Ook HR weet nog niet wanneer het kantoor weer helemaal open gaat

Van de HR-professionals weet bijna de helft nog niet wanneer alle medewerkers weer terug kunnen naar kantoor. Nog eens 14 procent denkt dat dit pas in de eerste helft van volgend jaar het geval zal zijn, zo blijkt uit een flitspeiling van PW. waaraan 129 HR-professionals meewerkten. Uit het onderzoek blijkt dat thuiswerken, zoals verwacht, ook na corona een vlucht gaat nemen.

Ook HR weet nog niet wanneer het kantoor weer helemaal open gaat

Maar liefst drie op de vier ondervraagden verwachten dat het thuiswerkbeleid van het bedrijf verandert. Waar het naar toe gaat is ook duidelijk: ook in de toekomst zal vaker worden thuisgewerkt, zegt een overgrote meerderheid (72 procent).

Open tijdens de lockdown

Opvallend is dat ruim 40 procent van de HR-professionals aangeeft dat het kantoor tijdens de lockdown open gebleven is. Een op de drie antwoordt dat het bedrijf de deuren helemaal gesloten had, maar inmiddels deels weer open is. Drie procent was op het moment dat de vraag werd gesteld (begin juli, toen de 'intelligente lockdown' werd opgeheven) nog altijd dicht.

Tip: Alle resultaten lees je op PW. pro in de whitepaper 'Onderzoek naar de effecten van corona op de werkomgeving'

Klantbezoek?

De kantoren zijn voor alle werkzaamheden geopend, zegt 65 procent van de HR-professionals. Voor ontmoetingen met collega's ziet maar een op de vier ondervraagden nu een rol. Klantbezoek is slechts bij 15 procent aan de orde.

Lees ook: De tweede golf: terug naar ‘normaal’ geen optie

Maximeren

Op de kantoren die weer open zijn, kan het relatief druk worden: vier op de tien ondervraagden zeggen dat meer dan 30 procent van het personeelsbestand welkom is. Een op de vier maximeert het aantal op dat percentage, terwijl 14 procent het op twintig procent houdt en een op de tien op zelfs maar tien procent.

Tip: Alle resultaten lees je op PW. pro in de whitepaper 'Onderzoek naar de effecten van corona op de werkomgeving'

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Ingrid van Loon:  “In 2040 is een op de drie Nederlanders mantelzorger. Dat is gewoon een feit.”

Impact mantelzorg op werknemers blinde vlek bij werkgever

Nederland telt drie miljoen mensen die mantelzorg combineren met een baan. Een loodzware combinatie, die zorgt voor veel uitval. Een blinde vlek ook voor veel werkgevers. Hoe ziet de toekomst eruit?

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Leidinggevende cruciaal in succes hybride werken

Tijdens de coronapandemie gold een landelijk advies tot thuiswerken. Het lijkt misschien lang geleden, maar dit advies werd pas vijf kwartalen geleden ingetrokken, op 15 maart 2022 om precies te zijn. Hybride werken is het nieuwe normaal. De sleutel...

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.