Invoering zelfsturing: zo werkt het wel

Door als organisatie over te stappen op zelfsturing geef je teams de volledige verantwoordelijkheid voor het resultaat, in plaats van hun gedrag met protocollen en regels van bovenaf te sturen. Het primaire proces in de organisatie wordt daarmee het leidende principe, en de manager is faciliterend in plaats van controlerend.

Invoering zelfsturing: zo werkt het wel

Steeds meer organisaties overwegen zelfsturing in te voeren. Zij laten zich daarbij onder andere leiden door succescases, zoals Buurtzorg. Deze zorginstelling groeit als kool en oprichter Jos de Blok vertelt over de hele wereld zijn succesverhaal.

Voordelen zelfsturing

De invoering van zelfsturing kan grote positieve gevolgen hebben. Medewerkers zijn meer betrokken en bevlogen. En dat leidt weer tot meer tevreden klanten. Er kan sneller ingespeeld worden op veranderende klantwensen en technologische ontwikkelingen.

Ruimte geven

In een zelfsturende organisatie zijn de teamleden gezamenlijk verantwoordelijk voor het teamresultaat. Zelfsturing kan alleen werken wanneer dat gebeurt vanuit de juiste motivatie: vanuit een oprecht geloof dat de organisatiedoelen beter bereikt worden wanneer professionals alle ruimte krijgen om hun werk te doen, niet gehinderd door onnodige regels en protocollen. Om zelfsturing echt te laten werken, moeten alle geledingen binnen de organisatie bovendien honderd procent bereid zijn er aan mee te werken.

Randvoorwaarden invoering zelfsturing

Maar wat zijn nu randvoorwaarden en succesfactoren om zelfsturing in te voeren? Astrid Vermeer ondersteunt sinds 1981 organisaties bij de overstap naar zelfsturing als  medeoprichter van het Instituut voor Samenwerkingsvraagstukken (IvS). Zij gaat in op 12 cruciale punten voor het succesvol invoeren van zelfsturing:

 1. Begin niet met zelfsturing om besparingen te realiseren
 2. Start alleen bij voldoende draagvlak binnen de organisatie
 3. Voer zelfsturing stapsgewijs in
 4. Richt teams zo in dat ze zelfstandig kunnen opereren
 5. Bekijk kritisch hoeveel managers de organisatie nodig heeft
 6. Laat managers teams faciliteren in plaats van controleren
 7. Zorg dat teams een beroep kunnen doen op teamcoaches
 8. Stel heldere doelen binnen duidelijke kaders
 9. Schrap zoveel mogelijk vaste procedures
 10. Vorm stafafdelingen om tot servicecenters die advies op maat geven
 11. Ondersteun teams bij staf- en managementtaken
 12. Laat teamcoaches teams ondersteunen bij conflicten

Deze 12 punten worden toegelicht in de whitepaper ‘Zo zorg je ervoor dat zelfsturende team werken’. Download de whitepaper over de invoering van zelfsturing hier.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Met succes aan de slag met de Roadmap Werkgeluk

Met succes aan de slag met de Roadmap Werkgeluk

Als HR wil je werkgeluk introduceren en verankeren in de organisatie. Met de Roadmap Werkgeluk heb je een slim stappenplan en kun je direct aan de slag.

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

Op 1 juli treedt er een aantal wetswijzigingen in werking, zoals de CO2-registratieplicht. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

'Wees als HR open tegen je medewerkers, dan zijn zij dat ook', adviseert Nadieh Bastiaansen

'Wees als HR open tegen je medewerkers, dan zijn zij dat ook',...

In de rubriek Spotlight geven collega's antwoord op 9 vragen over het HR-vak. Welke trends vinden zij bijvoorbeeld belangrijk? En waar liggen zij 's nachts wakker van? Deze keer: Nadieh Bastiaansen, HR Officer bij Lexxyn Groep.

De voordelen van de workation: hogere productiviteit, grotere medewerkersloyaliteit

De voordelen van de workation: hogere productiviteit, grotere...

Al sinds 2017 gaat het bedrijf Brandfirm met alle medewerkers (toen nog 15) van januari tot en met maart naar een tropisch oord om vanuit daar te werken. Dat brengt voordelen en kansen, maar ook uitdagingen met zich mee. Wat kan HR hiervan leren?

Moedige gesprekken stimuleren: een call-to-action voor HR-professionals

Moedige gesprekken stimuleren: een call-to-action voor...

In het hedendaagse digitale landschap, waarin elke stem versterkt kan worden via sociale media en communicatieplatforms, wordt je rol als HR-professional steeds belangrijker, schrijft DEI-trainer Vivian Acquah.

Hanneke van Aert van Tony's Chocolonely
Foto: Guido Benschop

CHRO Tony´s Chocolonely: 'We hebben een missie en als je hier werkt,...

Hoe zorg je ervoor dat de bedrijfsmissie in de haarvaten van medewerkers blijft zitten als het bedrijf hard groeit? Hanneke van Aert, CHRO van Tony´s Chocolonely, is in een rap tempo HR-processen aan het optimaliseren.

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Een tuinbouwbedrijf biedt zijn werknemers gratis gezonde lunchmaaltijden aan. Maar vallen deze maaltijden, als onderdeel van het arbobeleid, onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen? De Hoge Raad geeft duidelijkheid.

Foto: Liza Summer | Pexels

Toon lef, zet mentale gezondheid op de HR-agenda

Mentale weerbaarheid is een belangrijk thema, met name onder jongeren. Door er als werkgever aandacht aan te schenken, kun je je onderscheiden, schrijft onderzoeker Mirjam Baars.