Talent Mobiliseren

Hoe identificeer, ontwikkel en benut je talent in een organisatie? En hoe zorg je dat je een pakkende insteek en aanpak in talentontwikkeling samenstelt als HR-manager of leidinggevende? Het boek 'Talent mobiliseren' biedt handige tips en adviezen.

Talent Mobiliseren

Uit vele onderzoeken onder topmanagers van grote bedrijven blijkt dat zij het identificeren, ontwikkelen en benutten van talent zien als een essentiële factor in het succes van hun organisatie. Tegelijk worstelen ze met een effectieve invulling van hun talentbeleid. Het handboek Talent mobiliseren is ontwikkeld om leiders en HR-professionals te helpen met het ontdekken van de insteek en aanpak in talentontwikkeling die het beste bij hun organisatie past. Ook al is dat volgens samenstellers Marian Thunnissen en Peter Bos makkelijker gezegd dan gedaan.

Thunnissen en Bos zien inmiddels veel organisaties die een programma voor talentontwikkeling hebben opgezet. Tegelijk blijkt dat lang niet alle programma’s even succesvol zijn. Sommige zijn zelfs stopgezet. Deze zorgelijke ontwikkeling was voor hen de reden voor het boek Talent mobiliseren.

“We zien dat veel organisaties voor hun talentvraagstukken andere bedrijven imiteren of teruggrijpen op karig onderbouwde managementboeken en talentscans”, zeggen de samenstellers. “Maar talentbeleid is geen kwestie van copy-paste, het vraagt om maatwerk. Zeker gezien de drie trends die de huidige arbeidsmarkt domineren: digitalisering en robotisering, de flexibilisering van arbeidsrelaties en de noodzaak tot meer diversiteit en het opheffen van de ongelijkheid op de arbeidsmarkt.”

“Door deze technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen worden bedrijven geconfronteerd met belangrijke vragen over hun personeelsbestand”, aldus Thunnissen en Bos. “Hebben we werknemers met de juiste competenties en specialistische kennis in huis? Zijn we in staat om genoeg jong talent aan te trekken? Is ons zittende personeel in staat en bereid om mee te groeien met de veranderende eisen? Hoe halen we het beste uit onze mensen?”

Met het nieuwe standaardwerk willen Thunnissen en Bos een brug slaan tussen de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van talentontwikkeling en de weerbarstige praktijk. “We brengen tal van vraagstukken uit de praktijk aan de orde. Denk aan het gebruik van talentscans of het ontwikkelen en benutten van talent in teamverband. Maar ook aan de rol van de leidinggevende, de ethische vraagstukken bij het mobiliseren van talent en de manier waarop een HR-afdeling effectieve interventies kan ontwikkelen. Het liefst natuurlijk evidence-based, op basis van solide wetenschappelijke theorieën – maar altijd met de slag naar de praktijk.”

Om die reden onderbouwen de auteurs de tien hoofdstukken van het boek met theorieën uit het Human Resource Management (HRM), de Human Resource Development (HRD), de psychologie en de organisatiekunde, gekoppeld aan kennis die door praktijkonderzoek is opgedaan. Voor een belangrijk deel steunen zij daarbij op onderzoek dat zij zelf hebben uitgevoerd. Vervolgens geven aansprekende interventies, praktijkvoorbeelden en adviezen de lezer handvatten voor een eigen aanpak.

Het boek is daarom geschikt voor HR-professionals en leidinggevenden in de praktijk, maar dankzij het wetenschappelijke fundament ook als vakliteratuur in het hoger onderwijs.

Bestel dit boek hier

Vraag hier een docentexemplaar aan.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Maak een functioneringsgesprek zinvol met deze 5 vragen

Functioneringsgesprekken. De meeste medewerkers én managers zien er tegenop, de uitkomsten zijn meestal teleurstellend. Door gesprekken veel persoonlijker te maken valt er veel meer uit te halen.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Diversiteit en inclusie? 'Begin eerst met gelijke kansen man/vrouw'

Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft diversiteit en inclusie (D&I) inmiddels wel op de agenda staan. Een 50-50-verdeling tussen de seksen is echter nog ver weg. Volgens Stefan Duran van elipsLife, moeten we ons daar niet blind op staren: "De...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?