Zo herken je een burn-out bij werknemers

Zo herken je een burn-out bij werknemers

Het is 2018 en dus heeft iedereen het druk en voelt zich gestrest. Maar slechts een klein deel van de mensen ontwikkelt ook echt een burn-out. Daarom de vraag: hoe herken je als werkgever de signalen? En als iemand richting burn-out gaat, wat kun je dan doen?

Het is best lastig om een burn-out te herkennen, zegt Mark de Koning van Burn inn. “Weliswaar heeft iedereen met burn-outklachten last van chronische vermoeidheid, maar verder zijn er eindeloos veel kenmerken, die op zichzelf ook nog eens weinig zeggen. Bijvoorbeeld: meer fouten maken, onredelijk reageren, prikkelbaarheid en minder concentratievermogen. Het zijn allemaal tekenen die óók voorkomen bij mensen die geen burn-out hebben.”

Hoog arbeidsethos

Er is dus geen vaste set aan klachten. We weten allemaal wel wanneer we niet zo lekker in ons vel zitten, maar dat wordt pas een probleem als we daar gedurende langere tijd niet naar luisteren. Dus hoe herkennen we het dan wél op de werkvloer?

De Koning: “Ga in je organisatie eens op zoek naar de mensen met een hoog arbeidsethos en groot verantwoordelijkheidsgevoel, mensen die je als onmisbaar bestempelt. Grote kans dat zíj degenen zijn die de grootste risico’s lopen. Uit onderzoek blijkt dat ‘compulsieve helpers’ en ‘mensen die in een leugen leven’ degenen zijn met de grootste kans op een burn-out. Met een scan is te achterhalen of er sprake is van een burn out of dat er iets anders speelt.”

Compulsieve helpers

Bij compulsieve helpers kunnen we ons wel wat voorstellen. Zorg en onderwijs zitten er vol mee: gevoelige mensen die hun beroep hebben gemaakt van zorgen voor anderen. En niet voor niks is het percentage burn-out daar ook erg hoog doordat deze persoonskenmerken botsen met een starre organisatie.

Maar wat wordt bedoeld met mensen die in een leugen leven? De Koning geeft een voorbeeld: “Stel je een jong koppel van ergens in de twintig voor. Ze genieten in hun leven vooral van hun studie, uitgaan en sporten. Maar onder druk van hun sociale omgeving komt er een huis met stevige hypotheek en een baan die vooral belangrijk is omdat het zo lekker verdient. Wanneer ze dan tóch naar buiten blijven volhouden hoe fantastisch alles is en hun eigen ongeluk weglachen, is dat op termijn een aardige voorspeller van burn-out. Het gaat er daarbij niet om wat je doet maar hoe je het doet.”

Wat te doen bij dreigende burn-out?

Compulsieve helpers hebben dus een hoger risico, maar goed, wat moet je als werkgever dan doen als je vermoedt dat iemand richting burn-out gaat? “Creëer een organisatiecultuur waar sprake is van 100 procent vertrouwen. Mensen moeten kunnen vertellen ‘dat het even niet zo lekker gaat’ zonder bang te zijn voor rare blikken. Of erger.”

Ga dus het gesprek aan, vraag wat mensen nodig hebben, en op welke manier je daaraan kunt bijdragen. “En o ja, leer werknemers in ontwikkelingstrajecten zichzelf kennen. Want de hoeveelheid prikkels verdwijnen niet in de wereld, maar wel de manier waartoe je je er als individu verhoudt.”

Lees meer over

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek. Hoe voer je een verzuimgesprek?