Opdrachtnemers hebben voortaan recht op het minimumloon

Per 1 januari 2018 geldt het wettelijk minimumloon ook voor mensen die werken op basis van een opdrachtovereenkomst of een aanneem-, uitgeef-, of vervoersovereenkomst. De wetgever heeft hiertoe besloten om uitbuiting van groepen werkenden en oneigenlijke concurrentie op de arbeidsmarkt te voorkomen.

Opdrachtnemers hebben voortaan recht op het minimumloon

Mensen die werken met een opdrachtovereenkomst (ovo) of een andere overeenkomst tegen beloning hebben geen arbeidsovereenkomst. Ze voldoen ook niet aan de voorwaarden van het zelfstandig ondernemerschap, en zijn geen zzp’er. Het gaat dus om een derde groep werkenden naast werknemers en zelfstandigen. In totaal gaat het om 431.000 werkenden. Deze groep heeft vaak een zwakke onderhandelingspositie.

Post- en pakketbezorgers

Werkenden voor wie de nieuwe regeling geldt, zijn bijvoorbeeld post- of pakketbezorgers of auteurs. Zij werken vaak met een ovo of een andere overeenkomst tegen beloning. Gastouders die in hun eigen huis kinderen opvangen, vallen niet onder de regeling.

Controleer overeenkomsten

Wellicht huurt u ook opdrachtnemers in die voor u werken op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo) of een andere overeenkomst tegen beloning. Controleer in uw overeenkomsten met hen of u wel minstens het minimumloon betaalt voor de gewerkte uren.

Urenregistratie

Verder is het belangrijk dat u het aantal uren registreert dat uw opdrachtnemers voor u werken en het geld dat zij ermee verdienen. Met uw administratie moet u namelijk kunnen aantonen dat u tenminste het minimumloon betaalt voor de uren die ze voor u maken. Overleg ook met een opdrachtnemer hoe u beiden de uren goed en op dezelfde manier vastlegt.

Inspectie SZW

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) houdt toezicht op de naleving van het wettelijk minimumloon en kan u een bestuurlijke boete opleggen als u zich er niet aan houdt. Daarnaast kan de Inspectie SZW werkgevers op straffe van een dwangsom ook verplichten tot betaling van achterstallig loon. Opdrachtnemers mogen hiervoor ook zelf naar de rechter gaan.

Zzp’ers

Zelfstandige, fiscaal erkende ondernemers (zzp’ers) kunnen geen aanspraak maken op het wettelijk minimumloon. Zij hebben als zelfstandige een andere positie op de arbeidsmarkt, omdat ze kunnen onderhandelen over hun tarieven. Voor hen geldt nu nog de wet de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) met modelovereenkomsten voor opdrachtgever en opdrachtnemer. Het nieuwe kabinet wil de DBA vervangen door een nieuwe zzp-wet met een opdrachtgeversverklaring. De Belastingdienst handhaaft de DBA niet tot 1 januari 2020, behalve als het om kwaadwillenden gaat.

Nog veel meer lezen over opdrachtnemers of minimumlonen? Download dan het e-book Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Foto: Alexandr Ivanova | Pixabay

Zo maak je je personeelsbestand divers

Streef je naar een organisatie met meer kleur? Dan worstel je wellicht met enkele vragen. Bijvoorbeeld: hoe overtuig je kandidaten dat ze echt welkom zijn? Technisch consultancybedrijf de Fitch Group heeft hier ervaring mee.

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

Wijziging Participatiewet: meer uniformiteit

De Participatiewet is aangepast om belemmeringen bij werkgevers weg te nemen. Daardoor moet het makkelijker worden om iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Zo moet het aanvragen van subsidies of hulpmiddelen bij elke gemeente hetzelfde zijn.

Cédric Verschooten en Michael Neefs:  "We hebben dus betere kandidaten en minder bureaucratie, wat zorgt voor een betere ervaring."

Zo verbeterde en versnelde de Brusselse overheid het wervingsproces

Het Brussels hoofdstedelijk gewest weet met het initiatief Talent.brussels succesvol mensen aan te trekken voor overheidsbanen in tijden van enorme schaarste. De drijvende kracht daarachter is het HR-platform MyTalent, dat een persoonlijke...

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Wet gelijke kansen bij werving en selectie - wat HR moet weten

Werkgevers moeten vastleggen hoe zij ervoor zorgen dat hun sollicitatieprocedure objectief verloopt, zodat er geen sprake is van discriminatie. Dat staat in het wetsvoorstel Wet gelijke kansen bij werving en selectie. Wat betekent deze wet voor HR?

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

De cruciale rol van HR bij nieuwe inrichting werkgeverschap

Demografie, technologie, globalisering, samenleving en energie zijn de vijf krachten die de arbeidsmarkt de komende jaren zullen beheersen. Centraal Beheer wil met Open Netwerk daarop voortbouwen. Tom van Disseldorp en Noor Kok doen verslag.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij...

WW-regeling op de schop: een overzicht

WW-regeling op de schop: een overzicht

Rutte IV wil de de WW gaan aanpassen en de verschillen tussen vast en flex verminderen. Doel is om zo de interne flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven te vergroten. Hoe ziet de regeling eruit en wat zijn de huidige regels voor de WW?

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

'Pensioencommunicatie hoort bij goed werkgeverschap'

Pensioen is de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde. Het is zonde als je je werknemers hier niet goed over informeert. "Zodra ze weten wat het inhoudt, vliegt de waardering voor de werkgever omhoog", zegt Hugo van Kuijeren van VLC & Partners.