HR-administratie outsourcen: een goed idee?

Een veranderende arbeidsmarkt vraagt om aanpassingen in je bedrijfsstrategie. Processen outsourcen kan dan een oplossing zijn. Deze 5 tekenen wijzen erop dat dit voor jouw bedrijf een goed idee kan zijn.

HR-administratie outsourcen: een goed idee?

Veel HR-afdelingen besteden hun salaris- en HR-administratie uit. Vijf signalen dat dit voor jouw bedrijf een goed idee kan zijn.

1 Je hebt te weinig tijd voor strategische HR-activiteiten

Hoeveel ben jij met het menselijke gedeelte van je HR-werk bezig? Er staan genoeg strategische HR-vraagstukken op de agenda. Zo zijn we veel meer hybride gaan werken, is het lastiger dan ooit om personeel te vinden en zitten je HR-processen midden in een digitale transformatie. Als je vooral bezig bent met de administratieve kant van je werk, blijft daar weinig tijd meer voor over. Met outsourcing creëer je die tijd. Je legt je operationele en administratieve taken bij iemand anders neer, zodat je andere HR-activiteiten niet achterblijven.

2 Je vindt door de huidige arbeidsmarkt niet genoeg HR-collega’s

Het vacatureniveau binnen human resources ligt op dit moment wel 64% hoger dan voor de coronacrisis. Er is veel personeel nodig om meer personeel te vinden. Je HR-team ervaart misschien onderbezetting of werkt onder een hoge werkdruk. In dit geval vind je via outsourcing een team aan extra collega’s dat zich volledig stort op je salaris- en HR-administratie. Een handige oplossing die je HR-team meer ademruimte geeft.

3 Je hebt geen grip op de HR-kosten

Werknemers komen en gaan. Daarom is het ontzettend lastig om het juiste aantal HR-professionals voor jouw totaal aantal medewerkers in dienst te hebben. Je HR-kosten schieten al snel alle kanten op. Met outsourcing zijn je kosten schaalbaar en bewegen ze mee met je organisatie. Je betaalt namelijk een vast bedrag per medewerker per maand. Krimpt of groeit je organisatie? Dan veranderen je kosten maandelijks mee. Zo heb je extra capaciteit als dat nodig is, of neem je in rustige tijden juist minder HR-ondersteuning af.

4 Je hebt te weinig specialistische kennis in huis

De payroll-administratie en HR-administratie vragen om veel specialistische kennis. Je moet altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cao’s, wet- en regelgeving. Kennis bijspijkeren kost tijd, die er niet altijd is. Met outsourcing kies je voor een vaste externe expert die met niets anders bezig is dan payroll-administratie en HR-administratie. Hij of zij neemt het vaste team HR-medewerkers werk uit handen en laat ze profiteren van nieuwe kennis.

5 Je hebt maar één salarisadministrateur in dienst

Je werknemers zijn de motor van je bedrijf. Het is op dit moment belangrijker dan ooit om je personeel tevreden en gemotiveerd te houden. Hun salaris te laat, verkeerd of helemaal niet betalen is geen optie. Maar wat als je salarisadministrateur ziek wordt, voor langere tijd op vakantie wil of zelfs uit dienst gaat? Dan heb je een gigantisch probleem. Met het outsourcen van je payroll-administratie kies je voor continue kwaliteit, wat er ook gebeurt.

Dit artikel is gesponsord door Visma Youserve.

Op deze manieren kun je personeelstekorten opvangen

Op deze manieren kun je personeelstekorten opvangen

Organisaties hebben al jaren moeite om aan voldoende personeel te komen. Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo...

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Bind talent met catering van de toekomst

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program...

Is jouw arbodienst je ideale businesspartner? 

Is jouw arbodienst je ideale businesspartner?

De arbodienst is niet slechts een verplichte schakel in het verzuimproces; het is een van je belangrijkste businesspartners binnen het strategisch verzuimmanagement. Goede aansturing en ondersteuning kunnen het verschil maken. Waar moet je op...

Dit zijn kansen en risico's van AI volgens HR-wetenschappers

Dit zijn kansen en risico's van AI volgens HR-wetenschappers

Artificiële intelligentie ontwikkelt zich razendsnel en ook HR ontkomt er niet aan. Wat betekent dit voor jouw dagelijkse werk? De kansen en risico's op een rij.

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies...

Nog een wereld te winnen met gendergelijkheid

Nog een wereld te winnen met gendergelijkheid

Met het Diversiteitsportaal wil de Sociaal-Economische Raad (SER) een bijdrage leveren aan gendergelijkheid in het bedrijfsleven. Rapportage over actuele cijfers en toekomstig beleid is er onderdeel van. Bedrijven hebben daar tot eind oktober de...

Hoog tijd voor een workationbeleid

Hoog tijd voor een workationbeleid

Zowel jongere als oudere medewerkers staan open voor een workation. Als werkgever doe je er goed aan om daarover na te denken en beleid te maken. Zo weten je medewerkers waar ze aan toe zijn en doe je geen toezeggingen waar je achteraf spijt van...

Er komt een wettelijke beoordeling voor het inschalen van opleidingen

Er komt een wettelijke beoordeling voor het inschalen van opleidingen

De inschaling van opleidingen wordt per 1 januari 2025 een wettelijke taak. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel daartoe aangenomen. Hierdoor krijgen werknemers en werkgevers beter inzicht in het niveau van opleidingen.