Gaat het om de mensen - of toch om cijfers?

Datagedreven werken. Voor veel bedrijven is dit het ideaal - maar HR-afdelingen lopen er niet altijd warm voor. Sterker nog, veel HR-functionarissen lijden aan regelrechte cijferangst. Heel belangrijk om die te overwinnen - juist in tijden van corona.

Gaat het om de mensen - of toch om cijfers?

Laatst raakte Irma Doze in gesprek met een bevriende directeur, en dat was leerzaam. “Zij gaf het direct toe: cijfers… daar had zij niets mee. Haar argument had ik vaker gehoord: in haar vak ging het om mensen, en die zijn niet in kille cijfers vast te leggen. Maar toen ik doorvroeg, stuitte ik op iets anders: angst. Want cijfers leggen zaken bloot. Bijvoorbeeld dat het verloop veel hoger is dan bij soortgelijke bedrijven. Of dat de werknemerstevredenheid juist in een diep dal zit. Of dat de verhouding tussen HR-personeel en het totale aantal medewerkers de laatste jaren is scheefgegroeid. Dat alles wil je als HR misschien liever niet ‘keihard’ en ‘open en bloot’ op tafel leggen bij de directie.”

Moeizame relatie

HR en cijfers. Als consultant Data-Driven HR heeft Doze er veel mee te maken, en zij vertelt erover tijdens de masterclass Datagedreven HR met People Analytics. Spoiler alert: het is vaak een moeizame relatie. “Natuurlijk, de laatste jaren zie je een lichte kentering. Sinds 2017 hebben veel scholen data en cijfers opgenomen in het curriculum. Je ziet nu ook steeds meer HR-managers die een achtergrond hebben als bedrijfseconoom of bestuurskundige. Zolang zij aan het roer staan, is er een grotere aandacht voor metrics en analytics – maar zodra zij vertrekken zakt dat weer in. Je hebt echt een paar jaar nodig om dit in je organisatie te verankeren.”

Cijferangst

Wie is Irma Doze?

Turning data into profit’, is zowel de persoonlijk passie van Irma Doze, als de missie van het bedrijf AnalitiQs. Irma helpt bedrijven die meer willen halen uit de ‘people’ data. Daarnaast deelt Irma haar kennis en ervaring al jarenlang met veel plezier met klanten, collega’s, cursisten en leerlingen in de vorm van trainingen, workshops en coaching. Irma is coauteur van het boek ‘HR-analytics, waarde creëren met datagedreven HR-beleid’.

Jammer, zegt Doze, want die cijferangst is vaak gebaseerd op verkeerde aannames. “Nee, met HR-data verander je mensen niet in nummers. Als een individuele medewerker een probleem heeft, moet dat individueel worden opgelost. Daar komt geen statistiek aan te pas. Maar die statistiek gebruik je wél voor problemen waar meerdere mensen mee kampen, zelfs zonder dat ze daarover klagen. Als iemand bij zijn manager meldt dat zijn stoel kapot is, zorgt die manager voor een andere stoel. Probleem opgelost. Maar wat nu als veel mensen op die afdeling klagen over rugpijn? Dan is het belangrijk om eens een onderzoekje te doen: is er met die stoelen misschien iets structureel mis? Daarmee geef je medewerkers geen nummer, maar misschien wel een betere werkplek.”

Lees ook: HR-strategie in crisistijd: hoe ben je optimaal toegerust?

Corona

Cijfers. Ze zijn juist belangrijk in tijden van corona. “Tijdens het begin van de lockdown zag je HR hard rennen om allemaal praktische dingen te regelen”, zegt Doze. “Niet langer waren ze daar geïnteresseerd in de verzuimcijfers van de laatste drie maanden: ze wilden weten hoeveel mensen ze beschikbaar hadden om volgende week te werken. En toen bleek dat niet zozeer het aantal verzuimgevallen omhoog ging, maar wel de duur ervan. Ook twee weken na de verzuimmelding zaten veel mensen nog steeds ziek thuis. Dat zijn cijfers die HR hard nodig heeft om het werk te kunnen organiseren.”

Langetermijneffecten van thuiswerken

Maar cijfers zijn volgens haar ook belangrijk voor de lange termijn. “We zitten met heel veel vragen. Wat is bijvoorbeeld het effect van langdurig thuiswerken op de werknemerstevredenheid? Op onze site hebben wij dit soort vragen voorgelegd aan een panel met een paar duizend medewerkers. De verhalen zijn soms treurig: een chauffeur die vertelt dat hij zelfs niet meer bij bedrijven naar binnen mag om naar de wc te gaan. Maar nogmaals, om echt een beeld te krijgen van de langetermijneffecten van bijvoorbeeld thuiswerken, zijn veel meer data nodig. Er moet nog veel meer onderzoek worden verricht.”

Wil jij weten hoe jij data kunt inzetten in jouw HR-praktijk? Schrijf je dan in voor de masterclass ‘Datagedreven HR met People Analytics’ op 2 november 2020.

Peter Passenier

Peter Passenier

Journalist en schrijftrainer

15-01-2024 Eindhoven
Sandrien Boogaard van Goodhabitz
Foto: Guido Benschop

HR-directeur GoodHabitz: 'De kracht van leiderschap is kwetsbaarheid'

Bij het internationale leerplatform GoodHabitz kunnen medewerkers ongelimiteerd in gesprek met een psycholoog in hun eigen taal. Mentale ondersteuning is een speerpunt voor HR-directeur Sandrien Boogaard.

Met deze tips kies jij de juiste HR-software

Met deze tips kies jij de juiste HR-software

De slimste weg naar de beste software begint met de vraag: wat heb ik nodig? Een handleiding voor de HR-professional.

Over de krapte op de arbeidsmarkt en het belang van goede cao-afspraken 

Over de krapte op de arbeidsmarkt en het belang van goede...

Het cao-seizoen is weer geopend. In allerlei sectoren, branches, bedrijven en instellingen worden weer nieuwe afspraken gemaakt. Over de loon- en salarisontwikkeling, de overige arbeidsvoorwaarden en andere aanverwante zaken, zoals bijvoorbeeld...

Sociale en technologische innovaties en de rol van de HR-manager 

Sociale en technologische innovaties en de rol van de HR-manager

Organisaties zullen steeds vaker in meer of mindere mate moeten herstructureren om hun concurrentievermogen te kunnen behouden en wendbaar te blijven. Welke impact heeft dit op de rol van de HR-manager?

Urenregistratie: een succesvolle basis

Urenregistratie: een succesvolle basis

Ontdek hoe je urenregistratie als succesvolle basis van jouw (groeiende) organisatie gebruikt.

Duurzaam ondernemen neemt toe door vrouwenquotum

Duurzaam ondernemen neemt toe door vrouwenquotum

Duurzaam ondernemen is nog lang geen gemeengoed in Nederland. Slechts 15,4 procent van het Nederlands bedrijfsleven is nu duurzaam. Toch is dat een stijging ten opzichte van een jaar geleden. De grootste winst wordt geboekt dankzij het vrouwenquotum.

Kleine stappen in de praktijk

Kleine stappen in de praktijk

PW. heeft een nieuwe hoofdredacteur. Sander van der Meijs kijkt om zich heen op het vakgebied en schrijft daarover.

Gewoon doen

Gewoon doen

Van bovenaf worden vaak ingewikkelde plannen bedacht die in de praktijk slecht of níet werken. Laat teams liever autonoom processen testen en verbeteren, bepleit Marc-Peter Pijper, dan volgen de oplossingen vanzelf.