Leiders vinden in een technische omgeving?

Leiderschap in technische organisaties is hard nodig. Welke vormen van leiderschap zijn er en wat zou goed bij iemand passen? Hoe kom je daar achter?
Delen:

– Tekst van TSM Business School –

Tijdens een kennismakingsgesprek met een deelnemer aan een van onze leiderschapsprogramma’s spraken we een jonge, getalenteerde ingenieur. Zijn leidinggevende had hem aangeraden het programma te volgen. ‘Leiderschapspotentie!’ was de enthousiaste aanbeveling die hij had meegegeven. De jonge ingenieur zag dat anders: ’Ik leidinggeven? En dan anderen vertellen hoe ze hun werk moeten doen? Nee dank je, ik houd me liever bezig met mijn vak’.

Een betere samenvatting van de aarzeling die we vaker tegenkomen bij potentiële (en al bestaande) leiders in technische organisaties hadden we niet kunnen bedenken. Als je je zo nodig met mensen wilde bezighouden (wat toch een groot deel van leiderschap is) had je waarschijnlijk niet voor een technische opleiding gekozen. En waar inhoudelijke expertise en een mooie staat van dienst met ingewikkelde projecten zorgen voor professionele voldoening en aanzien in de organisatie, is dat bij leiderschap nog maar zeer de vraag.

Leiderschap goed vormgeven

Toch is leiderschap ook in technische organisaties hard nodig, en is het wel degelijk mogelijk ook inhoudelijk georiënteerde medewerkers daarvoor warm te laten lopen. Dan moet je dat leiderschap wel vormgeven op een manier die past bij hun context en die acceptabel is voor degenen aan wie ze leiding gaan geven. Hoe doe je dat? Door inhoudelijke deskundigheid te beschouwen als het fundament van hun functioneren, en daar bovenop te bouwen aan de leiderschapsrollen die effectief zijn gebleken in een complexe technische omgeving: die van mentor, die van teamontwikkelaar, of die van strategische innovator.

Leiding geven in een technische omgeving?

Het komt maar zelden voor dat iemand alle drie de rollen van mentor, teamontwikkelaar of strategische innovator even goed of met even veel plezier kan vervullen. Toch hebben technische organisaties al deze vormen van leiderschap nodig.

In onze TMS-leiderschapsprogramma’s helpen we deelnemers te ontdekken welke rol of welke combinatie van rollen het meest bij ze past. In deze gratis whitepaper over leidinggeven lees je meer over de drie rollen…

Dit vind je misschien ook interessant