Gaat het om de mensen - of toch om cijfers?

Datagedreven werken. Voor veel bedrijven is dit het ideaal - maar HR-afdelingen lopen er niet altijd warm voor. Sterker nog, veel HR-functionarissen lijden aan regelrechte cijferangst. Heel belangrijk om die te overwinnen - juist in tijden van corona.

Gaat het om de mensen - of toch om cijfers?

Laatst raakte Irma Doze in gesprek met een bevriende directeur, en dat was leerzaam. “Zij gaf het direct toe: cijfers… daar had zij niets mee. Haar argument had ik vaker gehoord: in haar vak ging het om mensen, en die zijn niet in kille cijfers vast te leggen. Maar toen ik doorvroeg, stuitte ik op iets anders: angst. Want cijfers leggen zaken bloot. Bijvoorbeeld dat het verloop veel hoger is dan bij soortgelijke bedrijven. Of dat de werknemerstevredenheid juist in een diep dal zit. Of dat de verhouding tussen HR-personeel en het totale aantal medewerkers de laatste jaren is scheefgegroeid. Dat alles wil je als HR misschien liever niet ‘keihard’ en ‘open en bloot’ op tafel leggen bij de directie.”

Moeizame relatie

HR en cijfers. Als consultant Data-Driven HR heeft Doze er veel mee te maken, en zij vertelt erover tijdens de masterclass Datagedreven HR met People Analytics. Spoiler alert: het is vaak een moeizame relatie. “Natuurlijk, de laatste jaren zie je een lichte kentering. Sinds 2017 hebben veel scholen data en cijfers opgenomen in het curriculum. Je ziet nu ook steeds meer HR-managers die een achtergrond hebben als bedrijfseconoom of bestuurskundige. Zolang zij aan het roer staan, is er een grotere aandacht voor metrics en analytics – maar zodra zij vertrekken zakt dat weer in. Je hebt echt een paar jaar nodig om dit in je organisatie te verankeren.”

Cijferangst

Wie is Irma Doze?

Turning data into profit’, is zowel de persoonlijk passie van Irma Doze, als de missie van het bedrijf AnalitiQs. Irma helpt bedrijven die meer willen halen uit de ‘people’ data. Daarnaast deelt Irma haar kennis en ervaring al jarenlang met veel plezier met klanten, collega’s, cursisten en leerlingen in de vorm van trainingen, workshops en coaching. Irma is coauteur van het boek ‘HR-analytics, waarde creëren met datagedreven HR-beleid’.

Jammer, zegt Doze, want die cijferangst is vaak gebaseerd op verkeerde aannames. “Nee, met HR-data verander je mensen niet in nummers. Als een individuele medewerker een probleem heeft, moet dat individueel worden opgelost. Daar komt geen statistiek aan te pas. Maar die statistiek gebruik je wél voor problemen waar meerdere mensen mee kampen, zelfs zonder dat ze daarover klagen. Als iemand bij zijn manager meldt dat zijn stoel kapot is, zorgt die manager voor een andere stoel. Probleem opgelost. Maar wat nu als veel mensen op die afdeling klagen over rugpijn? Dan is het belangrijk om eens een onderzoekje te doen: is er met die stoelen misschien iets structureel mis? Daarmee geef je medewerkers geen nummer, maar misschien wel een betere werkplek.”

Lees ook: HR-strategie in crisistijd: hoe ben je optimaal toegerust?

Corona

Cijfers. Ze zijn juist belangrijk in tijden van corona. “Tijdens het begin van de lockdown zag je HR hard rennen om allemaal praktische dingen te regelen”, zegt Doze. “Niet langer waren ze daar geïnteresseerd in de verzuimcijfers van de laatste drie maanden: ze wilden weten hoeveel mensen ze beschikbaar hadden om volgende week te werken. En toen bleek dat niet zozeer het aantal verzuimgevallen omhoog ging, maar wel de duur ervan. Ook twee weken na de verzuimmelding zaten veel mensen nog steeds ziek thuis. Dat zijn cijfers die HR hard nodig heeft om het werk te kunnen organiseren.”

Langetermijneffecten van thuiswerken

Maar cijfers zijn volgens haar ook belangrijk voor de lange termijn. “We zitten met heel veel vragen. Wat is bijvoorbeeld het effect van langdurig thuiswerken op de werknemerstevredenheid? Op onze site hebben wij dit soort vragen voorgelegd aan een panel met een paar duizend medewerkers. De verhalen zijn soms treurig: een chauffeur die vertelt dat hij zelfs niet meer bij bedrijven naar binnen mag om naar de wc te gaan. Maar nogmaals, om echt een beeld te krijgen van de langetermijneffecten van bijvoorbeeld thuiswerken, zijn veel meer data nodig. Er moet nog veel meer onderzoek worden verricht.”

Wil jij weten hoe jij data kunt inzetten in jouw HR-praktijk? Schrijf je dan in voor de masterclass ‘Datagedreven HR met People Analytics’ op 2 november 2020.

Peter Passenier

Peter Passenier

Journalist en schrijftrainer

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid

Digitale dilemma's van HR: een balans tussen technologische...

In de afgelopen jaren heeft binnen HR een verschuiving plaatsgevonden naar digitale dienstverlening en datagestuurd werken. Maar staan we wel genoeg stil bij de aanzienlijke milieu-impact van deze ontwikkelingen, vraagt Anne Doeser zich af.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

5 subsidies voor opleiden en ontwikkelen

Toekomstbestendige organisaties zien wat erop hen afkomt en anticiperen daarop. Aan HR om te investeren in opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Met deze subsidies kun je je voordeel doen.

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Subsidies en kredieten voor AI-ontwikkeling

Om nieuwe toepassen van AI te onderzoeken of te demonstreren, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor verschillende subsidies en kredieten. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

De 8 momenten waarop jouw medewerkers een mening over je vormen

Als je de reis- en contactmomenten van je medewerkers in kaart brengt, kun je sturen op ervaringen die bijdragen aan werkgeluk. Bovendien kun je laten zien waar jouw organisatie voor staat, schrijft werkgeluk-expert Gea Peper.

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid boven snelheid'

Tamara Kucharek (Goudwisselkantoor): 'In dit vak gaat zorgvuldigheid...

In de Spotlight-rubriek stellen we 9 vragen aan collega's in het HR-vak. Dit keer: Tamara Kucharek, HR Directeur Europa bij het Goudwisselkantoor en eigenaar BISC HR Advies & Begeleiding.

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

'Van deze HRtop100 award 2024 winnaars kan HR veel leren'

5 eindverantwoordelijke HR-professionals zijn 28 maart in de prijzen gevallen tijdens de HRtop100 award 2024. Volgens de vakjury kan HR veel leren van de strategieën van deze winnaars.

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Optimaliseer hybride werken: van strakke afspraken tot de juiste tools

Hybride werken is het nieuwe normaal sinds het uitbreken van de coronapandemie. Maar waar staan we 4 jaar later? Tips van en voor HR.