1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de ontwikkeling van medewerkers.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Peter Santegoeds van Bodel Campus vertelt in de podcast hoe het bedrijf e-trainingen verzorgt voor diverse klanten zoals de Regiobank, Dutch Bakery en Mora. Hij onderscheidt een paar soorten soorten e-trainingen.

Allereerst onboarding-trainingen. “Via een e-training kun je de onboarding van nieuwe medewerkers goed begeleiden. Zo leer je het bedrijf snel kennen.” Ook zijn e-trainingen geschikt voor meer taakgerichte instructies. “Dan weet je al voor 80% wat je moet doen als je op de werkplek komt.” Verder onderscheidt hij nog zogeheten verdiepingstrainingen.

Podcast e-learning

00:00
00:00/00:00

Cornerstone levert het learningmanagementsysteem voor Bodel. De content van Bodel wordt dus in het systeem gezet: “Zo kan de klant zien, welke content wordt afgenomen, hoeveel trainingen er gevolgd zijn et cetera."

E-training onboarding

Peter legt in de podcast uit hoe hij voor klanten een onboardingtraining ontwikkelt. Dat gebeurt aan de hand van templates waar alle info van de klant wordt ingezet, denk aan werkinstructies, huisstijl en regelgeving. De software van Cornerstone heeft de mogelijkheid om een leerpad aan te geven. “Dat betekent dat de medewerker die begint alleen de trainingen krijgt te zien die voor hem van toepassing zijn. Die e-training wordt dan afgesloten met een aantal vragen om te kijken of de inhoud goed geland is. Je kunt het zelfs afsluiten met een certificaat.”

Hij legt uit dat bijvoorbeeld een medewerker van een uitzendbureau die in de nachtdienst in een fabriek begint, dan meteen al kan laten zien dat hij de machine kan bedienen. De toets is belangrijk, legt hij uit. “Sommige bedrijven, bijvoorbeeld in de voedselindustrie, hebben als eis dat men maar twee of drie keer de afsluitende toets niet mag halen. Haal je hem niet, dan is dat een signaal voor  de leidinggevende, want dan kan de voedselveiligheid dus in gevaar komen.”

Goed werkgeverschap

Michel Geurts legt uit dat de e-trainingen ook belangrijk zijn om goed werkgeverschap te tonen. “Je wil je mensen toch binden en boeien. Dus moet je investeren in hun ontwikkeling. Laten zien dat je in ze investeert.”

Hoe begin je als organisatie met e-learning? Volgens Michel draait het vooral om een goede voorbereiding. Je moet goed begrijpen wat de vraag is, wat men wil leren, legt hij uit. Anders wordt het een universele training en de kracht van e-learning zit ‘m juist in een training op maat.”

De kracht van een e-learningtraject op maat zit ook in de rapportages, legt Geurts uit. “Wat was bijvoorbeeld de productiviteit voor de training en na de training? Hoe lang duurt het voordat mensen productief zijn etc. Hoe lang houd je mensen binnen? Het levert een schat aan data op. “

Dit artikel is gesponsord door Cornerstone.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.