Veranderen in de praktijk: wennen aan wenden

Veranderen in de praktijk: wennen aan wenden

Bij iedere grote wetenschappelijke doorbraak of maatschappelijke omwenteling is de mens in staat geweest om zich aan te passen. Het is ons bestaansrecht.

Veranderen in de praktijk: wennen aan wenden

Wennen aan wenden is een gek boek, vindt auteur Marilijn Boumeester zelf. Het past overal en nergens bij. Dat kan ook niet anders, want wendbaarheid kun je niet voor één gat vangen en heeft een brede contextuele uitleg nodig. De drie industriële revoluties die aan de huidige vierde vooraf gingen, brachten grote veranderingen met zich mee. Sommige bewegingen zien we nu weer terug in een andere gedaante en bepaalde dingen zijn voorgoed van de radar verdwenen.

Kunstmatige intelligentie

De vierde industriële revolutie zal met zijn enorme door robotica en kunstmatige intelligentie (KI) gedreven technologische veranderingen vooral fabriekswerkers het hardst treffen, zo is over het algemeen de gedachte. Onderzoekers van The Brookings Institution, een Amerikaans non-profit onderzoeksbureau in Washington DC, veronderstellen echter dat juist de beter opgeleide, beter betaalde werknemers het meest zullen worden getroffen door de nieuwe technologieën, enkele uitzonderingen daargelaten.

Belangrijk om te weten is, zo zeggen de onderzoekers, dat dit niet betekent dat taken grotendeels worden vervangen en het dus leidt tot verlies van banen, nee, het onderzoek onderstreept juist de breed toepasbare relevantie van robotica en KI. En voor die verbreding van je takenpakket moet je wendbaar zijn.

Analyse van de werkomgeving

Om enigszins in te schatten welke gevolgen grote bewegingen kunnen hebben, kan een analyse van de werkomgeving en de sector inzicht geven. Dat begint met bewuste observatie door jezelf af te vragen wat er gebeurt binnen het landschap waar je werkt. Dat wordt gevormd door de werkvloer en collega’s, maar ook klanten, relaties en concurrenten die samen de sector vormen. Er ontstaan nieuwe marktimpulsen, ander klantgedrag, andere werkculturen. Wat zie je precies veranderen?

Bestel het boek Wennen aan wenden van Marilijn Boumeester

Recente artikelen

Wat houdt de SLIM-subsidie in?

Als het aan de overheid ligt, blijft iedereen zich zijn leven lang ontwikkelen. Binnen het midden- en kleinbedrijf is dat echter nog niet zo vanzelfsprekend. Daarom is de SLIM-subsidie in het leven geroepen.