1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Talentontwikkeling: durf klein te beginnen!

Veel grote organisaties hebben een grote droom; innovatief zijn, klantgericht, flexibel en dat alles met een laag kostenniveau dankzij operational excellence. Deze droom is niet vrijblijvend, maar essentieel voor duurzame winstgevendheid en dus voor het (zelfstandig) voortbestaan. Hugo Hoetink, senior trainer Horizon Training & Ontwikkeling, geeft hier zijn visie over het verwezenlijken van de droom.

Talentontwikkeling: durf klein te beginnen!

‘Het besef groeit dat de droom niet alleen te realiseren is dankzij ingrepen op de harde kant. De focus op de zachte kant is onmisbaar', zegt Hugo Hoetink. 'Hierbij gaat het om de optimale inzet van talent. Niet alleen dat van de managers of de ‘high potentials’, maar van iedereen. Vaak vertalen grote organisaties deze focus in grote programma’s, gericht op ‘dienend leiderschap’, een innovatieve cultuur of andere talent bevorderende doelstellingen.’

Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’

'Het nadeel van grote programma’s is dat je ‘deelnemers’ creëert', aldus Hugo. 'Als het mee zit zijn deze deelnemers betrokken en enthousiast, maar uiteindelijk is deelnemer zijn niet genoeg. Wat nodig is zijn mensen die vanuit eigen initiatief de benodigde veranderingen oppakken én doorzetten. De goede vraag is dan niet: Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’ in de droom van een innovatieve, klantgerichte organisatie? Maar: hoe vind ik de mensen die al klantgericht en innovatief zijn? En: hoe versterk ik hun ideeën, hun mogelijkheden en hun impact? Deze aanpak vraagt het lef om het idee van een ‘groot programma’ los te laten, en om klein te beginnen.'

'Hoe zou het zijn om niet naar de organisatie te kijken als een ‘te transformeren geheel’ maar als een bonte gemeenschap van mensen? Hoe zou het zijn om in die gemeenschap op zoek te gaan naar mensen bij wie het vuur brandt? Dan vind je die medewerker die geheel op eigen kracht 10k heeft bespaard door een procesverbetering te bedenken en door te voeren. Dan vind je die manager die een kans ziet in de markt maar bij het benutten daarvan zijn neus stoot aan een ‘schot’ in de organisatie. Dan vind je dat team dat zijn werk anders heeft georganiseerd waardoor het ziekteverzuim is gehalveerd. Hoe zou het zijn om de verhalen, de successen, de vragen en de ontdekkingen van deze mensen te verzamelen? En om deze mensen het geloof en de mogelijkheden te geven hun ervaringen en inzichten te verspreiden?'

Kleine stappen

Het is ongelofelijk spannend om vanuit HR of L&D perspectief aan te geven dat er geen ‘groot programma’ komt. Want hoe ga je de volgende 100 miljoen vinden door iemand met een idee van 100k in het zonnetje te zetten en de ruimte te geven? Vanuit lineair perspectief duurt het dan minstens honderd jaar voordat de doelstelling is gerealiseerd. Vanuit exponentieel perspectief is het echter maar 3 stapjes van 100k naar 100 miljoen. Hoetink: 'Dus: L&D’ers, HR-businesspartners en andere veranderaars: ga geen grote programma’s ontwerpen achter je bureau, maar trek de organisatie in met je rugzak aan interventies, partners en professionele vaardigheden en ga aan de slag met de energie die er is. Zo breng je een beweging op gang met exponentiële kracht. Zo zullen jouw kleine stappen de katalysator vormen van resultaten die de grootste droom overtreffen. In de MOOC Wendbaarheid en Talentonwikkeling onderzoeken we hoe organisaties hun wendbaarheid kunnen vergroten en hoe ze daarbij een appél kunnen doen op de talenten van medewerkers.'

Dit artikel is gesponsord door Horizon Training & Ontwikkeling.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Beoordelingsgesprek (Foto: Shutterstock)

5 alternatieven voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek

Steeds meer organisaties schaffen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, over de alternatieven.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.