Hoe je ook in deze tijd aan jezelf kunt werken

Managers, werknemers, zelfstandigen - veel mensen zitten vanaf half maart thuis. Sommigen omdat de werkgever het thuiswerken verplicht heeft gesteld, anderen omdat er überhaupt geen werk meer is. Maar er ligt een mogelijkheid om je tijd toch goed te besteden, met de Learn Together Academy van Studytube.

Hoe je ook in deze tijd aan jezelf kunt werken
Homam Karimi: “Het leerplatform is zo ingericht dat je als werkgever gemakkelijk kunt bepalen wie wat leert.”

Half maart 2020. Het management van Studytube zit in overleg. In het hele land worden werkgevers en werknemers plotseling geconfronteerd met een lockdown en bij Studytube vragen ze zich af hoe ze die mensen door de crisis heen kunnen helpen. Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat werkend Nederland hier sterker uitkomt? Het antwoord: een nieuw initiatief, Learn Together Academy. Iedereen krijgt toegang tot de trainingen van de online bibliotheek. Gratis.

Voor een goed begrip, die online bibliotheek vormt slechts een deel van Studytubes aanbod. “Wij bieden een compleet leerplatform”, zegt Homam Karimi, CEO van Studytube. “Dat geeft toegang tot meer dan vijftigduizend verschillende leerinterventies. Variërend van microlearnings tot klassikale trainingen bij één van de duizend aangesloten opleiders. Het is zo ingericht dat je als werkgever gemakkelijk kunt bepalen wie wat leert. En omdat het volledig digitaal is, word je niet geconfronteerd met administratieve processen. Het platform is intuïtief en nodigt medewerkers uit om op ontdekking te gaan, naar verschillende leervormen, om samen te werken en elkaar te inspireren. Kortom, alles voor de ontwikkeling onder één dak.”

Logisch dat de werkgever zijn mensen aanmoedigde om hun tijd nuttig te besteden”

Succes

Een onderdeel van deze dienstverlening – de online bibliotheek met trainingen – is nu dus gratis beschikbaar voor iedereen. En volgens Karimi is dit initiatief buitengewoon succesvol. “Weet je hoeveel mensen er tot nu toe gebruik van hebben gemaakt? Al meer dan dertigduizend. Die mensen komen uit meer dan duizend verschillende organisaties. Ook zien we dat er bij een groot aantal organisaties minimaal vijf medewerkers deelnemen. En in de top 10 bedrijven zien we zo’n honderd medewerkers per bedrijf, zoals gemeente Rotterdam en verzekeringsmaatschappij Ennia. Per dag wordt er zo’n honderdduizend minuten gestudeerd. Dat is meer dan een arbeidsjaar.”

En die deelnemers werken vaak in allerlei branches. “Wij richten ons vooral op bouwbedrijven, uitzendbureaus, de productie-industrie, zakelijke dienstverleners en overheidsinstellingen”, zegt Karimi. “Maar nu zien wij ook belangstelling van bijvoorbeeld een Nationale Opera & Ballet. Die zouden wij zelf niet zo gauw benaderen, maar blijkbaar is de behoefte daar toch heel groot.”

Tijd nuttig besteden

Karimi kan zich wel voorstellen waarom. “Voor zo’n culturele instelling gold hetzelfde als voor kinderdagverblijven: werknemers hoefden daar niet thuis te werken, het hele werk lag stil. Logisch dus dat de werkgever zijn mensen aanmoedigde om hun tijd nuttig te besteden. Ik kan me zomaar voorstellen dat een medewerker van dit initiatief heeft gehoord, een mailtje stuurde aan zijn manager, en dat HR vervolgens alle medewerkers informeerde. Dat zie je ook terug als je kijkt naar de aantallen deelnemers. Bij de Nationale Opera & Ballet volgen 73 mensen onze trainingen en bij een keten van kinderdagverblijven in Noord-Holland ligt dat aantal zelfs op 142.”

