nieuws

Van Gorp: ‘HR, pak je rol bij duurzame inzetbaarheid’

Personeelsmanagement

“De factor mens is de belangrijkste succes- en faalfactor in je organisatie”, zegt Désirée van Gorp, hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit en docent tijdens de PW-summercourse Duurzame Inzetbaarheid.

Van Gorp: ‘HR, pak je rol bij duurzame inzetbaarheid’

Wat is duurzame inzetbaarheid?

“Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers zich continu moeten blijven ontwikkelen. Banen voor het leven bestaan niet meer. De motor achter deze veranderingen kunnen sociaal-economisch zijn, of technologisch, of allebei, maar ze zorgen er in elk geval voor dat functies steeds sneller veranderen. Sommige banen zijn nu bijvoorbeeld heel anders van inhoud dan drie jaar geleden. Medewerkers moeten zich blijven aanpassen.”

Hoe faciliteer je dat als organisatie?
“Dat is voor elke organisatie anders, maar de grote lijn is dat je inventariseert wat voor banen en functies je op dit moment in huis hebt, hoe dit zal veranderen en welke gevolgen dit zal hebben voor je medewerkers. En dan neem je de mensen mee op die reis naar de toekomst.”

 

CV: Désirée van Gorp is hoogleraar International Business en voorzitter van de International Advisory Board en full time MBA opleidingscommissie aan Nyenrode Business Universiteit. Zij is eveneens gasthoogleraar aan de Renmin Universiteit in Beijing, China en Politecnico di Milano, Italy. Désirée geeft les op het gebied van Global Sourcing, Offshoring, Outsourcing, New technologies & Innovation en International Business & Diplomacy en is door haar studenten meerdere keren tot hoogleraar van het jaar gekozen. Désirée is onder ander lid van: Raad van Commissarissen van Atradius; Adviescommissie van de World Trade Organization, Chairs Programme en het International Institute of Social Studies.

Hoe werkt dat meenemen?
“Dat is een kunst. Stimuleer medewerkers om zelf na te denken over wat hun relevantie voor de organisatie is – en wat die relevantie zal zijn in de nabije toekomst. Is een bank bijvoorbeeld nog een financieel bedrijf, of wordt het ook een technologiebedrijf? Dat heeft nogal wat consequenties voor de medewerkers.”

Wat is hierbij de taak van HR?
“De taak van HR is om dat proces te begeleiden en een visie te hebben op de toekomst van arbeid binnen en buiten de organisatie. Maak de vertaalslag van visie en strategie naar beleid. Wat betekenen de verwachte veranderingen in je organisatie voor je werving en selectie, voor je aannamebeleid, voor je opleidingen en trainingen?

Verder vergt het inspelen op veranderingen van buiten ook meer interne flexibiliteit van organisaties. Er moet bijvoorbeeld meer samengewerkt worden tussen afdelingen, en hiërarchische lijnen komen wellicht te vervallen. Deze ontwikkelingen vragen een ander leiderschap van het management en een verschuiving van controle naar invloed. Dat vraagt veel meer kennis en vaardigheden van het management.

Tot slot hebben medewerkers én managers training en ondersteuning nodig om toe te groeien naar hun nieuwe rollen en functies. Die training en ondersteuning moet er wel zijn.”

Wat is je belangrijkste tip voor HR?
“Zorg dat je vroeg aan de tekentafel zit en je rol pakt. Neem geen genoegen met de tweede viool. De factor mens is de belangrijkste succes- en faalfactor in je organisatie. Hoe gaat je organisatie er uit zien in de toekomst, welke banen en rollen zijn er en hoe passen die bij je huidige en toekomstige medewerkers? Als HR weet je hoe je hierop kunt sturen. Doe dat ook.”

Wilt u als HR professional aan de slag met dit thema? Op 29 augustus (14.30 – 21.00 uur) geeft Désirée van Gorp de Summercourse Duurzame Inzetbaarheid (een samenwerking tussen PW. en Nyenrode Business Universiteit). Daar gaat ze vooral in op het digitale leiderschap dat van HR professionals wordt gevraagd. U gaat samen aan de slag met bepalen van uw eigen rol in een digitale transformatie.

Lees hier meer over het programma 

Reageer op dit artikel