Parkeerdienstverlener P1: "Minder masculiene vacatures zorgt voor meer vrouwelijke sollicitanten"

Een zo breed mogelijk publiek aanspreken, maar vooral ook meer vrouwen aantrekken. P1 doet dat door masculiene woorden uit vacatures te halen en door te werken met een normtabel.

HR-stagiaire Casia Silvério Piedade ontdekte bij haar afstudeeronderzoek bij parkeerdienstverlener P1 dat het een masculiene sector is. "Dat zie je ook terug in de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke leidinggevenden." Ze adviseerde om de vacatureteksten zo aan te passen, zodat vrouwen zich ook uitgenodigd voelen om te solliciteren.

Waar zit dat hem onder meer in? Silvério Piedade: "In vacatureteksten waar veel opsommingen in staan met de tekst 'je moet dit zijn en je moet dat zijn', dan neigen vrouwen ernaar om niet te solliciteren als ze al 1 van de 5 gevraagde eigenschappen missen. Mannen zijn niet zo. Al missen zij er 3 van de 5, dan reageren ze alsnog."

Dergelijke masculiene woorden zijn nu uit de vacatureteksten gehaald. Naast dit advies, kreeg HR-adviseur Anne Hendriks ook adviezen van de zogenoemde Community of Practice van werkgeversorganisatie AWVN, waar zij een jaar lang begeleiding krijgen bij het objectief werven en selecteren. Hendriks: "De functie-eisen in de vacatureteksten zijn afgepeld naar wat iemand moet kunnen, in plaats van te vragen of iemand proactief is bijvoorbeeld. De vraag is dan eerder: durf je op een klant af te stappen om te vragen 'kan ik u helpen?'. Ook het vereiste van een mbo-diploma is geschrapt. "Een mbo werk- en denkniveau is voldoende."

Wat er nog meer in de vacaturetekst is aangepast, om zo een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken, hoor je in de podcast.

Normtabel voor het interview

Naast het aanpassen van de vacatureteksten, is het parkeerbedrijf ook aan de slag gegaan met het structureren van het sollicitatiegesprek zelf. "Dat betekent dat wij van te voren de eisen hebben uitgewerkt in vragen", vertelt Hendriks in de podcast. "En daaraan ook van te voren vastleggen wanneer het antwoord goed, voldoende of een onvoldoende is en dat normeren in een normtabel."

Hoe dat precies werkt en hoe dat het gesprek ten goede komt, hoor je in:

Beluister ook onze andere podcasts

Ontdek ook onze andere podcasts, zoals de 3-delige serie Revolutie in HR-land: ChatGPT en de maandelijkse podcast HR-Rechtspunt. Te beluisteren op Spotify of Apple Podcasts. Vergeet ons ook vooral niet te beoordelen!

Onderdeel van de collectie

Recruitment

Hoe kom je nog aan personeel in deze krappe arbeidsmarkt? En hoe werf je objectief? In dit dossier alle informatie over wat er bij een recruitmentproces komt kijken.

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Van links naar rechts: Diante van de Wouw, Nicolette van den Hout en Giselinde Oomen

Zorgverzekeraar CZ: "Wij werven niet meer op basis van de klik"

CZ beoordeelt sollicitanten nu op competenties in plaats van een 'klik' om diversere kandidaten te recruiten. In de podcast vertelt Diante van de Wouw, verantwoordelijk vanuit HR, hoe ze die aanpak bedrijfsbreed uitrolt.

Checklist onboarden

Checklist onboarden

Een goede onboarding is belangrijk om je nieuwe medewerker een welkom gevoel te geven, én om ze te behouden. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele stap vergeet, heeft PW. een checklist gemaakt.

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Mkb ontdekt waarde van goed onboarden

Voor veel mkb-bedrijven vormt de krappe arbeidsmarkt een obstakel richting groei: het is lastig om aan nieuw personeel te komen. Als het dan toch lukt, wil je die nieuwe medewerkers goed laten landen binnen je organisatie. Een plan van aanpak voor...

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo  

Bedrijfsleven, kom in actie voor herwaardering (v)mbo

Niet alleen de overheid moet zich haasten met de herwaardering van mbo'ers, vindt Wendy Aendekerk, HR-directeur van Facilicom Group.

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Voorbeeldbrief aanbod arbeidsovereenkomst

Met deze voorbeeldbrief kun je de werknemer een arbeidsovereenkomst in concept voorleggen.

Podcast: Je mag alles vragen aan je sollicitant, maar zonder gesprekstructuur discrimineer je snel

Podcast: Je mag alles vragen aan je sollicitant, maar zonder...

Sollicitanten objectief recruiten, hoe doe je dat? Janice Odijk heeft daar onderzoek naar gedaan en deelt haar conclusies. En wat mag je wel en niet vragen aan je sollicitant? Jurist Augustina Wamulume geeft daar in de podcast duidelijkheid over.

Foto: Agence Olloweb | Unsplash

Checklist: screening van medewerkers

Het recht op privacy is een groot goed. Toch kan een HR-professional veel doen om er voor te zorgen dat hij weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en wat moet bij de screening van personeel op een rij.

22-03-2024 Amersfoort 
Ellen Boonen van 's Heeren Loo
Foto: Guido Benschop

HR-directeur zorginstelling: 'Mensen solliciteren niet meer zelf, je...

De voordeur moet wagenwijd open en de achterdeur stevig dicht. Ellen Boonen, HR-directeur bij zorginstelling 's Heeren Loo, veranderde daarvoor het recruitmentproces en verstevigt het management.