Podcast: Je mag alles vragen aan je sollicitant, maar zonder gesprekstructuur discrimineer je snel

Sollicitanten objectief recruiten, hoe doe je dat? Janice Odijk heeft daar onderzoek naar gedaan en deelt haar conclusies. En wat mag je wel en niet vragen aan je sollicitant? Jurist Augustina Wamulume geeft daar in de podcast duidelijkheid over.

In de afgelopen 20 jaar is discriminatie in het werving- en selectieproces niet afgenomen, ziet Janice Odijk. Ze is scientist innovater bij TNO en verbonden aan de Erasmus Universiteit. Ze heeft onderzoek gedaan naar discriminatie in het werving- en selectieproces en hoe je dat kunt voorkomen. De conclusie is dat een gestructureerd interview organiseren voorafgaand en tijdens het gesprek helpt om tot een eerlijker proces te komen. Daarover meer in de podcast.

Tekst gaat verder onder de video

Nieuwe wet was goede aanvulling

Om ervoor te zorgen dat discriminatie verder wordt uitgesloten in het wervingsproces, zou er een aanvulling op de bestaande wetgeving komen. De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie zou werkgevers verplichten om hun werving- en selectieproces objectief in te richten.

Hoewel deze wet met een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen vorig jaar, stemde de Eerste Kamer de wet in maart toch weg.

Jammer, vindt Augustina Wamulume het. Ze is juridisch coördinator Front Office bij het College voor de Rechten van de Mens. “Het was een hele goede aanvulling geweest op wat we nu al hebben en om de kaders beter te schetsen van wat wel en niet mag. Ook met de gedachte dat discriminatie niet altijd bewust gebeurt.”

Volgens de huidige wetgeving mag je als werkgever in beginsel alles vragen aan je sollicitanten. Maar, gezien Wamulume haar ervaring raadt ze niet aan om dat ook te doen. Waarom niet? Dat hoor je in de podcast:

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor...

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

Kom je moeilijk aan IT'ers? Dan ligt dat aan je manier van werven, aldus de IT-branche. IT-talent solliciteert namelijk volop, maar krijgt geen kans bij bedrijven.

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Voor veel mkb-bedrijven vormt de krappe arbeidsmarkt een obstakel richting groei: het is lastig om aan nieuw personeel te komen. Als het dan toch lukt, wil je die nieuwe medewerkers goed laten landen binnen je organisatie. Een plan van aanpak voor...

Jacqueline Spaans van Zepp en Nicolette van den Hout van PW.

Start-up Zepp: "Meer passende sollicitaties sinds we objectief werven"

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit. Dat heeft Jacqueline Spaans van start-up Zepp bereikt sinds ze objectief werft. In de podcast-reeks 'De wereld van eerlijke werving & selectie' licht ze haar aanpak toe.

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo  

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo

Niet alleen de overheid moet zich haasten met de herwaardering van mbo'ers, vindt Wendy Aendekerk, HR-directeur van Facilicom Group.

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Met deze voorbeeldbrief kun je de werknemer een arbeidsovereenkomst in concept voorleggen.

Foto: Agence Olloweb | Unsplash

Checklist: screening van medewerkers

Het recht op privacy is een groot goed. Toch kan een HR-professional veel doen om er voor te zorgen dat hij weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en wat moet bij de screening van personeel op een rij.

22-03-2024 Amersfoort 
Ellen Boonen van 's Heeren Loo
Foto: Guido Benschop

HR-directeur zorginstelling: 'Mensen solliciteren niet meer zelf, je...

De voordeur moet wagenwijd open en de achterdeur stevig dicht. Ellen Boonen, HR-directeur bij zorginstelling 's Heeren Loo, veranderde daarvoor het recruitmentproces en verstevigt het management.