Veranderen in de praktijk: wennen aan wenden

Bij iedere grote wetenschappelijke doorbraak of maatschappelijke omwenteling is de mens in staat geweest om zich aan te passen. Het is ons bestaansrecht.

Veranderen in de praktijk: wennen aan wenden

Wennen aan wenden is een gek boek, vindt auteur Marilijn Boumeester zelf. Het past overal en nergens bij. Dat kan ook niet anders, want wendbaarheid kun je niet voor één gat vangen en heeft een brede contextuele uitleg nodig. De drie industriële revoluties die aan de huidige vierde vooraf gingen, brachten grote veranderingen met zich mee. Sommige bewegingen zien we nu weer terug in een andere gedaante en bepaalde dingen zijn voorgoed van de radar verdwenen.

Kunstmatige intelligentie

De vierde industriële revolutie zal met zijn enorme door robotica en kunstmatige intelligentie (KI) gedreven technologische veranderingen vooral fabriekswerkers het hardst treffen, zo is over het algemeen de gedachte. Onderzoekers van The Brookings Institution, een Amerikaans non-profit onderzoeksbureau in Washington DC, veronderstellen echter dat juist de beter opgeleide, beter betaalde werknemers het meest zullen worden getroffen door de nieuwe technologieën, enkele uitzonderingen daargelaten.

Belangrijk om te weten is, zo zeggen de onderzoekers, dat dit niet betekent dat taken grotendeels worden vervangen en het dus leidt tot verlies van banen, nee, het onderzoek onderstreept juist de breed  toepasbare relevantie van robotica en KI. En voor die verbreding van je takenpakket moet je wendbaar zijn.

Analyse van de werkomgeving

Om enigszins in te schatten welke gevolgen grote bewegingen kunnen hebben, kan een analyse van de werkomgeving en de sector inzicht geven. Dat begint met bewuste observatie door jezelf af te vragen wat er gebeurt binnen het landschap waar je werkt. Dat wordt gevormd door de werkvloer en collega’s, maar ook klanten, relaties en concurrenten die samen de sector vormen. Er ontstaan nieuwe marktimpulsen, ander klantgedrag, andere werkculturen. Wat zie je precies veranderen?

Bestel het boek Wennen aan wenden van Marilijn Boumeester

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Groeien zonder grenzen: de innovatieve kant van leren

Ontwikkeling kan nooit genoeg worden gestimuleerd, vindt Archipel Academy.

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Hoe zorg je dat onderwijs hoog op de agenda komt in je organisatie? Vier handige tips om medewerkers te laten groeien (en de organisatie ook).

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de...

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

Zo los je het tekort aan skills op

Zo los je het tekort aan skills op

Maar liefst zeven op de tien bedrijven beschikken niet over medewerkers met de juiste vaardigheden, blijkt uit onderzoek. Hoe lossen we het tekort aan nieuwe skills op? De oplossing: focus op ervaring en AI.

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Bij talentontwikkeling in je organisatie zijn twee zaken van levensbelang: zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen en dat de ontwikkeldoelen aansluiten op waar de organisatie heen wil. "Talentontwikkeling is niet alleen maar voor high potentials."

Leren doe je het best in een veilige omgeving 

Leren doe je het best in een veilige omgeving

Hybride werken heeft learning de 21e eeuw ingeslingerd, vindt Petra Tito, CHRO van Deloitte Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers ich ook echt ontwikkelen? Dan blijkt dat er nog stappen te zetten zijn.