Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Hoe kun je via e-learning de onboarding begeleiden? En hoe kan een e-training de faalkosten van bedrijven verlagen? Peter Santegoeds van Bodel Campus en Michel Geurts van Cornerstone vertellen waarom het zo belangrijk is om te investeren in de ontwikkeling van medewerkers.

Podcast: Zo zet je e-learning succesvol in

Peter Santegoeds van Bodel Campus vertelt in de podcast hoe het bedrijf e-trainingen verzorgt voor diverse klanten zoals de Regiobank, Dutch Bakery en Mora. Hij onderscheidt een paar soorten soorten e-trainingen.

Allereerst onboarding-trainingen. “Via een e-training kun je de onboarding van nieuwe medewerkers goed begeleiden. Zo leer je het bedrijf snel kennen.” Ook zijn e-trainingen geschikt voor meer taakgerichte instructies. “Dan weet je al voor 80% wat je moet doen als je op de werkplek komt.” Verder onderscheidt hij nog zogeheten verdiepingstrainingen.

Podcast e-learning

00:00
00:00/00:00

Cornerstone levert het learningmanagementsysteem voor Bodel. De content van Bodel wordt dus in het systeem gezet: “Zo kan de klant zien, welke content wordt afgenomen, hoeveel trainingen er gevolgd zijn et cetera."

E-training onboarding

Peter legt in de podcast uit hoe hij voor klanten een onboardingtraining ontwikkelt. Dat gebeurt aan de hand van templates waar alle info van de klant wordt ingezet, denk aan werkinstructies, huisstijl en regelgeving. De software van Cornerstone heeft de mogelijkheid om een leerpad aan te geven. “Dat betekent dat de medewerker die begint alleen de trainingen krijgt te zien die voor hem van toepassing zijn. Die e-training wordt dan afgesloten met een aantal vragen om te kijken of de inhoud goed geland is. Je kunt het zelfs afsluiten met een certificaat.”

Hij legt uit dat bijvoorbeeld een medewerker van een uitzendbureau die in de nachtdienst in een fabriek begint, dan meteen al kan laten zien dat hij de machine kan bedienen. De toets is belangrijk, legt hij uit. “Sommige bedrijven, bijvoorbeeld in de voedselindustrie, hebben als eis dat men maar twee of drie keer de afsluitende toets niet mag halen. Haal je hem niet, dan is dat een signaal voor  de leidinggevende, want dan kan de voedselveiligheid dus in gevaar komen.”

Goed werkgeverschap

Michel Geurts legt uit dat de e-trainingen ook belangrijk zijn om goed werkgeverschap te tonen. “Je wil je mensen toch binden en boeien. Dus moet je investeren in hun ontwikkeling. Laten zien dat je in ze investeert.”

Hoe begin je als organisatie met e-learning? Volgens Michel draait het vooral om een goede voorbereiding. Je moet goed begrijpen wat de vraag is, wat men wil leren, legt hij uit. Anders wordt het een universele training en de kracht van e-learning zit ‘m juist in een training op maat.”

De kracht van een e-learningtraject op maat zit ook in de rapportages, legt Geurts uit. “Wat was bijvoorbeeld de productiviteit voor de training en na de training? Hoe lang duurt het voordat mensen productief zijn etc. Hoe lang houd je mensen binnen? Het levert een schat aan data op. “

Dit artikel is gesponsord door Cornerstone.

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

STAP-regeling aangepast - aanvragen kan vanaf 28 februari 2023

Later dan gepland - vanaf 28 februari - is het weer mogelijk om voor een opleiding STAP-subsidie aan te vragen. Ook zal de regeling een beetje anders worden, schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een Kamerbrief.

'Niet continueren, maar continuleren'

'Niet continueren, maar continuleren'

Natuurlijk werk jij als HR hard aan een gedegen opleidingsbeleid. Maar, betogen Kirstin Stokla en Jeroen Leonard van LOI Zakelijk, minstens net zo belangrijk is dat die medewerkers op dit gebied zelf het initiatief nemen.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

STAP-budget weer beschikbaar op 1 november 2022

Vanaf dinsdag 1 november om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al na twee uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.

Zo los je het tekort aan skills op

Zo los je het tekort aan skills op

Maar liefst zeven op de tien bedrijven beschikken niet over medewerkers met de juiste vaardigheden, blijkt uit onderzoek. Hoe lossen we het tekort aan nieuwe skills op? De oplossing: focus op ervaring en AI.

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Talentontwikkeling: niet alleen voor een select clubje

Bij talentontwikkeling in je organisatie zijn twee zaken van levensbelang: zorgen dat iedereen zich kan ontwikkelen en dat de ontwikkeldoelen aansluiten op waar de organisatie heen wil. "Talentontwikkeling is niet alleen maar voor high potentials."

Leren doe je het best in een veilige omgeving 

Leren doe je het best in een veilige omgeving

Hybride werken heeft learning de 21e eeuw ingeslingerd, vindt Petra Tito, CHRO van Deloitte Nederland. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers ich ook echt ontwikkelen? Dan blijkt dat er nog stappen te zetten zijn.

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

STAP-budget weer beschikbaar op 1 september

Vanaf donderdag 1 september om 10 uur is het weer mogelijk om STAP-subsidie voor scholing aan te vragen. Vorige aanvraagperiodes was de geldpot al binnen drie uur leeg, dus wees er snel bij als je er gebruik van wilt maken.

"Maak skillspaspoort onderdeel van HR-beleid, anders werkt het niet"

"Maak skillspaspoort onderdeel van HR-beleid, anders werkt het niet"

Bij Schiphol hebben verschillende medewerkers een skillspaspoort gekregen. Het hielp de werkgevers om skills-georiënteerd te gaan nadenken, maar het toonde ook aan dat het zonder HR-beleid doodbloedt. Hoe heeft Schiphol de skillspaspoorten-pilot...