Start-up Zepp: "Meer passende sollicitaties sinds we objectief werven"

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit. Dat heeft Jacqueline Spaans van start-up Zepp bereikt sinds ze objectief werft. In de podcast-reeks 'De wereld van eerlijke werving & selectie' licht ze haar aanpak toe.

Jacqueline Spaans is als Office Administrator & HR in haar eentje verantwoordelijk voor het HR-beleid van de start-up Zepp, een waterstofbedrijf. "Ik wilde heel graag vanaf het begin diversiteit en inclusie ingebed hebben in de HR-processen", vertelt ze in de podcast. "In de basis van HR en niet als een sausje er overheen. Een start-upomgeving biedt bij uitstek mogelijkheden om dat te doen, omdat er geen reeds uitgevaren HR-schepen te keren zijn."

Kritisch op vacatureteksten

Ze volgde daarvoor de Community of Practice van werkgeversorganisatie AWVN, waar ze een jaar lang begeleiding kreeg bij het inclusief werven en objectief selecteren. "We hebben geleerd kritisch te kijken naar vacatureteksten. En we leerden lange lijsten vermeende en verkapte eisen in die teksten terug te brengen tot een korte lijst van maximaal 6 zogenaamde must haves", zegt Spaans. "Belangrijk daarbij is het schrijven op de competenties en niet op de persoon. Benoem wat iemand moet kunnen, niet wat hij moet zijn. Bijvoorbeeld niet 'je bent flexibel', maar 'je kunt flexibel zijn'. Een volgende stap is je afvragen wat je daarmee bedoelt. Moet iemand regelmatig overwerken? Of krijgt hij een moeilijke manager? Of moet hij goed zijn in yoga? De term 'flexibel zijn' zegt dus niet zoveel."

Tekst gaat verder onder de video

Navelstaren

Het navelstaren, zoals Spaans dat noemt, heeft haar geholpen bij het objectiever maken van het wervingsproces. "We zien een kwaliteitsverbetering in onze vacatureteksten. En we zien dat we daarop meer passende sollicitaties krijgen en diverser."

Intensief proces

Het was een intensief proces, vertelt Spaans in de podcast. Zo worstelde ze met het idee dat alle kandidaten werden ontdaan "van alle mooie dingen die hen uniek maken en ze terug werden gebracht tot basiscompetenties die bij een functie zouden gaan passen". Wat het er ook niet makkelijker op maakte, is dat Zepp als start-up nog geen strikt omlijnde taakverdelingen heeft.

Beluister in de podcast hoe Jacqueline Spaans, HR-verantwoordelijke van Zepp, daarmee is omgegaan en wat ze nog meer heeft geleerd.

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Wat mag je een sollicitant vragen?

Wat mag je een sollicitant vragen?

Het is verboden om iemand te discrimineren op basis van beschermde persoonskenmerken. Aan de andere kant mag je tijdens een sollicitatiegesprek wél alles vragen. Hoe zit dat?

Open Hiring bij Wiltec

Open hiring: 'Het draait om de eerste maand, geselecteerd of niet'

Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Iedereen is welkom. Dus geen vooroordelen, geen uitsluiting, geen cv én geen sollicitatiegesprek. 5 werkgevers delen hun ervaringen.

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Regionale arbeidsmarkt van de toekomst: kansen en uitdagingen

Er komt een Regionaal Werkcentrum om versnipperde loketfuncties samen te brengen. Dit moet het makkelijker maken voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers om de juiste ondersteuning te vinden.

Checklist onboarden

Checklist onboarden

Een goede onboarding is belangrijk om je nieuwe medewerker een welkom gevoel te geven, én om ze te behouden. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap vergeet, heeft PW. een checklist gemaakt.

Bedrijven ondertekenen verklaring voor gelijke kansen bij werving en selectie

Bedrijven ondertekenen verklaring voor gelijke kansen bij werving en...

Meer dan 50 bedrijven en organisaties hebben de 'Verklaring Gelijke Kansen' ondertekend en steunen daarmee een beweging die streeft naar een inclusievere arbeidsmarkt.

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor...

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

Kom je moeilijk aan IT'ers? Dan ligt dat aan je manier van werven, aldus de IT-branche. IT-talent solliciteert namelijk volop, maar krijgt geen kans bij bedrijven.