Talentontwikkeling: durf klein te beginnen!

Veel grote organisaties hebben een grote droom; innovatief zijn, klantgericht, flexibel en dat alles met een laag kostenniveau dankzij operational excellence. Deze droom is niet vrijblijvend, maar essentieel voor duurzame winstgevendheid en dus voor het (zelfstandig) voortbestaan. Hugo Hoetink, senior trainer Horizon Training & Ontwikkeling, geeft hier zijn visie over het verwezenlijken van de droom.

Talentontwikkeling: durf klein te beginnen!

‘Het besef groeit dat de droom niet alleen te realiseren is dankzij ingrepen op de harde kant. De focus op de zachte kant is onmisbaar', zegt Hugo Hoetink. 'Hierbij gaat het om de optimale inzet van talent. Niet alleen dat van de managers of de ‘high potentials’, maar van iedereen. Vaak vertalen grote organisaties deze focus in grote programma’s, gericht op ‘dienend leiderschap’, een innovatieve cultuur of andere talent bevorderende doelstellingen.’

Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’

'Het nadeel van grote programma’s is dat je ‘deelnemers’ creëert', aldus Hugo. 'Als het mee zit zijn deze deelnemers betrokken en enthousiast, maar uiteindelijk is deelnemer zijn niet genoeg. Wat nodig is zijn mensen die vanuit eigen initiatief de benodigde veranderingen oppakken én doorzetten. De goede vraag is dan niet: Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’ in de droom van een innovatieve, klantgerichte organisatie? Maar: hoe vind ik de mensen die al klantgericht en innovatief zijn? En: hoe versterk ik hun ideeën, hun mogelijkheden en hun impact? Deze aanpak vraagt het lef om het idee van een ‘groot programma’ los te laten, en om klein te beginnen.'

'Hoe zou het zijn om niet naar de organisatie te kijken als een ‘te transformeren geheel’ maar als een bonte gemeenschap van mensen? Hoe zou het zijn om in die gemeenschap op zoek te gaan naar mensen bij wie het vuur brandt? Dan vind je die medewerker die geheel op eigen kracht 10k heeft bespaard door een procesverbetering te bedenken en door te voeren. Dan vind je die manager die een kans ziet in de markt maar bij het benutten daarvan zijn neus stoot aan een ‘schot’ in de organisatie. Dan vind je dat team dat zijn werk anders heeft georganiseerd waardoor het ziekteverzuim is gehalveerd. Hoe zou het zijn om de verhalen, de successen, de vragen en de ontdekkingen van deze mensen te verzamelen? En om deze mensen het geloof en de mogelijkheden te geven hun ervaringen en inzichten te verspreiden?'

Kleine stappen

Het is ongelofelijk spannend om vanuit HR of L&D perspectief aan te geven dat er geen ‘groot programma’ komt. Want hoe ga je de volgende 100 miljoen vinden door iemand met een idee van 100k in het zonnetje te zetten en de ruimte te geven? Vanuit lineair perspectief duurt het dan minstens honderd jaar voordat de doelstelling is gerealiseerd. Vanuit exponentieel perspectief is het echter maar 3 stapjes van 100k naar 100 miljoen. Hoetink: 'Dus: L&D’ers, HR-businesspartners en andere veranderaars: ga geen grote programma’s ontwerpen achter je bureau, maar trek de organisatie in met je rugzak aan interventies, partners en professionele vaardigheden en ga aan de slag met de energie die er is. Zo breng je een beweging op gang met exponentiële kracht. Zo zullen jouw kleine stappen de katalysator vormen van resultaten die de grootste droom overtreffen. In de MOOC Wendbaarheid en Talentonwikkeling onderzoeken we hoe organisaties hun wendbaarheid kunnen vergroten en hoe ze daarbij een appél kunnen doen op de talenten van medewerkers.'

Dit artikel is gesponsord door Horizon Training & Ontwikkeling.

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de...

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

Vanaf dinsdag 1 november om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al na twee uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.

Zo los je het tekort aan skills op

Zo los je het tekort aan skills op

Maar liefst zeven op de tien bedrijven beschikken niet over medewerkers met de juiste vaardigheden, blijkt uit onderzoek. Hoe lossen we het tekort aan nieuwe skills op? De oplossing: focus op ervaring en AI.

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Bij talentontwikkeling in je organisatie zijn twee zaken van levensbelang: zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen en dat de ontwikkeldoelen aansluiten op waar de organisatie heen wil. "Talentontwikkeling is niet alleen maar voor high potentials."

Leren doe je het best in een veilige omgeving 

Leren doe je het best in een veilige omgeving

Hybride werken heeft learning de 21e eeuw ingeslingerd, vindt Petra Tito, CHRO van Deloitte Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers ich ook echt ontwikkelen? Dan blijkt dat er nog stappen te zetten zijn.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

Vanaf donderdag 1 september om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al binnen drie uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.