Ervaringen van een gebruiker

“Een superinitiatief”, zegt Yvonne van der Wielen, projectmanager en adviseur lean bij financieel dienstverlener Bovemij. “Ze waren er ook lekker snel mee, al in de tweede week van de lockdown. Voor mij was dat erg plezierig, want ik was een van die hoestende Brabanders die gelijk al thuis zat. Bovendien worden we bij Bovemij gestimuleerd om ons te blijven ontwikkelen. Studytube draagt daar zeker aan bij.”

De online bibliotheek helpt haar niet alleen bij haar ontwikkeling, maar zorgt ook voor de nodige ontspanning. “In een normale situatie heb ik mijn autoritjes van mijn huis naar mijn bedrijf en terug. Die kan ik gebruiken om het werk van me af te zetten. Maar als ik thuis werk, slinger ik ‘s ochtends gelijk mijn laptop aan, en voordat ik het weet, ben ik 10 uur verder. Die online trainingen zorgen voor een moment voor mezelf. Dat is heel ontspannend, juist omdat je je helemaal focust. En ook door die afwisseling van films, tekst en korte oefeningen.”

Mede daardoor heeft Van der Wielen al flink wat trainingen afgerond. “Dankzij de cursus Analyseren met Excel beschik ik nu over meer handigheden. Een snelle manier om draaitabellen te maken bijvoorbeeld, met analyses en een vertaling naar de praktijk. Mijn favoriete training? Dat is Agile/Scrum Foundation. Die kan ik dan ook gebruiken bij mijn dagelijks werk.”

Sommige trainingen spelen in op de huidige situatie, andere – zoals Excel – staan daar los van”

Branche-overstijgend

Een andere interessante uitkomst: onafhankelijk van de branche zijn mensen geïnteresseerd in soft-skilltrainingen. “De best scorende cursussen trekken zo’n drieduizend deelnemers”, zegt Karimi. “Daarbij zie je een grote variëteit: van Excel 365 tot Persoonlijk leiderschap en zelfcoaching, en van Lean management tot Thuiswerken, hoe hou je het effectief, leuk én gezond? Sommige trainingen spelen dus in op de huidige situatie, andere – zoals Excel – staan daar los van. Maar de algemene rode lijn is dat ze interessant zijn voor medewerkers in ieder bedrijf en iedere sector.”

Hoe gaat het de komende tijd verder? Volgens Karimi is het nog niet helemaal zeker. “Wij lanceerden dit idee half maart, en oorspronkelijk was het de bedoeling om deze actie te laten doorlopen tot eind april. Maar het enthousiasme was zo groot dat we die termijn hebben uitgerekt tot eind juni. Nee, dan hoeven deelnemers zich niet af te melden of uit te schrijven; de actie zal gewoon stoppen. Althans… dat is het plan nu. Het is best mogelijk dat we de deelnemers voor die tijd benaderen. Bijvoorbeeld: zou je het op prijs stellen als je tegen een X-bedrag toegang bleef houden? Maar dat zijn ideeën waar we op dit moment nog over nadenken.”

Dit artikel is gesponsord door Studytube. In de Learn Together Academy vindt u meer dan 1.200 korte en langere trainingen op uiteenlopende gebieden.

Waarom een holistische visie op de employee journey écht belangrijk is

Waarom een holistische visie op de employee journey écht belangrijk is

Bij ICM betekent werken meer dan alleen het hebben van een baan. Met zijn holistische visie op de employee journey biedt het bedrijf zijn medewerkers een unieke werkomgeving. Tevreden medewerkers vormen immers de fundering van de organisatie. Waarom...

Walter Supèr: “Een inhoudelijk programma moet onderhuids ontregelen en inspireren tot nieuwe keuzes.”

'Een heidag moet je raken in hart en hoofd'

Ben jij voor jouw team of organisatie op zoek naar een dag die raakt en uitdaagt op vraagstukken die er werkelijk toe doen? "De Theaterloods in Radio Kootwijk zorgt voor een heidag die echt van waarde is."

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Ontwikkeling kan nooit genoeg worden gestimuleerd, vindt Archipel Academy.

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Hoe zorg je dat onderwijs hoog op de agenda komt in je organisatie? Vier handige tips om medewerkers te laten groeien (en de organisatie ook).

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de...

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

Vanaf dinsdag 1 november om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al na twee uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.