Start-up Zepp: "Meer passende sollicitaties sinds we objectief werven"

Meer passende sollicitaties en meer diversiteit. Dat heeft Jacqueline Spaans van start-up Zepp bereikt sinds ze objectief werft. In de podcast-reeks 'De wereld van eerlijke werving & selectie' licht ze haar aanpak toe.

Jacqueline Spaans is als Office Administrator & HR in haar eentje verantwoordelijk voor het HR-beleid van de start-up Zepp, een waterstofbedrijf. "Ik wilde heel graag vanaf het begin diversiteit en inclusie ingebed hebben in de HR-processen", vertelt ze in de podcast. "In de basis van HR en niet als een sausje er overheen. Een start-upomgeving biedt bij uitstek mogelijkheden om dat te doen, omdat er geen reeds uitgevaren HR-schepen te keren zijn."

Kritisch op vacatureteksten

Ze volgde daarvoor de Community of Practice van werkgeversorganisatie AWVN, waar ze een jaar lang begeleiding kreeg bij het inclusief werven en objectief selecteren. "We hebben geleerd kritisch te kijken naar vacatureteksten. En we leerden lange lijsten vermeende en verkapte eisen in die teksten terug te brengen tot een korte lijst van maximaal 6 zogenaamde must haves", zegt Spaans. "Belangrijk daarbij is het schrijven op de competenties en niet op de persoon. Benoem wat iemand moet kunnen, niet wat hij moet zijn. Bijvoorbeeld niet 'je bent flexibel', maar 'je kunt flexibel zijn'. Een volgende stap is je afvragen wat je daarmee bedoelt. Moet iemand regelmatig overwerken? Of krijgt hij een moeilijke manager? Of moet hij goed zijn in yoga? De term 'flexibel zijn' zegt dus niet zoveel."

Tekst gaat verder onder de video

Navelstaren

Het navelstaren, zoals Spaans dat noemt, heeft haar geholpen bij het objectiever maken van het wervingsproces. "We zien een kwaliteitsverbetering in onze vacatureteksten. En we zien dat we daarop meer passende sollicitaties krijgen en diverser."

Intensief proces

Het was een intensief proces, vertelt Spaans in de podcast. Zo worstelde ze met het idee dat alle kandidaten werden ontdaan "van alle mooie dingen die hen uniek maken en ze terug werden gebracht tot basiscompetenties die bij een functie zouden gaan passen". Wat het er ook niet makkelijker op maakte, is dat Zepp als start-up nog geen strikt omlijnde taakverdelingen heeft.

Beluister in de podcast hoe Jacqueline Spaans, HR-verantwoordelijke van Zepp, daarmee is omgegaan en wat ze nog meer heeft geleerd.

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor...

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

IT-talent loopt tegen HR-muur op: anders werven biedt uitkomst

Kom je moeilijk aan IT'ers? Dan ligt dat aan je manier van werven, aldus de IT-branche. IT-talent solliciteert namelijk volop, maar krijgt geen kans bij bedrijven.

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Voor veel mkb-bedrijven vormt de krappe arbeidsmarkt een obstakel richting groei: het is lastig om aan nieuw personeel te komen. Als het dan toch lukt, wil je die nieuwe medewerkers goed laten landen binnen je organisatie. Een plan van aanpak voor...

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo  

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo

Niet alleen de overheid moet zich haasten met de herwaardering van mbo'ers, vindt Wendy Aendekerk, HR-directeur van Facilicom Group.

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Met deze voorbeeldbrief kun je de werknemer een arbeidsovereenkomst in concept voorleggen.

Podcast: Je mag alles vragen aan je sollicitant, maar zonder gesprekstructuur discrimineer je snel

Podcast: Je mag alles vragen aan je sollicitant, maar zonder...

Sollicitanten objectief recruiten, hoe doe je dat? Janice Odijk heeft daar onderzoek naar gedaan en deelt haar conclusies. En wat mag je wel en niet vragen aan je sollicitant? Jurist Augustina Wamulume geeft daar in de podcast duidelijkheid over.

Foto: Agence Olloweb | Unsplash

Checklist: screening van medewerkers

Het recht op privacy is een groot goed. Toch kan een HR-professional veel doen om er voor te zorgen dat hij weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en wat moet bij de screening van personeel op een rij.

22-03-2024 Amersfoort 
Ellen Boonen van 's Heeren Loo
Foto: Guido Benschop

HR-directeur zorginstelling: 'Mensen solliciteren niet meer zelf, je...

De voordeur moet wagenwijd open en de achterdeur stevig dicht. Ellen Boonen, HR-directeur bij zorginstelling 's Heeren Loo, veranderde daarvoor het recruitmentproces en verstevigt het management.