kritisch! AI beïnvloedt onze waarnemingen en beslissingen

Algoritmes beïnvloeden onze keuzes en die van medewerkers voortdurend. Voor HR-professionals is het essentieel om bewust te zijn van de rol die 'confirmation bias' speelt in onze besluitvorming, schrijft Anne Doeser.

8 vragen en antwoorden over de verplichte CO2-rapportage woon-werkverkeer

8 vragen en antwoorden over de verplichte CO2-rapportage...

Vanaf 1 juli 2024 moeten werkgevers de CO2-uitstoot van hun werknemers rapporteren. Wat moet je daarvoor doen?

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

Vrijheid van meningsuiting werknemer kent grenzen

De rechter oordeelde onlangs dat de vrijheid van meningsuiting van een werknemer niet onbegrensd is. Maar hoe ver reikt die vrijheid wel? Arbeidsrechtadvocaat Jacobien Frederix-Gianotten schetst de kaders.

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor...

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.