Nieuwe pensioenwet gaat door: 'Ga niet afwachten, de tijd dringt' 

De kans dat de nieuwe pensioenwet van kracht wordt, is groot. Organisaties moeten aan de slag om zich voor te bereiden op de nieuwe wet.

Nieuwe pensioenwet gaat door: 'Ga niet afwachten, de tijd dringt' 

Het is een kwestie die bij veel organisaties speelt: moeten we ons voorbereiden op de nieuwe pensioenwet of kunnen we beter wachten? Er heerst veel onduidelijkheid over de toekomst van de pensioenen.  

In de partijprogramma's van PVV en BBB stond namelijk dat ze de Wet toekomst pensioen wilden terugdraaien. Toch staat er in het onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord niets over pensioenen.  

Maar wat betekent dit? Kunnen organisaties ervan uitgaan dat de Wet toekomst pensioenen doorgaat of is het daar nog te vroeg voor? In een debat over het hoofdlijnenakkoord vroeg de Tweede Kamer om verduidelijking.  

Vrije kwestie

Tijdens het debat liet Geert Wilders (PVV) weten dat het nieuwe kabinet waarschijnlijk niet met pensioenvoorstellen komt, omdat er niets over in het hoofdlijnenakkoord staat.“Maar dat betekent dus wel dat het voor de Kamer een vrije kwestie is", aldus de PVV-leider.  

Het geheel terugdraaien van de wet zie ik niet snel gebeuren ”
— Pieter Omtzigt, partijleider NSC

Ook Pieter Omtzigt (NSC) verwacht geen grote veranderingen. “Het geheel terugdraaien van de Wet toekomst pensioenen zie ik niet snel gebeuren, eerlijk gezegd”, stelt hij in het debat.  

Hoe nu verder?

Het lijkt er dus op dat de nieuwe pensioenwet ‘gewoon’ doorgaat. Bastiaan Starink, pensioenexpert bij PwC adviseert alle organisaties om, ook al heerst er onduidelijkheid, zeker door te gaan met het klaarstomen voor de Wet toekomst pensioenen. “Het stomste dat je kunt doen, is nu gaan zitten afwachten. Echt, je moet door. De tijd dringt." 

Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet van kracht. Werkgevers die hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een pensioenfonds, moeten de nieuwe pensioenregeling uiterlijk 1 januari 2025 ontworpen hebben. Bij pensioenregelingen bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling (PPI) is de deadline 1 januari 2026. 

Bij ontwerpen voor deze nieuwe pensioenregelingen moet er ook worden uitgelegd hoe en of er compensatie plaatsvindt. Hierbij kun je ook denken aan bijgevoegde (voorbeeld)berekeningen van de compensatie. Organisaties hebben tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe pensioenregeling uit te voeren. 

Ook al lijkt 2028 nog ver weg, er is volgens Starink nog veel werk te verzetten. “Je had eigenlijk gisteren al moeten beginnen", aldus de pensioenexpert. “Bedrijven die nog niet begonnen zijn, zijn overigens niet per se te laat hoor. Maar de capaciteit in de markt qua adviseurs en verzekeraars is netjes verdeeld over de jaren. Als iedereen wacht tot het laatste moment, dan zal er niemand zijn die kan helpen.” 

Bregje Kop is sinds september 2023 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: burn-out en werkstress, duurzame inzetbaarheid, vakantie en verlof, verzuim, grensoverschrijdend gedrag en hybride werken.

Voorbeeldbrief waarschuwing met disciplinaire maatregel

Voorbeeldbrief waarschuwing met disciplinaire maatregel

Deze voorbeeldbrief kun je gebruiken om de werknemer een officiële waarschuwing te geven en mee te delen welke disciplinaire maatregel wordt genomen.

5 trends in arbeidsovereenkomsten: van routekaart tot kunstwerk

5 trends in arbeidsovereenkomsten: van routekaart tot kunstwerk

De evolutie in arbeidscontracten: van juridische formulieren naar creatieve visuele routes. PW. zette de vijf trends op een rij: maatwerk, groene voorwaarden en de veranderende rol van zelfstandigen.

Bedrijfsarts inschakelen verplicht?

Bedrijfsarts inschakelen verplicht?

Ja, als werkgever moet je je laten bijstaan door een arbodienst of zelfstandige bedrijfsarts. Meer vragen? Onze jurist geeft hieronder de antwoorden.

Voorbeeldbrief voorstel individuele wijziging van arbeidsvoorwaarden

Voorbeeldbrief voorstel individuele wijziging van arbeidsvoorwaarden

Deze voorbeeldbrief kun je gebruiken om de werknemer een voorstel te doen tot wijziging van de individuele arbeidsvoorwaarden.

Zo kunnen werkgevers personeel met kinderopvangproblemen helpen

Zo kunnen werkgevers personeel met kinderopvangproblemen helpen

De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.

Alles wat HR moet weten over aansprakelijkheid en beroepsziekten

Alles wat HR moet weten over aansprakelijkheid en beroepsziekten

Als werkgever moet je maatregelen treffen om werknemers tegen gevaar te beschermen. Je bent in beginsel aansprakelijk voor de schade die de werknemer oploopt bij de uitoefening van zijn werkzaamheden.

All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld

All-in loon: maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld

In mei ontvangen veel werknemers hun vakantiegeld. Komt dit altijd in mei, of kan het ook maandelijks met het loon worden uitbetaald? En geldt hetzelfde voor vakantiedagen? Wat houdt all-in loon in en wat zijn de regels?

Voorbeeldbrief inroepen concurrentiebeding

Voorbeeldbrief inroepen concurrentiebeding

Gebruik deze 'Voorbeeldbrief inroepen concurrentiebeding' na afloop van het dienstverband, om de werknemer te wijzen op het eerder overeengekomen concurrentiebeding.