1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

De dubbele winst van AI: betere opleidingen en tijdwinst

HR en learning & development staan aan de vooravond van een ingrijpende transformatie, aangedreven door geavanceerde AI-technologieën, is de overtuiging van Homam Karimi, CEO van leerplatform Studytube.

De dubbele winst van AI: betere opleidingen en tijdwinst

Het leerplatform Studytube heeft een AI-copiloot ontwikkeld die niet alleen helpt om sneller betere en meer gepersonaliseerde leerprogramma’s te ontwikkelen, maar HR en L&D ook in staat stelt om hun rol als strategisch adviseur in te vullen.

Zo’n tool biedt ongekende mogelijkheden, maar hoe maak je er nu eigenlijk gebruik van als je als HR- of L&D-professional een training moet opzetten, maar geen tijd of diepgaande prompt- en didactische ervaring hebt? Homam: “De Studytube Auteurstool is niet alleen waardevol voor het creëren van geheel nieuwe cursussen. Het speelt ook een cruciale rol in het omzetten naar trainingen op basis van bestaande beleidsdocumenten, handleidingen en cursussen. Dit maakt trainingen zoals onboardingprogramma’s, veiligheidstrainingen en persoonlijke ontwikkeltrajecten veel relevanter en effectiever. Het is cruciaal deze altijd aan te passen aan de eigen 'tone of voice', specifieke uitdagingen en organisatiecultuur.”

Voorstel voor opzet

De Studytube Auteurstool is als een slimme assistent die je helpt met bestaande content. Maar kan ook van alleen een simpel idee een volwaardige training maken. Homam:  “Je begint met het ingeven van een titel voor je training. Dat is als het starten van een gesprek met de AI. Op basis van alleen deze titel komt de tool al met een eerste voorstel voor de opzet en leerdoelen van je training. Het is een beetje zoals het schetsen van een ruwe blauwdruk, gebaseerd op jouw initiële idee.”

Een digitale toverstaf

En dan kun je zelf het stuur overnemen door de eerste opzet aan te passen en te verfijnen, door bijvoorbeeld te kiezen wat je precies wilt bereiken met de training, voor wie het bedoeld is en in welke vorm de inhoud het beste kan worden gepresenteerd. De tool ondersteunt bij het maken van tekstuele content, interactieve vragen of video scripts die je kunt omzetten in daadwerkelijke video’s, de tool maakt het mogelijk.

De kracht van dat proces is volgens Homam de combinatie van snelheid en maatwerk. “Je hoeft geen expert te zijn in het creëren van leerinhoud; de AI helpt je om professionele, doelgerichte content te produceren die precies aansluit bij de behoeften van jouw organisatie. Het is een soort digitale toverstaf die het complexe proces van het ontwikkelen van trainingsmateriaal eenvoudig, snel en aangenaam maakt.”

Niet zomaar een tool

Echt bijzonder is volgens Homam de manier waarop Studytube onderwijskundige kennis heeft verwerkt. “Doordat het model achter de AI-auteurstool met onze ervaren onderwijskundigen is getest en geoptimaliseerd, kortom: met ‘echte mensen’ is gecreëerd, is de kwaliteit van de leerinhoud hoger. Het is niet zomaar een tool die content genereert, het denkt echt met je mee over wat effectief leren inhoudt. Wanneer je ermee werkt, voelt het alsof je een onderwijskundige expert aan je zijde hebt. Dit helpt enorm bij het maken van leerinhoud die niet alleen informatief is, maar ook echt aansluit bij de leerdoelen en behoeften van je team.”

Wanneer je ermee werkt, voelt het alsof je een onderwijskundige expert aan je zijde hebt”

En dat is een groot voordeel voor L&D-professionals: “In plaats van uren te besteden aan het ontwikkelen van materialen, kunnen ze onze Auteurstool met AI gebruiken om snel hoogwaardige content te maken. Dit geeft ze de vrijheid om zich te richten op meer strategische taken die echt waarde toevoegen, zoals het personaliseren van leerervaringen en het ondersteunen van de groei van hun medewerkers. Het is een krachtige manier om technologie te gebruiken om ons werk beter en slimmer te maken.”

Onze tool maakt van droge tekst iets wat zowel informeert als emotioneel verbindt”

Dankzij de Auteurstool geef je niet alleen vorm aan nieuwe trainingen, maar ook bestaande content tover je om tot iets levendigs. Homam: “Een van onze klanten is een kinderopvangorganisatie die een beleidsstuk over omgaan met verlies bij kinderen met behulp van onze Auteurstool veranderde in een boeiende training. Het is fantastisch hoe een beleidsdocument transformeert in een verhaal dat echt raakt. Bij gevoelige thema’s zoals dit is het essentieel om inhoud empathisch te brengen. Onze tool maakt van droge tekst iets wat zowel informeert als emotioneel verbindt. Met AI als copiloot bereik je sneller een hogere kwaliteit van leerinhoud die beter aansluit bij de behoeften en verwachtingen van medewerkers.”

Veiligheid centraal

Op het gebied van veiligheid heeft Studytube geen enkel risico genomen. “We begrijpen hoe cruciaal het is om gevoelige bedrijfsinformatie te beschermen”, legt Homam uit. “Daarom is onze tool ontworpen met de hoogste beveiligingsstandaarden om ervoor te zorgen dat alle content die je creëert binnen de veilige muren van je organisatie blijft. Het leerplatform volgt strikt de principes van de AVG. De data-omgeving van de Auteurstool is ISO-gecertificeerd en alle gegevens blijven binnen de Europese Unie. Gebruikers hebben hun eigen leeromgeving waarin ze de volledige controle over hun gegevens hebben en deze op elk moment kunnen verwijderen. De eigen data die voor een training geüpload kan worden, blijft bovendien geïsoleerd binnen die specifieke training.”

Tien keer zo snel

Homam wil tot slot wel een indicatie geven van de tijdwinst die je kunt boeken met de tool. Het ontwikkelen van een uur leercontent kost normaal gesproken honderd uur voorbereiding, maar dankzij de AI-co-piloot gaat dat een stuk sneller: “Vooral op de voorbereidende fases start en afbakening en schrijven kun je enorme stappen vooruit zetten. Wat normaal gesproken tien weken duurt, kan teruggebracht worden naar slechts één week.”

Dit artikel is gesponsord door Studytube.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een...

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program...

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend...

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de...

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt...

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het...