artikel

Van Solingen: ‘Agile is geen wondermiddel’

Organisatie & Strategie

Rini van Solingen is deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Daarnaast begeleidt hij als consultant organisaties bij de overgang naar agile werken. “Je kunt agile vergelijken met fitheid: als team, afdeling of organisatie zo fit zijn dat je met alle omstandigheden kunt omgaan. Snel, vlug en wendbaar kunnen reageren op alles wat er maar op je pad komt.”

Van Solingen: ‘Agile is geen wondermiddel’

En laat dat nu net een heel belangrijke vaardigheid zijn in een tijd van digitalisering, disruptie en vliegensvlugge veranderingen, zegt Van Solingen, die auteur is van het vorig jaar verschenen boek Agile.

Digitalisering leidt tot versnelling, zegt de hoogleraar. “Alles kun je tegenwoordig online regelen. Wie komt er nog wel eens bij een bank of een reisbureau?” Maar waar het vóór het digitale tijdperk tijd kostte om zaken te regelen, is dat nu vaak met een druk op de knop gepiept. “De wetten van de zwaartekracht zijn niet van toepassing op software. Dat is de reden dat de wereld in een rigoureuze versnelling is geraakt.” Agile werken is daar volgens Van Solingen een logische reactie op.

Is agile een keuze?

“Nee, voor veel bedrijven is het meer een gegeven. Als je niet zo gaat werken dan leg je het af ten opzichte van de concurrent. Bijvoorbeeld omdat het te lang duurt voor klanten worden geholpen. Als je een wasmachine online koopt en die kan pas over een week worden geleverd, dan ga je naar een bedrijf die hem wel morgen kan afleveren.”

Kunt u een kenmerk noemen van agile?

“Zelfsturende teams zijn een voorbeeld daarvan. Elk lid van dat team heeft het mandaat om zelf een oplossing te formuleren en hoeft dus niet steeds terug te koppelen met een leidinggevende. Dat genereert de snelheid die tegenwoordig nodig is om als organisatie snel en wendbaar te kunnen zijn.”

CV

Rini van Solingen (prof.dr.ir.) is spreker, auteur, hoogleraar en ondernemer. Zijn expertise is snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties. Van Solingen is deeltijd hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, en tevens CTO bij Prowareness. Hij heeft een groot aantal managementboeken en vakpublicaties op zijn naam staan. Zijn bekendste boeken zijn: De Bijenherder – leidinggeven aan zelfsturende teams, hoe doe je dat?, De Kracht van Scrum, AGILE, Agile werken in 60 minuten, en De Responsive Enterprise. In juni 2019 verschijnt zijn nieuwe boek: Formule-X – extreme versnelling van organisaties hoe doe je dat?

Voor welke bedrijven is deze manier van werken echt een must?

“Ik zie dat alle grote organisaties waar software in het bedrijfsproces een hoofdrol speelt ermee bezig zijn. Dan heb je het bijvoorbeeld over banken, de overheid, energiebedrijven en webwinkels, zoals de Coolblue’s van deze wereld.”

En wat is de rol van HRM? 

“Dat hangt erg af van de situatie. Ik zie dat er drie rollen voor de HR-afdeling zijn weggelegd. Ze kan als helper fungeren, door bijvoorbeeld geschikte opleidingen of trainingen aan te bieden als daar in de organisatie vraag naar is. Of als reisleider: dan gidst HRM de organisatie door het proces van agile werken.” Van Solingen constateert ook dat HRM steeds vaker de initiatiefnemer is voor de introductie van agile manieren van werken. “Dat doen ze dan vooral vanuit het oogpunt van het aantrekken en behoud van personeel. Om te voorkomen dat de beste mensen anders naar de concurrent vertrekken, die wel volgens de principes van agile werkt.”

Zonder agile geen resultaten?

“We moeten oppassen om agile werken als een wondermiddel te gaan zien. Vergelijk het met iemand die heel lekker in z’n vel zit, omdat hij drie keer in de week naar de sportschool gaat. Dat betekent niet dat iedereen die vaak de sportschool bezoekt zich goed voelt, want het gaat er wel om wat je daar doet.”

 

Rini van Solingen verzorgt een summercourse ‘Agile werken voor HRM’ tijdens de PW Summercourses. Tijdens deze summercourse staat de rol van HRM in het proces centraal. Datum: 28 augustus 2019, tijd: 15.30 – 21.00 uur. Meer informatie en inschrijven: nyenrodesummercoursehr.nl

Reageer op dit artikel