Nieuwe pensioenwet gaat door: 'Ga niet afwachten, de tijd dringt' 

De kans dat de nieuwe pensioenwet van kracht wordt, is groot. Organisaties moeten aan de slag om zich voor te bereiden op de nieuwe wet.

Nieuwe pensioenwet gaat door: 'Ga niet afwachten, de tijd dringt' 

Het is een kwestie die bij veel organisaties speelt: moeten we ons voorbereiden op de nieuwe pensioenwet of kunnen we beter wachten? Er heerst veel onduidelijkheid over de toekomst van de pensioenen.  

In de partijprogramma's van PVV en BBB stond namelijk dat ze de Wet toekomst pensioen wilden terugdraaien. Toch staat er in het onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord niets over pensioenen.  

Maar wat betekent dit? Kunnen organisaties ervan uitgaan dat de Wet toekomst pensioenen doorgaat of is het daar nog te vroeg voor? In een debat over het hoofdlijnenakkoord vroeg de Tweede Kamer om verduidelijking.  

Vrije kwestie

Tijdens het debat liet Geert Wilders (PVV) weten dat het nieuwe kabinet waarschijnlijk niet met pensioenvoorstellen komt, omdat er niets over in het hoofdlijnenakkoord staat.“Maar dat betekent dus wel dat het voor de Kamer een vrije kwestie is", aldus de PVV-leider.  

Het geheel terugdraaien van de wet zie ik niet snel gebeuren ”
— Pieter Omtzigt, partijleider NSC

Ook Pieter Omtzigt (NSC) verwacht geen grote veranderingen. “Het geheel terugdraaien van de Wet toekomst pensioenen zie ik niet snel gebeuren, eerlijk gezegd”, stelt hij in het debat.  

Hoe nu verder?

Het lijkt er dus op dat de nieuwe pensioenwet ‘gewoon’ doorgaat. Bastiaan Starink, pensioenexpert bij PwC adviseert alle organisaties om, ook al heerst er onduidelijkheid, zeker door te gaan met het klaarstomen voor de Wet toekomst pensioenen. “Het stomste dat je kunt doen, is nu gaan zitten afwachten. Echt, je moet door. De tijd dringt." 

Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet van kracht. Werkgevers die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een pensioenfonds, moeten de nieuwe pensioenregeling uiterlijk 1 januari 2025 ontworpen hebben. Bij pensioenregelingen bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) is de deadline 1 januari 2026. 

Bij ontwerpen voor deze nieuwe pensioenregelingen moet er ook worden uitgelegd hoe en of er compensatie plaatsvindt. Hierbij kun je ook denken aan bijgevoegde (voorbeeld)berekeningen van de compensatie. Organisaties hebben tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe pensioenregeling uit te voeren. 

Ook al lijkt 2028 nog ver weg, er is volgens Starink nog veel werk te verzetten. “Je had eigenlijk gisteren al moeten beginnen", aldus de pensioenexpert. “Bedrijven die nog niet begonnen zijn, zijn overigens niet per se te laat hoor. Maar de capaciteit in de markt qua adviseurs en verzekeraars is netjes verdeeld over de jaren. Als iedereen wacht tot het laatste moment, dan zal er niemand zijn die kan helpen.” 

Bregje Kop is sinds september 2023 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: burn-out en werkstress, duurzame inzetbaarheid, vakantie en verlof, verzuim, grensoverschrijdend gedrag en hybride werken.

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

Belastingdienst controleert al op zzp-constructies

In aanloop naar de handhaving van de Wet DBA per 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst al op schijnzelfstandigheid. Je krijgt nu nog een waarschuwing, maar straks ontvang je een naheffingsaanslag en eventueel een boete.

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Platformwerkers van Temper zijn geen medewerkers, maar zelfstandigen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld. Dit staat haaks op jurisprudentie in vergelijkbare zaken.

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

De wetswijzigingen voor HR per 1 juli 2024

Op 1 juli treedt er een aantal wetswijzigingen in werking, zoals de CO2-registratieplicht. PW. heeft de belangrijkste wijzigingen voor HR op een rij gezet.

Nieuwe maatregel vanaf 1 juli om WIA-achterstand aan te pakken: praktisch beoordelen

Nieuwe maatregel vanaf 1 juli om WIA-achterstand aan te pakken:...

Vanaf 1 juli 2024 worden WIA-beoordelingen gebaseerd op feitelijke verdiensten. Deze nieuwe maatregel wordt ingevoerd om de achterstanden te verminderen.

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.

Lagere startleeftijd voor pensioenregeling: dit betekent het voor HR

Lagere startleeftijd voor pensioenregeling: dit betekent het voor HR

Als werkgever moet je uiterlijk op 1 januari 2028 je pensioenregeling hebben aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Waar je nu al mee te maken krijgt, is de lagere toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw. Wat betekent dit voor HR en wat...

DEN HAAG - Caroline van der Plas (BBB), Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yesilgoz (VVD) en Geert Wilders (PVV) tijdens de presentatie van het hoofdlijnenakkoord. De vier partijen PVV, NSC, VVD en BBB hebben een akkoord bereikt voor een nieuw kabinet. ANP KOEN VAN WEEL

Arbeidsmarktpakket uit hoofdlijnenakkoord valt niet goed: 'Dit gaat...

Kennis- en arbeidsmigranten weren terwijl er een groot personeelstekort is en het niet meer compenseren van transitievergoeding voor bedrijven met meer dan 25 werknemers. Het hoofdlijnenakkoord doet pijn.

Caroline van der Plas (BBB) en Henk Vermeer (BBB) na afloop van een laatste overleg over de kabinetsformatie. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een definitief akkoord gesloten voor het vormen van een rechts kabinet (foto: ANP, Sem van der Wal).

Dit betekent het hoofdlijnenakkoord voor HR

Het aanstaande nieuwe kabinet gaat in ieder geval voor een deel door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC.