HR-administratie outsourcen: een goed idee?

Een veranderende arbeidsmarkt vraagt om aanpassingen in je bedrijfsstrategie. Processen outsourcen kan dan een oplossing zijn. Deze 5 tekenen wijzen erop dat dit voor jouw bedrijf een goed idee kan zijn.

HR-administratie outsourcen: een goed idee?

Veel HR-afdelingen besteden hun salaris- en HR-administratie uit. Vijf signalen dat dit voor jouw bedrijf een goed idee kan zijn.

1 Je hebt te weinig tijd voor strategische HR-activiteiten

Hoeveel ben jij met het menselijke gedeelte van je HR-werk bezig? Er staan genoeg strategische HR-vraagstukken op de agenda. Zo zijn we veel meer hybride gaan werken, is het lastiger dan ooit om personeel te vinden en zitten je HR-processen midden in een digitale transformatie. Als je vooral bezig bent met de administratieve kant van je werk, blijft daar weinig tijd meer voor over. Met outsourcing creëer je die tijd. Je legt je operationele en administratieve taken bij iemand anders neer, zodat je andere HR-activiteiten niet achterblijven.

2 Je vindt door de huidige arbeidsmarkt niet genoeg HR-collega’s

Het vacatureniveau binnen human resources ligt op dit moment wel 64% hoger dan voor de coronacrisis. Er is veel personeel nodig om meer personeel te vinden. Je HR-team ervaart misschien onderbezetting of werkt onder een hoge werkdruk. In dit geval vind je via outsourcing een team aan extra collega’s dat zich volledig stort op je salaris- en HR-administratie. Een handige oplossing die je HR-team meer ademruimte geeft.

3 Je hebt geen grip op de HR-kosten

Werknemers komen en gaan. Daarom is het ontzettend lastig om het juiste aantal HR-professionals voor jouw totaal aantal medewerkers in dienst te hebben. Je HR-kosten schieten al snel alle kanten op. Met outsourcing zijn je kosten schaalbaar en bewegen ze mee met je organisatie. Je betaalt namelijk een vast bedrag per medewerker per maand. Krimpt of groeit je organisatie? Dan veranderen je kosten maandelijks mee. Zo heb je extra capaciteit als dat nodig is, of neem je in rustige tijden juist minder HR-ondersteuning af.

4 Je hebt te weinig specialistische kennis in huis

De payroll-administratie en HR-administratie vragen om veel specialistische kennis. Je moet altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cao’s, wet- en regelgeving. Kennis bijspijkeren kost tijd, die er niet altijd is. Met outsourcing kies je voor een vaste externe expert die met niets anders bezig is dan payroll-administratie en HR-administratie. Hij of zij neemt het vaste team HR-medewerkers werk uit handen en laat ze profiteren van nieuwe kennis.

5 Je hebt maar één salarisadministrateur in dienst

Je werknemers zijn de motor van je bedrijf. Het is op dit moment belangrijker dan ooit om je personeel tevreden en gemotiveerd te houden. Hun salaris te laat, verkeerd of helemaal niet betalen is geen optie. Maar wat als je salarisadministrateur ziek wordt, voor langere tijd op vakantie wil of zelfs uit dienst gaat? Dan heb je een gigantisch probleem. Met het outsourcen van je payroll-administratie kies je voor continue kwaliteit, wat er ook gebeurt.

Dit artikel is gesponsord door Visma Youserve.

Zo voer je een verzuimgesprek

Zo voer je een verzuimgesprek

Verzuim is duur. Wanneer een werknemer dus een onverwachts hoog ziekteverzuim heeft, of zich opvallend vaak op bepaalde dagen in de week ziek meldt, is het tijd voor een goed gesprek.

Zo geef je hybride werken vorm

Zo geef je hybride werken vorm

Welke effecten heeft het gedwongen thuiswerken gehad op onze manier werken? Wat zijn onze voorkeuren? Is hybride werken het nieuwe normaal? En hoe geven we dat vorm?

Zo focus je echt op de werknemer

Zo focus je echt op de werknemer

In het komende jaar zal in veel sectoren de personeelskrapte en het verloop van personeel toenemen. Het wordt steeds moeilijker om te voorzien in de capaciteitsbehoefte. Tijd dus om verloop te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan?

Alcoholverslaving op de werkvloer

Alcoholverslaving op de werkvloer

Verslaving op de werkvloer komt veel vaker voor dan je denkt, weet jarenlang bedrijfsarts Gertjan Beens. Hoe moet HR omgaan met een alcoholverslaafde medewerker?

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

5 manieren om medewerkers met financiële stress te helpen

Hoge energieprijzen en inflatie leiden tot meer geldzorgen onder medewerkers, en veel werkgevers willen iets doen om te helpen. Werkgeversvereniging AWVN onderzocht welke praktische maatregelen populair zijn.

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot woonruimte?'

Japke-d. Bouma: 'Moeten we al die kantoren niet gewoon ombouwen tot...

Mijmeren over het kantoorleven - dat is iets dat je aan NRC-columnist Japke-d. kunt overlaten. Ze sprak onlangs op het Jaarcongres SalarisNet, over het nut van kantoren in het post-coronatijdperk.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Foto: Shutterstock

Hoeveel mantelzorgers werken er in jouw organisatie?

Maar liefst 18 procent van het verzuim wordt erdoor veroorzaakt: mantelzorgers die in de knel komen tussen werk en privé. Geen wonder, want het aantal mantelzorgers is opgelopen tot 5 miljoen. Hoe kan HR ze zo goed mogelijk begeleiden?